25 / 04 / 2024

İlk kez konut alacaklara devletten 30 bin TL’lik hibe!

İlk kez konut alacaklara devletten 30 bin TL’lik hibe!

Devlet geri ödemesiz hibe desteği programı 2020 yılı için ilk defa konut alacaklara ve evleneceklere 82 bin TL'ye varan geri ödemesiz destek sunuyor. Peki devlet desteği ile hibe almak için konut hesabı açan kişiler, birikim yaptıkları bankalarda paralarını faize koyabilecekler mi? İşte detaylar...



Konut hesabı devlet evlenmeden ve ev almadan önce para biriktiren kişilere 68 bin TL hibe vermeyi sürdürüyor. İlk defa konut alacaklara devlet desteği 2020'de yeniden değerleme oranı ile yükseltilirken evleneceklere devlet katkısı desteğinde de artış yapıldı. Takvim'de yer alan habere göre; yapılan yeni düzenlemeler ile 2020 yılında ilk defa konut alana devletten destek ve evleneceklere çeyiz desteği ödemesi toplamı 68 bin TL'ye çıktı. Devletin belirlediği bankalar üzerinden konut hesabı açan vatandaşlar, belirli bir süre birikim yaparak devletten geri ödemesiz hibe alacaklar. Konut hesabı olanlara devlet destekli hibe oranı, hesabın süresine göre değişiklik gösteriyor. 

KONUT HESABI NEDİR, NASIL AÇILIR?

Bankalar tarafından açılan devlet destekli tasarruf hesaplarından biri de konut hesabıdır.

Devlet bankaları başta olmak üzere Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası Yapı Kredi Bankası ve Finanbank başta olmak üzere çok sayıda banka tarafından açılmakta olup kişinin kimlik belgesi ile beraber bankaya başvuru yapması yeterli olmakta. 

DEVLETTEN HİBE NASIL ALINIR?

Devletin belirlediği bankalar üzerinden konut hesabı açan vatandaşlar, belirli bir süre birikim yaparak devletten geri ödemesiz hibe alabiliyor. Konut hesabı olanlara devlet destekli hibe oranı, hesabın süresine göre değişiklik gösteriyor. 

-36 – 47 ay devlet destekli konut hesabı açan ve para biriktiren kişilere, devletin katkı sağlayacağı oran yüzde 15 olurken; azami katkı tutarı 24 bin 741 TL olarak belirlendi. 

-48 – 59 ay devlet destekli konut hesabı açan ve para biriktiren kişilere, devletin katkı sağlayacağı oran yüzde 18 olarak belirlenirken; azami katkı tutarı ise 26 bin 645 TL olarak belirlendi.

-60 ay ve üzeri devlet destekli konut hesabı açan ve para biriktirenlere devletin katkı sağlayacağı oran yüzde 25; azami katkı tutarı da 28 bin 548 TL oldu. 

Eğer evlenecek olan çiftlerin bu hesabı ortak açması durumu olursa da, devlet desteği 57 bin TL'ye kadar yükselecek. 

İLK KEZ EV ALACAKLARA DEVLET DESTEĞİ ŞARTLARI NELER?

Devlet destekli hibeden faydalanmanın ilk koşuluyo bankaya şahsen başvuruda bulunulması gerekiyor. Konut hesabı için herhangi bir bankaya başvuulması yeterli. Konut hesabı açan vatandaşlar isterlerse paralarını faize koyabiliyor. 

DEVLET DESTEKLİ GERİ ÖDEMESİZ HİBE SAĞLAYAN KONUT HESABI NASIL İŞLEYECEK?

Konut hesabı açan kişileristerlerse paralarını faize yatırabilecekler. Kampanya koşullarından birisi de düzenli ödeme talimatı verilmesi olacak. Tek seferde toplu para yatırılmasından daha çok aylık olarak para biriktirilmesine teşvik amaçlı düzenli ödeme talep edilecek. 

Konut hesabı şartlarına göre devlet destekli geri ödemesiz parayla konut hesabı açan kişilerin arasında en az 36 aylık hesabı olanlara, geri ödemesiz para desteği verilecek. Paranın beklediği aylara göre de bu oran artırılacak. Bu programla gençlerin hem para biriktirmesine hem de ev sahibi olmasın sağlanacak.

İlk kez konut alacaklar dikkat! Devletten 82 bin TL hibe nasıl alınır?


Geri Dön