26 / 04 / 2024

İmar affı 2.6 trilyon lira değer yaratacak!

İmar affı 2.6 trilyon lira değer yaratacak!

Zingat'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan, Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeye başlanan İmar Affı konusunda açıklamalarda bulundu. 



Mülkiyet sorunu sebebiyle hâlihazırda arsa olarak gözüken yapıların kayıt altına alınmasını öngören imar affı konusunda görüş bildiren Zingat'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan, Türkiye'de gayrimenkul sektörünün gücüne değinerek, imar affının Türkiye ekonomi tarihinde çok büyük ve ciddi bir adım olacağını dile getirdi. 

Ahmet Kayhan, imar affından önce Türkiye'de 13 milyona yakın imarsız yapı olduğunu dile getirerek şunları söyledi “Söz konusu 13 milyon imarsız yapıya imar affının gelmesiyle birlikte, her konuta tahmini olarak 200.000 TL üzerinden değer biçtiğimizde, toplamda 2.6 trilyonluk bir ekonomik değer yaratılmış olacak. Bu, kısa vadede ekonomiye 50-60 milyar TL değerinde vergi girişi olması anlamına geliyor. Bakanlığın açıklamasına istinaden bu tutarın tamamının kentsel dönüşüm ve altyapı yatırımları için belediyelere düşük faizli bir borç desteği olarak kullanılacağı düşünülüyor. İmar affı, kısa vadede Türkiye ekonomisine sağlayacağı bu katkının yanı sıra uzun vadede ise gelişmekte olan ülkeleri gelişmiş ülke seviyesine taşıyan en önemli geçiş aşamalarından biri sayılan gayrimenkulün sermayeye dönüşüm yapılarını kurmada ülkemiz için önemli bir adım olacak. Bankaların şu anda hiçbir şekilde tanımadıkları ve üzerine kredi kullandıramadıkları herhangi bir imarsız yapı, imar affı kapsamında tanımlandıktan sonra sermayeye dönüştürülebilir hale gelecek.” dedi. 

İmar affının neredeyse serbest ekonomiye geçiş kadar ciddi bir adım olduğunu da sözlerine ekleyen Ahmet Kayhan, imar affının ne gayrimenkul sektöründe ne de ekonomide yaratacağı ekonomik ivmenin etkisinin anlaşıldığını kaydetti. Kayhan, “Yaratılacak 2.6 trilyonluk ekonomik değerin yüzde 1'i bile her sene ekonomiye girecek olsa, bunun sermaye olarak ve ekonomik istihdam yaratarak ekonominin içinde dönüşmesi hem gayrimenkul sektörü hem de ekonomi için devrim niteliğinde bir etki yaratır” diye konuştu. 

“İmar affı kentsel dönüşümde de kilit rol oynayacak”

Kayhan, Türkiye'de hala konutta arz ve talep arasında çok büyük bir açık olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün bu açığı kapatmada önemli bir aşamayı oluşturduğunu kaydeden Kayhan, imar affının kentsel dönüşüme etkisini ise şöyle açıkladı: “Türkiye'de 7 milyona yakın konut imar anlamında deprem bölgesinde ve depreme dayanıklı değil. O konutların yıkılıp yeniden yapılması yüzde 100 şart. Bu konutların yıkılıp yeniden yapılabilmesi için ise finansmana ihtiyaç var. İmarı olmayan gayrimenkulün finanse edilmesi mümkün değil. Bu yapılarla, imarla birlikte kredi sağlanabilir hale gelecek; kendi kendini çeviren bir sistem yaratılmış olacak. Hem ek sektörlere kredi anlamında bir varlık yaratarak önemli bir katkı sağlanacak hem de kentsel dönüşümün doğru yapılmasını sağlayan altyapı temin edilmiş olacak.”


Geri Dön