26 / 04 / 2024

İmar affından sonra çok sert tedbirler alınacak!

İmar affından sonra çok sert tedbirler alınacak!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, imar affı gerçekleştikten sonra çok sert tedbirler alınacağını, artık kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceklerini, cezai tedbirleri buna göre düzenleyeceklerini söyledi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türk Eximbank'ın son birkaç günde ihracatçıya sağladığı imkanlarla ilgili açıklamalar yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, lMerkez Bankası'nın 25 Mayıs'tan önce kullanılan ve 31 Temmuz'a kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin ödemelerinde kuru sabitlediğini ve ihracatçıların belirlenen tarihler arasında aldıkları reeskont kredilerini bu kurla Türk Eximbank'a ödeyebileceklerini belirten Zeybekci, ihracatçıyı kur oynaklığına karşı koruyacak önlemler alındığını söyledi.
 

Türkiye'de yaşanan tüm olumlu gelişmelere, büyüme, ihracat ve turizm gibi alanlardaki performansa bakıldığında dövizle ilgili bir sıkıntının beklenmediğini dile getiren Zeybekçi, şöyle konuştu.
"Maalesef bu dönemde spekülatif amaçlı hareket edenlerin en çok sevdiği şey dalga boyunun mümkün olduğu kadar yüksek olduğu ortamın oluşması. Konuyla ilgili önlem alması gereken kurumların kendi takdirleridir, daha önceden alınmış olan tedbirler olsaydı bunlar yaşanmazdı, Dolayısıyla şu anda doğru yerdeyiz.
Alınan tedbirler kararlılıkla uygulanmaya devam edecek ve biraz önce bahsettiğim Türk Eximbank vasıtasıyla sağladığımız imkanlar da bu tedbirlerin bir parçasıdır. Yani döviz spekülasyonuna karşı ihracatçılarımızın mağdur olmaması için piyasaya bununla ilgili yeterli bolluk ve rahatlığı vermek için alınan tedbirlerdir. Şu anda Türkiye'nin sahip olduğu pozitif gelişmelerin yanında yaşadığı bu negatif atağın kabul edilmesi mümkün değil. Bunların hepsi geçecek. Seçim tarihi yaklaştıkça spekülatörlerin, yarasaların da ortadan yavaş yavaş kalktığını hep beraber göreceğiz." 


Nihat Zeybekci, Alman basınında yer alan Türkiye'nin IMF'ye borç için başvurabileceği yorumlarına ilişkin ise "Şu anda Türkiye'nin bunu gerektirecek zerre miktarda bir durumu yok. Almanya belki başvurabilir de Türkiye'nin şu anda öyle bir derdi yok . Borçlanma yapılarına baktığımız zaman, kamu borçları, kamu borçlarının milli gelire oranı, bunlara baktığımız zaman Avrupa'nın 28 ülkesinin 25'inden daha iyiyiz. Diğerlerinin böyle bir sıkıntısı varsa onları bilemeyiz ama Türkiye'nin böyle bir şeyi yok. Onların duası kabul olmayacak inşallah." diye yanıt verdi. 
Bakan Zeybekci, imar affı düzenlemesiyle ilgili bir soru üzerine ise imar affı gerçekleştikten sonra çok sert tedbirler alınacağını, artık kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceklerini, cezai tedbirleri buna göre düzenleyeceklerini söyledi.

 


Geri Dön