25 / 04 / 2024

İmar barışı işgal kargaşasına dönüştürülmemeli!

İmar barışı işgal kargaşasına dönüştürülmemeli!

Son zamanlarda birçok kişi ve işletme sahibi belediyelere başvurarak proje dışı alanları, dıştan yaptıkları bacaları ve ortak alanlara yeni yaptıkları eklentileri İmar Barışı kapsamında yasal hale getirmeye çalışıyor.



İmar Affı ya da bir diğer deyişle İmar Barışı kapsamında birçok vatandaş, proje dışı alanları, dıştan yaptıkları bacaları ve ortak alanlara yeni yaptıkları eklentilerini yasal hale getirmeye çalışıyor. İşte Hürriyet'ten Fatih Tekeci'nin haberi..

Son dönemlerde en çok konuşulan konuların başında imar barışı geliyor. Şu sıralar vatandaşlar ‘Yapı Kayıt Belgesi’ için başvurularda bulunuyor. Bu süreç devam ederken, önce okurumuz Bekir Sorgun’dan... Birkaç gün sonra da okurumuz Tarık Karadeniz’den benzer endişelerin yer aldığı, iletiler aldım.

Her iki okurumuz, Ankara’da son günlerde birçok kişi ve işletme sahibinin belediyelere müracaat ederek ‘proje dışı alanları’, ‘dıştan yaptıkları bacaları’ ve ‘ortak alanlara yeni yaptıkları eklentileri’ İmar Barışı tebliğini suistimal ederek yasal hale getirmeye çalıştığına dikkat çekmişler.

Yani.

“Yeterli imzayı toplamadan, kaçak olarak yaptıkları ilave alan ve bacalar için Yapı Kayıt Belgesi alarak, yaptıkları eklentileri yasal hale getirmeye çalışıyorlar. Kanun eliyle kargaşa doğuyor. Belediyeler de bu husustan şikâyetçi” demişler.

Bu önemli konuda okurlarımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki açıklamalarda ‘çelişki ve hata’ olduğunu da kaydetmişler.

İşte, -özetiyle- okurlarımız Bekir Sorgun ve Tarık Karadeniz’in aktardıkları:

ÇELİŞKİLER ACİLEN GİDERİLMELİ

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan broşürdeki soru-cevap kısmında, ‘Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi?’ sorusuna, ‘Evet, bu yapılar da yapı kayıt belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler’ yanıtı verilmiş.

Ancak, başka bir bölümde ‘Sığınak ve otopark gibi ortak kullanım alanlarının bağımsız bölüme dönüştürülmesi için yapı kayıt belgesi alınması gereklidir’ cümlesi mevcut. Burada da ‘Maliklerinin tamamının muvafakati gereklidir’ ibaresi yer almalıydı. ‘Muvafakat’ kelimesi şartı üstte var, ama burada maalesef yer almıyor.

İmar Barışı, işgal kargaşasına dönüştürülmemeli, binalardaki ortak alanı kullanan kişiler arasında bulunan mevcut barışı bozmamalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesindeki metinlerde bulunan çelişkiler acilen giderilmelidir. Belediyelerin uyumlu çalışması sağlanmalı. Ayrıca binaların, şehirlerin mimarisi korunmalıdır.”


Geri Dön