24 / 04 / 2024

İmar barışına başvurular artacak!

İmar barışına başvurular artacak!

Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, imar barışında iade hakkının detaylarını anlattı. Çatalkaya, uygulamaya başvuruların artacağını söyledi.



Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, imar barışı uygulaması getirilen iade hakkı değişikliğini yorumladı. İmar barışına bu zamana kadar 5 milyon 161 bin başvuru geldiğini söyleyen Çatalkaya, 3 milyar lira ödemenin olduğunu söyledi.

 

İmar barışına başvurular artacak!

 

Başvurular uzatılsın

Hürriyet'te yer alan habere göre Çatalkaya, “İmar Barışı’nda 3 milyara liraya yakın bir gelir ekonomimize kazandırıldı. Başvuru süresi bir yıl daha uzatılırsa hedeflenen rakamlara ulaşılabilir. Kanunun içerisinde de bir yıl uzatılabilir ibaresi bulunuyor. Başvuru süresinin uzatılması ekonomimize de katkı sağlayacak. Çok uzun geçirilen tatil dönemi, ekonomik durgunluk ve okul dönemi rakamların bu seviyede kalmasında etkili oldu” açıklamasında bulundu. 

İmar barışında iade hakkı geldi

20 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikler hakkında konuşan Çatalkaya, “Resmi Gazetede imar barışı kanunu ile ilgili yeni yapılan değişiklikler yayınlandı. Yapılan son düzenlemeler ile yanlış beyanda bulunan hak sahipleri bu beyanlarını düzeltebilecek ve fazla ödemiş oldukları yapı kayıt bedellerini iade alabilecek. Daha önce havuz, spor sahaları, istinat duvarları, dolgu alanları ile iskele, liman, tersane gibi deniz yapıları için imar barışına başvuruda bulunulamazken; hak sahipleri yapılan son düzenlemeler ile imar barışından yararlanabilecek” dedi.

Başvurular artacak

İmar barışında yapılan değişikliklerin başvurularda artışa neden olacağını söyleyen Çatalkaya, “Özellikle AVM, hastane, fabrika, otel, imalathane gibi kullanım ve inşaat alanları fazla olan yapılar için imar barışı yapı kayıt bedeli çok yüksek çıktığından bu tür yapılara başvurular sınırlı sayıdaydı. İmar barışı kanununda yapılan son değişiklik ile bu tür yapılarda 1000 metrekare altındaki projeye aykırı eklenti ve değişiklikleri için bina alanı üzerinden değil, 1000 metrekare üzerinden imar barışı yapı kayıt bedeli ödenecek. İmar barışında yapılan son değişiklik ile daha çok vatandaş, imar barışından yararlanacak ve imara aykırı yapılarını resmileştirip iskanlı tapularını alabilecek” şeklinde konuştu. 

 

İmar barışında hesaplar değişti!


Geri Dön