25 / 04 / 2024

İmar barışıyla Türkiye'nin en büyük sorunu çözüldü!

İmar barışıyla Türkiye'nin en büyük sorunu çözüldü!

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, imar barışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin büyük sorununun çözüldüğünü belirten Nasır, kanunun devrim niteliğinde olduğunu söyledi. 



AK Parti  İzmir  Milletvekili Necip Nasır, imar barışı ile mülkiyet sorununun ortadan kalktığını söyledi.  İzmir'de yaklaşık 1 milyon 250 bin konut sahibini ilgilendiren düzenleme için 250 bin kişi başvuruda bulundu.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre Necip Nasır, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sonra İzmir'de inşaat sektöründe ve konut satışlarında bir canlanma olduğunu belirtti. Nasır, piyasalara rahatlık geldiğini belirtti.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE EN BÜYÜK ENGEL MÜLKİYET

Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin mülkiyet sorunu olduğunu söyleyen Nasır, geçmişte imar affı kapsamına alınmış ancak mülkiyet sahibi olduğunu ispat edemeyen gecekondu sahiplerinin bulunduğunu belirtti.

Nasır, "Yasalar yerel yönetimlerin planlama yapma imkanını kısıtlıyordu. Geçmiş yıllarda sosyal, siyasal, ekonomik nedenlerle doğudan batıya göç yaşandı. Barınma hakkı için hazine arazileri üzerinde gecekondular türedi. Nüfusun çoğalmasıyla kat üstüne kat çıkıldı. Yerel yöneticilerin bu yapıları yıkmaları mümkün değildi. İmar barışı ile bu mülkiyet sorunu ortadan kalktı. İzmir'de imar barışına müracaatlar 200 bine yaklaştı. Ekim 2017'de çıkarılan planlı alanlar imar yönetmeliği yetkilerin birçoğunu yerel yönetimlere bıraktı. Ama belediyelerin önünde mülkiyet sorunu vardı, bu engel kalktı. İlk yasama meclisinde yeni kentsel dönüşüm yasası çıkabilir. Artık planlamanın önündeki sorunlar da ortadan kalkacak." İzmir'de alt ve üst ölçekli planlamaların birbirine uyumlu olmadığını savunan Nasır, şehrin gelişiminin engellendiğini öne sürdü. İmar barışı ile daha hızlı yol alınacağını anlatan Nasır, "İmar barışından elde edilecek gelirin büyük bölümü yeni kentsel dönüşüm yasasında bir fon olarak kullanılacak. Belediyelere kentsel dönüşüm yapmaları halinde devlet inşaat süresinde sıfır faizli kredi imkanı tanıyacak. Belediyelerin çözüm üretmelerinin önünde hiçbir engel kalmayacak" açıklamasında bulundu.

 

DEVRİM NİTELİĞİNDE KARAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yatay mimari çağrısının ardından planlı alanlar imar yönetmeliğinin çıktığını vurgulayan Nasır, "Bakanlık kırmızı çizgiler koydu. Buna göre yüksek yapılı binalar yapılması için ona uygun çok geniş araziler bulunması gerekir. Devlet imar uygulamalarında vatandaşın beyanını esas aldı. Zaten bakanlıkta noktasal olarak mahalle ve sokak bazında uydu görüntüleri var. Hangi binanın kaç katlı olduğu görülüyor. Devlet, babanın oğluna yapmadığını yaptı, vatandaşıyla barıştı. Gecekonduda yaşayan vatandaşlar istimlak durumunda arsa bedeli ödeyemiyordu, binası yıkılıyordu, moloz bedeli alamıyordu. Şimdi arsa ve bina vatandaşın oldu. Bu kanun devrim niteliğinde bir kanun. Türkiye'nin büyük bir sorunu çözüldü."  diye konuştu.

 

31 Ekim'e kadar sürecek başvuruların e-devlet üzerinden de gerçekleşebileceğini, İzmir'de 1 milyon 250 bin civarında yapının düzenlemeden yararlanacağını söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da, "Vatandaşlarımız akın akın gelmeye devam ediyor. Biz de müdürlük olarak soruları, talepleri karşılamaya çalışıyoruz" dedi. Başvurular için mesai kavramı gözetmeksizin çalışacaklarını belirten Varan, şunları söyledi: "Cumartesi ve pazar günü de dahil çalışılacak. Mesai sınırlaması getirmeyeceğiz. Kaçak yapılar, ruhsata aykırı yapıların yasallaşması için yapı kullanım belgesi vereceğiz. Böylece, vatandaşlar bu belge ile evine elektrik, su, doğal gaz alabilecek. Banka ile ilgili konularda sorun yaşamayacak" ifadelerini kullandı.


Geri Dön