26 / 04 / 2024

İmar Kanunu Taslağı kamulaştırma!

İmar Kanunu Taslağı kamulaştırma!

İmar Kanunu Tasarısı Taslağına göre, kamulaştırması 10 yılda yapılmayan alanlara, özel mülkiyet kullanımına açılacak şekilde imar hakkı veriliyor. İşte diğer İmar Kanunu Taslağı kamulaştırma hükümleri...



İmar Kanunu Taslağı kamulaştırma!

İmar Kanunu Taslağına göre, kamulaştırması 10 yılda yapılmayan alanlara, ilgili çevre şartları da dikkate alınarak özel mülkiyet kullanımına açılacak şekilde imar hakkı veriliyor.


Yol, meydan ve toplu taşıma durakları hariç olmak üzere umumi hizmetlerde kullanılacak alan kamulaştırılıncaya kadar hak sahibi tarafından süre şartına bakılmaksızın özel tesis olarak işletilebiliyor.


Düzenleme kamulaştırma üzerindeki yapıyı da kapsayacağından, kamusal nitelikli hizmetler gecikmeden sürdürülebilecek. 


İmar Kanunu Tasarı Taslağı kapsamında kamulaştırma hususu ile ilgili yapılan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:


MADDE 4- 3194 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 

 

“Özel mülkiyete ait olup imar planında hazine adına tescil edilip ilgili kurum ve kuruluşlara tahsis edilmesi gereken ilköğretim, ortaöğretim, birinci basamak sağlık tesis alanları, ibadet yeri, karakol gibi kullanıma ayrılan ancak tatbiki mümkün olmaması nedeniyle bu Kanunun 18 inci maddesinin uygulanamadığı alanlar Maliye Bakanlığı’nca 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca kamulaştırılır veya Hazine mülkiyetindeki eşdeğer alanlar ile resen takas yapılır. Bu alanlar, Hazine adına resen tescil edilerek imar planındaki kullanım kararına göre ilgili kamu kurumuna tahsis edilir.” 


MADDE 7- 3194 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin;

Altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

 

“İmar planı değişikliği ile değer artışı sağlayan bir kullanım kararı getirilmesi veya yapı yoğunluğunun artırılması halinde, toplamda ikinci fıkrada sayılan oranları geçmemek üzere ilave düzenleme ortaklık payı alınabilir. Parselin üzerindeki mevcut yapılar nedeniyle alınamayan düzenleme ortaklık payı miktarı bedele dönüştürülebilir. Bedel takdiri 2942 sayılı Kanun hükümleri uyarınca yapılır. Tespit edilen bedel tapu kaydına şerh verilir ve bedelin yarısı ödenmedikçe yapı ruhsatı, tamamı ödenmedikçe de kısmi kullanma izni veya yapı kullanma izni verilemez. Bu bedel, düzenlemelerin gerçekleştirilebilmesi için yapılacak kamulaştırmalar dışında kullanılamaz.”



İmar Kanunu taslağı!


Geri Dön