28 / 03 / 2024

IMF toplantıları, Muhsin Ertuğrul Tiyatro Binası'nda olacak!

IMF toplantıları, Muhsin Ertuğrul Tiyatro Binası'nda olacak!

6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da yapılacak olan IMF toplantıları, Harbiye Kongre Merkezi'ndeki Yeni Muhsin Ertuğrul Tiyatro Binası'nın yerin 3 kat altındaki toplantı salonunda olacak



BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam 'gelecek yıl İstanbul'da yapılacak toplantılarda Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) yerin dibine sokacağız' diyerek inşası  1 hafta sona erecek olan Harbiye Kongre Merkezi'ndeki Yeni Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun yerin 3 kat altındaki 3.500 kişilik salonu kastetti. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından Merkez Orduevi'nde verilen resepsiyonda gazetecilerle sohbet eden Erdoğan, 6-7 Ekim'de İstanbul'da yapılacak IMF toplantısını hatırlatarak şunları söylemişti: 'İstanbul'daki toplantı IMF'yi yerin dibine sokacak. Çok muhteşem bir hazırlık yapıyoruz orada. 11 ayda hakikaten çok mükemmel bir eser ortaya çıktı. Biz orada 7 kat yerin dibine girdik. Orada devasa bir eser yaptık. 127 bin metre kare kapalı alanı olan, aynı anda 850 görüşmeyi yapabilecek odaları olan bir alan. 5 büyük ayrı ayrı salon, 1500 kişilik bir ana salonu var.'' IMF ve Dünya Bankası'nın toplantısı için ekimde İstanbul'a 15 bin kişi gelecek.

3 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR
İstanbul'un 6-7 Ekim 2009'da ev sahipliği yapacağı Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın 2009 Guvernörler Toplantısı'nın yapılacağı 'Harbiye Kongre Vadisi'nin yetiştirilmesi için 3 bin işçi 24 saat çalışıyor. 8 bin 610 metrekare Muhsin Ertuğrul, 110 bin 950 metrekare de kongre merkezi inşaatı olmak üzere toplam kapalı inşaat alanı 119 bin 560 metrekare. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş Kongre merkezinin, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı arasındaki bir zeminde kotlar korunarak ve üzerine üst yapı yapılmadan yerin altına inşa edildiğini belirterek üstte sadece asansör kuleleri, merdivenler ve ışık kulesi bulunduğunu söyledi. 7'si yer altında 5 katı da yer üstünde inşa edilen kongre merkezinde 3 bin 500 kişilik kongre salonu, 4 binmetre karelik 5 tane çok amaçlı salon, 1000 adet ofis, 11 toplantı salonu, 3 bin metre karelik fuaye alanı, 31 bin 800 metrekarelik çok amaçlı alan ve 800 araçlık topark yer alıyor.

Türkiye durgunluktan hızlı çıkacak
IMF'NİN yaptığı bir analize göre,   Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ekonomisi açık ülkeler durgunluktan daha hızlı çıkacak. IMF açık ekonomiye sahip Türkiye'nin, diğer ülkeler gibi küresel krizden bir defalık da olsa etkilendiğini, ancak Türk ekonomisinin, küresel krize karşı dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini bildirdi. Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu. Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye'nin de bu krizden etkilendiği, ancak başlangıçta olumsuz etkilenen açık ekonomiye sahip ülkelerin, toparlanmaya da daha hızlı tepki verecekleri vurgulandı. Türkiye, Suudi Arabistan, Polonya, Güney Kore, Hindistan, Rusya, Meksika, Brezilya ve Çin küresel krizin başlangıcında, küresel ticaretin daralmasından olumsuz etkilendi. Ancak Türkiye gibi açık ekonomiye sahip 9 ülke, dünya ekonomisindeki toparlanmadan olumlu bir şekilde faydalanacaklar ve ekonomilerinin açık olması nedeniyle, durgunluktan daha hızlı çıkabilecekler.
Bülent ŞANLIKAN/Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'İstanbul toplantısı IMF'yi yerin 7 kat dibine sokacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayında İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları için Harbiye Kongre Vadisi'nde yerin 7 kat altına girildiğine işaret ederek, "İstanbul'daki toplantı IMF'yi yerin dibine sokacak" esprisinde bulundu. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümü dolayısıyla önceki akşam Merkez Orduevinde verdiği resepsiyonda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile soruları da yanıtladı. Bir gazetecinin, ''New York Times, IMF ile dalga geçmeye başladı. Okudunuz mu?'' sorusuna Başbakan Erdoğan, ''Daha çok dalga geçerler'' dedi. Ekim ayında İstanbul'da bir IMF toplantısı yapılacağını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti: "İstanbul'daki toplantı IMF'yi yerin dibine sokacak. Çok muhteşem bir hazırlık yapıyoruz orada. 11 ayda hakikaten çok mükemmel bir eser ortaya çıktı. Biz orada 7 kat yerin dibine girdik. Orada devasa bir eser yaptık. 127 bin metre kare kapalı alanı olan, aynı anda 850 görüşmeyi yapabilecek odaları olan bir alan. 5 büyük ayrı ayrı salon, 1500 kişilik bir ana salonu var.''

KONGRE VADİSİ 11 AYDIR KAZILIYOR
6-7 Ekim'de İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası'nın 2009 Guvernörler Toplantısı'na 15 bin kişi bekleniyor. Toplantı için 11 ayda Harbiye'deki kongre vadisinde 7 kat derinde kurulan kongre merkezinde Erdoğan incelemelerde bulunmuştu.
Sabah

İstanbul'daki toplantı IMF'yi yerin dibine sokacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile geçen yıl sona eren anlaşmanın yenilenmesi konusunda tartışmalar sürüyor.

Bazı kesimler ekonomik krizden çıkış için fon ile bir an önce anlaşma yapılması gerektiğini öne sürerken, bazıları ise Türkiye'nin yeni bir anlaşmaya ihtiyacı kalmadığını ifade ediyor. IMF ile anlaşmada henüz kesin bir sonuca varılamazken, konuyla ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'dan ilginç bir yorum geldi. Ekimdeki IMF toplantısının İstanbul'da yerin yedi kat altına inşa edilen kongre merkezinde yapılacağına işaret eden Erdoğan, toplantının IMF'yi 'yerin dibine sokacağı'nı ve fonun Türkiye'nin gücünü göreceğini söyledi.

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle önceki akşam  Ankara  Merkez Orduevi'nde düzenlenen resepsiyonda gazetecilerle sohbetinde IMF toplantısına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Başbakan, IMF ve Dünya Bankası 2009 guvernörler toplantısının ekim ayında İstanbul'da düzenleneceğini, yaklaşık 15 bin kişinin geleceği bu toplantı için 11 ayda Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu arasında yerin yedi kat altında kongre merkezi kurduklarını anlattı. Erdoğan, "İstanbul'daki toplantı IMF'yi yerin dibine sokacak... Orada Türkiye'nin neye muktedir olduğunu görsünler istiyorum. Orada görecekler. Verirseniz verirsiniz, vermezseniz vermezsiniz, biz buna da muktediriz." dedi. Erdoğan bir gazetecinin "New York Times IMF ile dalga geçmeye başladı, okudunuz mu?" sorusuna "Daha çok dalga geçecekler onlar." karşılığını verdi. Gazetecilerin ekonominin düzeldiği şeklindeki yorumları üzerine ise Erdoğan, "Fena değil, tabii Türkiye için yeterli değil." diye konuştu.

YERİN 7 KAT ALTINA İNŞA EDİLDİ

İlk olarak 6-7 Ekim'de Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın 2009 Guvernörler Toplantısı'na ev sahipliği yapacak Harbiye Kongre Vadisi'nde çalışmalar son aşamaya geldi. Yerin altına inşa edilen 7 katlı kongre merkezi 6 Eylül'e kadar tamamlanarak belediyeye teslim edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Taca ile Sembol şirketleri ortak girişimine ihale edilen ve 22 Eylül 2008'de temeli atılan Harbiye Kongre Merkezi 18 bin 500 metrekare alan üzerine kuruldu. Toplam 120 bin metrekare kapalı alana sahip kongre merkezi 7 katı yerin altında inşa edildi. Yerin üstünde ise yıkılıp yeniden yapılan Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yükseldi. Ancak, yerin altındaki bölüm çok daha geniş bir alana kurulu. Merkezde 3 bin 500 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra 5'i büyük, 8'i küçük toplam 13 toplantı salonu ve 1.000 adet ofis mevcut. En alttaki 6 ve 7. katlarda 800 araçlık otopark yer alırken, 4. ve 5. katlarda çalışma ofisleri ve fuaye alanı, 1., 2. ve 3. katlarda ise salonlar bulunuyor. Harbiye Kongre Vadisi, KDV dahil yaklaşık 350 milyon liraya mal olacak.

'Türkiye durgunluktan hızlı çıkacak'

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ekonomisi açık ülkeler durgunluktan daha hızlı çıkacak. IMF tarafından en son yapılan analizden derlenen bilgiye göre, Türkiye, Suudi Arabistan, Polonya, Güney Kore, Hindistan, Rusya, Meksika, Brezilya ve Çin küresel krizin başlangıcında, küresel ticaretin daralmasından olumsuz etkilendi. Ancak Türkiye gibi açık ekonomiye sahip 9 ülke, dünya ekonomisindeki toparlanmadan olumlu bir şekilde faydalanacaklar ve ekonomilerinin açık olması nedeniyle durgunluktan daha hızlı çıkabilecekler. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bu 9 ülkenin, ekonomilerinin açık olmasının yanı sıra diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha büyük ekonomik boyuta sahip olduklarına da dikkat çekildi. IMF, açık ekonomiye sahip Türkiye'nin, diğer ülkeler gibi küresel krizden bir defalık da olsa etkilendiğini, ancak Türk ekonomisinin, küresel krize karşı dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini bildirdi. Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu. Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye'nin de bu krizden etkilendiği, ancak başlangıçta olumsuz etkilenen açık ekonomiye sahip ülkelerin, toparlanmaya da daha hızlı tepki verecekleri vurgulandı.
Zaman


Geri Dön