19 / 04 / 2024

İMO'dan Elazığ uyarısı: Eski binaların yenilenmesi lazım!

İMO'dan Elazığ uyarısı: Eski binaların yenilenmesi lazım!

Bir yıl önce Elazığ'da gerçekleşen depremde 41 kişi hayatını kaybetti, 1607 kişi yaralandı. Kentte hâlâ oturulmayacak ve depreme dayanıksız binalar bulunuyor.



Merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremin üzerinden bir yıl geçti. 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen depremde 41 kişi hayatını kaybederken, 1607 kişi ise yaralandı. Depremde ayrıca 10 binin üzerinde binada da hasar oluştu. Evrensel'den Toygar Kaya ve Yıldıray Coşkun'un haberine göre; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Elazığ Şube Başkanı Hıdır Kaya, çevrelerinde dayanıksız eski binaların olduğunu ve bunların yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

İMO dan Elazığ uyarısı: Eski binaların yenilenmesi lazım!

"ÇEVREMİZDE DAYANIKSIZ BİNALAR VAR"

Oda olarak kendilerinin sözlerinin dikkate alınmadığını dile getiren Kaya, Elazığ depreminin çok önceden dikkate alınabileceğine vurgu yapan, 1999 senesinde Gölcük depreminin bir milat olması gerektiğini belirtti. Kaya, ancak günümüzde çevrelerinde oturulmayacak ve depreme dayanıksız binaların bulunduğunu ifade etti. 

Elazığ’daki binaların eski olduğunun altını çizen Kaya, “Deprem olmadan önce tedbir alabilmiş misin yapabilmiş misin? İşte bu tedbir önemli. Elazığ kesinlikle bir deprem bölgesidir. Elâzığ’ı tamamen ilgilendiren bir durum, daha önce milat olarak kabul edilip de önlem alınsaydı bu sıkıntı yaşanmazdı. Tabii bundan sonra yıkılan binaların yerine yeni binalar yapıyorlar. Bizim arzumuz oda olarak; Elâzığ’daki yapı stoku, eski yapı stokudur. Bu çok önemli çünkü ben yaşım itibariyle Elâzığ’da binaların nasıl yapıldığını, daha önce bütün betonların elle döküldüğünü, kertikli demir yerine düz demir kullanıldığını ve depreme göre hesap yapılmayan çok bina olduğunu biliyorum. Mesela 1975 de ilk çıkan deprem yönetmeliğinden sonra zaman zaman deprem yönetmeliği yenilendi ama tabi 1970-1990 sıralarında yapılan binalar var” diye konuştu. 

"RİSK ANALİZİ YAPILMALI"

Önceki deprem yönetmeliklerine göre son yıllarda çıkan deprem yönetmeliklerinin daha iyi olduğuna vurgu yapan Kaya, aynı zamanda eski binalara risk analizi yapılması gerektiği uyarsını yaptı ve şunları kaydetti: 

“Son yönetmelik öncekilere göre çok daha iyi bir yönetmelik. Eski deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların işçiliğinin çok kötü olması ve kullanılan malzemenin çok iyi olmaması nedeniyle risk analizi yapılarak mutlaka yenilenmesi düşüncesindeyiz. Eski binalarımızın mutlaka risk analizinin yapılıp depreme dayanıksız binaların büyük bölümünün yenilenmesi lazım.”

İMO dan Elazığ uyarısı: Eski binaların yenilenmesi lazım!

"DEPREM DAR GELİRLİ VATANDAŞLARI VURUYOR"

Depremin ise her zaman yoksul kesimi vurduğunu belirten Kaya, “Biliyorsunuz deprem olduğu zaman ağır hasar orta hasar alan evlerin çoğu dar gelirli vatandaşların evleri oluyor. Hemen hemen hali vakti yerinde olan insanların binalarına bir şey olmadı. Bir vatandaşın kendi evini yıkma imkânı yok. Belediyenin de bütçesi belli bunun altından kalkamaz. Buna devletin el atması lazım” dedi. 

Elazığ'da 20 bin konut dönüşüyor!


Geri Dön