28 / 03 / 2024

İNDER, müteahhitlerle inşaat malzemecilerini bir araya getirdi

İNDER, müteahhitlerle inşaat malzemecilerini bir araya getirdi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Türkiye'nin en büyük müteahhitleriyle inşaat malzemesi üreticilerini bir araya getirdi



İNDER'in Sapanca'da düzenlediği `Sektörle Buluşma Toplantısı', Türkiye'nin en büyük inşaat şirketleriyle ve inşaat malzemesi üreticilerini bir araya getirdi. Üretici firmalar, toplantıda toplam yaklaşık 10 milyar dolarlık bir iş hacmine sahip olan inşaat devleriyle ikili görüşmeler yapma fırsatı yakaladı.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Türkiye'nin en büyük müteahhitleriyle inşaat malzemesi üreticilerini bir araya getirdi. Kütahya grubunun ev sahipliğinde Sapanca Güral Harlek Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin önde gelen 15 inşaat şirketi ile 15 tedarikçi firma bir araya geldi. 

Tedarikçi firmaların  şirketlerini tanıtma ve yaklaşık toplam 10 milyar dolarlık iş  hacmine sahip inşaat firmalarıyla ikili görüşmeler yapma fırsatı bulduğu toplantıda konuşan İNDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serdar İnan, inşaat sektörünün Türkiye'nin en önemli sektörü olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye'nin başka hiç bir alanda yakalayamadığı bir başarıyı elde ettiğini vurgulayan Serdar İnan, "Türkiye, dünyada müteahhitlik alanında Çin'den sonra ikinci sırda yer alıyor. Bu, Türkiye için çok önemli bir değer" dedi.   Türkiye'nin müteahhitlik alanında pek çok gelişmiş ülkeyi geride bıraktığını  anlatan İnan, şunları söyledi:

`Bu sektörün kıymetini bilmeliyiz'

"2008'de dünyanın önde gelen 225 inşaat firmasının 51 tanesi Çinli. Türkiye 2008'de 29 tane firmayı bu listeye sokarken 2009'da 31 firmayı bu listeye sokmayı başardı. Yani bu alanda ABD'yi İtalya'yı, Almanya'yı, Fransa'yı, Japonya'yı, Güney Kore'yi, Hindistan'ı geçtik. Türkiye bu güne kadar hiçbir sektörde ikinci olmadı. Bu gerçekten çok önemli bir varlığımız, hepimiz bunun kıymetini bilmeliyiz."

Türk müteahhitlerin Sibirya'dan Libya'ya ve Suudi Arabistan'a kadar pek çok ülkede önemli projelere imza atığını ifade eden İnan, inşaat sektörünün bu sayede, dünya çapında mimarlar yetiştirdiğini de vurguladı. Birçok Türk mimarın yurtdışında sadece Türk müteahhitlere değil, dünyadaki müteahhitlere de hizmet verdiğini kaydeden İnan "Bu müteahhit ve mimarlar bizim önemli değerlerimiz. Bu yüzden bu mimarlara, müteahhitlere ve bu derneğe sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

`Kurduğumuz hızla yıkıyoruz'

İNDER'in 1967 kurulan bir dernek olmasına karşın bu güne kadar hak ettiği değeri görmediğini ifade eden İnan, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz Almanya dünyada mühendisliği ile meşhur. ABD pazarlamacılığı, Japonya kopyacılığı, Çin ucuz imalatı, İtalya, Fransa ise estetiği ile meşhur. Türkiye neyiyle meşhur? Biz Türkiye olarak, Türk milleti olarak ne yapmışız dünyada? 16 devlet kurmuş 15 devlet batırmışız. Yani biz kurucu bir devletiz, kurduğumuz hızla da batırıyoruz. Kurduklarımıza sahip çıkmamız lazım. Onun için bu toplantıyı yaptık; tedarikçilerimiz ile kaynaşalım, inşaatçılar bir arada olalım diye. Bundan sonra inşallah daha kapsamlı toplantılar yapacağız."

`Türkiye'nin petrolü yok, inşaatı var'

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisi içinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Serdar İnan, bu yüzden İNDER ve inşaatçılar olarak bu sektörü devlete iyi anlatmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'deki kanunların bile inşaat sektörüne yönelik olarak düzenlenmesi gerektiğini anlatan İnan " Türkiye'nin petrolü, uranyumu, başka hiçbir şeyi yok, gayrimenkulü ve inşaat sektörü var. Turizm de bu sektörü  çok bağlı. Türkiye dünya üzerinde gayrimenkullerini satabildiği gün varması gereken yere varacak" diye konuştu. 

Türkiye'deki genel ekonomi ile inşaat sektörü arasındaki etkileşimin önemine de dikkat çeken İnan, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2004, 2005 yıllarında inşaat sektöründe bir parlama yaşandı. Türkiye'nin genel ortalamasından daha kuvvetli bir inşaat sektörü vardı. 2009'da ise Türkiye ekonomisinden dana büyük bir düşüş yaşadı. Yüzde 20'lere varan bir gerileme yaşandı 2009'da. Aynı durum 2001'de de var. Gayrisafi milli hasıla (GSMH) ile inşaat sektörü arasında da benzer bir ilişki var. GSMH biraz yukarı çıktığında inşaat sektörü zıplıyor, onun üstüne çıkıyor. Genel ekonomi düştüğü zaman inşaat sektörü onun da altına düşüyor. Bunun nedeni insanlar kendilerini güvende hissettikleri zaman gayrimenkul alımına geçiyorlar, en ufak bir kriz anında da alımlar hemen kesiliyor. " 

Toplantıya katılan tedarikçiler; Alfapen,  Betofiber, Finansbank, Quickstep, Yapı Teknik, İzomas, Vetaş Aydınlatma, Doğa Granit, Kütahya Seramik; Snaidero Mutfak, Yapımek, Hoch Asansörleri, Galata Taşımacılık, Technogym, Optimus Doruk, ABB, İdeal Standart ve Armadiart.

Toplantıya ev sahipliği yapan ve projelerinin büyüklüğü yaklaşık 10 milyar lirayı  bulan inşaat firmaları ise şöyle; Teknik Yapı, Aşçıoğlu İnşaat, ECF Mimarlık, Canan Yapı İnşaat, Ağaoğlu İnşaat, Dap Yapı, Keleşoğlu İnşaat, Sevenler İnşaat, Tavukçuoğlu İnşaat, Cemal Sadıkoğlu İnşaat, Yapı Denetim Merkezi, Seba İnşaat, Yimpaş İnşaat, İnanlar İnşaat.


Geri Dön