27 / 04 / 2024

ING Bank, büyümede mortgage pazarına öncelik veriyor

ING Bank, büyümede mortgage pazarına öncelik veriyor

ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, ING Bank'ın bireysel bankacılıktaki büyüme stratejisini anlattı



Hakan Eminsoy, büyümede mortgage pazarına öncelik verdiklerini aktardı. Eminsoy, "Piyasa yüzde 4 büyüdü ama biz yüzde 23 büyüdük. Kâr marjları tatmin ettiği sürece mortgage, bizim önceliğimiz olacak. Kurumsal kredilerde büyümek zorlanılacak. Çünkü orada çok rekabetçi bir ortam var. Herkes kredi vermek istiyor. Müşteri de daha düşük faiz talep ediyor haklı olarak. Kurumsalda büyümek zor olacak" diye konuştu.
  
FAİZLERDE gelinen noktayı 'bizim bile inanamayacağımız' seviyeler olarak yorumlayan ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, faizlerin düşmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde banka karlılıklarının azalacağını savundu. 2009'un yüksek karların yazıldığı özel bir yıl olduğunu belirten Eminsoy, ancak faizlerin düşmesine paralel kaynak maliyeti ile kredi faizi arasındaki marjın daraldığını, bu nedenle eski karların yazılamayacağını söyledi. Eminsoy, Türk bankacılık sektörünün sürdürülebilir karlılık için verimliliğe odaklanmasının şart olduğunu vurgulayarak, 'Masrafların düşürülmesi lazım. Belirli bir süre sonra bankaların yapısal olarak birbirinden ayrışması gerekecek. Şu anda herkes benzer iş planları ile çalışıyor. Küçük bankalar uzmanlaşacak. Daha büyük bankalar biraz daha verimli hale gelecek. Bu faiz oranları ile başka çaresi yok' dedi.
Yılbaşından bu yana Merkez Bankası overnight faiz oranlarında yapılan indirimlerin Türk bankacılık sektörüne etkilerini değerlendiren ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, 'Faizler hızlı düştü. Mortgage kredileri veya daha uzun vadeli kredilerin faizi ile karlılığı sürdürdük. Ama kaynak maliyeti ile kredi faizi arasındaki marj kapandıkça yeni verdiğimiz kredilerde aynı marjı yakalayamıyoruz' dedi.

MASRAFLARI KARŞILAMIYOR
Eminsoy, 'Mevduat faizleri yüzde 20 iken, yüzde 25 ile kredi pazarladığınız zaman  5 puan faizden kazanıyorsunuz ve o kadar da fahiş görünmüyor. Ama faizler yüzde 9 iken, yüzde 12 ile kredi kullandırırsanız, aradaki 2 puan bütün masrafları karşılamaya yetmiyor. Her ikisinde de yüzde 20 farkla veriyorsunuz ama aynı parayı kazanmıyorsunuz. Birinde 2 lira, ötekinde 5 lira alıyorsunuz' diye konuştu.  Bireysel bankacılıktaki kar marjlarının yüksek olması nedeniyle ürün yelpazesinin kurumsal bankacılığa göre çok daha geniş olduğuna işaret eden  Eminsoy, 'Kurumsal bankacılıktaki kar marjları çok küçük ve çabuk küçülüyor. Hemen bir likidite olunca, işletmeler ertesi gün birçok rekabetçi teklif ile karşılaşabiliyor' dedi. Eminsoy, proje finansmanına yönelik kullandırılan kredilerin biraz yavaş gittiğini belirterek hem kurumların hem bankaların henüz hazır olmadığını dile getirdi.

İyileşme yatay seyredecek

KÜRESEL ekonomide hızlı bir iyileşme yaşandığını ifade eden Hakan Eminsoy, bundan sonraki süreçte ise bu iyileşmenin yatay seyredeceğini öngördü. Eminsoy, 'Devletlerin uyguladığı likidite politikaları çok yerinde ve etkili oldu. O yüzden bu iyileşmenin eski günlere gelinmese bile yatay şekilde süreceğini bekliyoruz' dedi.

Türk bankaları takdir ediliyor

ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde Türk bankacılık sistemine yönelik olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Eminsoy, 'Şu anda Türkiye'deki bankaların durumu oldukça iyi. Bizim bilançolarımızda gizlenmiş, saklanmış, anlaşılması zor olan ürünler yok. Burada her bakan temiz ve şeffaf bir bilanço  görüyor. Bugün Türk bankaları takdir ediliyor' diye konuştu.
Akşam


Geri Dön