19 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri endeksinde düşüş!

İnşaat malzemeleri endeksinde düşüş!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nden (Türkiye İMSAD) yapılan açıklamaya göre, İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi temmuz ayında 2,7 puan azalarak 101,2 puan olarak gerçekleşti.



 Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nden (Türkiye İMSAD) yapılan açıklamaya göre, İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi temmuz ayında 2,7 puan azalarak 101,2 puan oldu.


Bileşik Endeksi oluşturan alt endekslerden Faaliyet Endeksi dört aylık artışın ardından temmuz ayında önemli ölçüde geriledi. Güven ve Beklenti Endeksleri'nde gerileme hızlandı. Siyasette artan erken seçim olasılığı faaliyetleri olumsuz etkiledi. Siyasi belirsizlik Beklenti ve Güven Endeksleri'ndeki bozulmayı hızlandırdı. 


Güven Endeksinde ise gerileme hızlandı. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sektörüne ilişkin güven düşüş kaydetti. Ekonomiye olan güven gerilemeye devam ederken, Beklenti Endeksinde de düşüş hızlandı. Yurt içi siparişler beklentisi gerilemeye başlarken, ekonomiye ilişkin beklentiler zayıflamayı sürdürüyor. 


Nisan ve mayıs aylarında faaliyetlerde yaşanan hızlı toparlanma ardından seçim sonuçları ile ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle zayıflayan beklentiler ve güven temmuz ayında faaliyetlerin de gerilemesine yol açmaya başladı. 


Gerilemede mevsimsellik etkisi görülürken, siyasi belirsizlik ile oluşan koşullar da faaliyetlerde geriletici etki oluşturdu. Faaliyet Endeksini oluşturan tüm alt faaliyetlerde bir önceki aya göre gerileme gerçekleşti. Yurt içi satışlarda temmuz ayında bir önceki aya göre hızlı bir gerileme oldu. İhracat temmuz ayında sınırlı bir gerileme gösterirken, üretim ve cirolar beş ay sonra ilk kez geriledi. Tahsilat hızındaki yavaşlama temmuz ayında da devam etti. 


Temmuz ayında Güven Endeksinde 3,7 puan ile önemli bir gerileme yaşandı. Genel seçim sonrası oluşan koşullar Güven Endeksini en düşük seviyesine itti. Temmuz ayı güven seviyesi geçen yılın temmuz ayı güven seviyesinin 15,1 puan altına düştü. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven kaybı hızlanarak sürerken, inşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven temmuz ayında 3,5 puan azaldı. İnşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven de temmuz ayında 3,5 puan geriledi. Yurt içi pazarlarda genel gidişatta 3,2 puan ile hızlanan bir gerileme yaşandı. İhracat pazarları genel gidişatına ilişkin güven ise sınırlı gerileme eğilimi içinde bulunuyor.


Temmuz ayında beklentilerdeki bozulma hızlandı ve beklentiler haziran ayına göre 3,7 puan geriledi. Yeni bir erken seçim olasılığının artması ile beklentiler hızla zayıfladı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki gerileme sürerken, inşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler temmuz ayında 3,6 puan birden düşerek, bu yılın en hızlı aylık düşüşünü gerçekleştirdi. 


Açıklamada, "Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde durağanlık sürmektedir. Önümüzdeki üç ayın üretiminde artış beklentisi zayıflayarak korunmaktadır. Yatırım beklentilerinde inişli çıkışlı eğilim sürmektedir" yorumunda bulunuldu.


Yeni Ekonomi


Geri Dön