29 / 03 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde 0,21 puanlık gerileme!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde 0,21 puanlık gerileme!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan'da 0,21 puanlık gerilemeyle 70,15 puan şeklinde gerçekleşti.



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2023 sonuçları da resmen açıklandı. Merakla beklenen bu rapora göre Nisan'da faaliyetler çalışma gün sayısının azalması ile gerilerken, beklentiler de iyileşti. Ayrıca yine verilen detaylara göre, inşaat malzemeleri sanayisinde Nisan'da depremin olumsuz etkilerinin en aza indiği görülürken, Bileşik Endeks’te de çok sınırlı bir düşüş yaşandı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi nde 0,21 puanlık gerileme!

Bileşik Endeks’te iki ay sonra ilk gerileme

Ekonomi çevrelerinin de dikkatle izlediği Türkiye İMSAD raporuna göre; deprem afetinden sonra Mart'ta hızla toparlanan Bileşik Endeks, Nisan'da büyük ölçüde durağanlaştı. Bileşik Endeks Nisan'da bir önceki aya göre 0,21 puanlık düşüşle 70,15 puana geriledi. Yine verilen detaylara göre,Bileşik Endeks deprem afetinin yarattığı olumsuz etkileri önemli ölçüde telafi ederken, Nisan'da daha çok seçime ilişkin iyimser öngörüler de şekillendi.

Çalışma gün sayısındaki azalma faaliyetleri de sınırlandırdı

Nisan'da faaliyetlerin önemli ölçüde daraldığı bildirilen raporda; iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolarda yüksek düşüşler yaşandığı kaydedildi. Ayrıca inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerindeki bu düşüşlerin ana nedeni de çalışma gün sayısındaki azalma oldu. Sektörde yaşanan sanayi faaliyetleri iç pazarda daralma gösterirken, ihracat pazarlarında yeniden düşüş görüldü. Söz konusu bu gelişmeler sonucunda Nisan'da neredeyse tüm alt faaliyet gruplarında önemli düşüşler yaşandı.


Geri Dön