29 / 03 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'ndeki artış ivme mi kaybediyor?

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'ndeki artış ivme mi kaybediyor?

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2020 sonuçlarına göre, son 5 ay boyunca önemli bir toparlanma gösteren endeksteki artış ivme kaybediyor.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ekim 2020 sonuçları da açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgilere yer verildi: Bileşik Endeks 5 ay üst üste artış içinde oldu ve Ekim'de 0,17 puan artarak 74,51 puana yükseldi. Ekim'de de yükseliş gösteren endeksin artış hızı ise önemli ölçüde yavaşladı ve toparlanma ivme kaybetmeye başladı. Faaliyetlerde görülen büyüme Bileşik Endeks’i de destekledi. Fakat Güven ve Beklenti Endeksleri 5 ay sonra yeniden geriledi.

Faaliyetler ekim ayında da önemli ölçüde arttı


İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Ekim'de de önemli ölçüde arttı. İnşaat sektöründe kullanılan kredi olanaklarının desteklediği mevcut işlerdeki artış ile inşaat malzemeleri iç talebindeki hızlı genişleme Ekim'de de devam etti. Faaliyet Endeksi Ekim'de bir önceki aya göre 3,1 puan daha yükseldi. Yaz aylarında faaliyetlerde görülen sıçrama sonbahar aylarında da sürüyor. Böylece faaliyetler seviyesi salgın öncesi dönemin de oldukça üzerine çıktı.

Yurtiçi satışlarda Ekim'de önemli ölçüde artış yaşandı. Pazardan siparişlerin artmasıyla ihracatta da yüksek bir artış görüldü. Üretimde de kuvvetli bir artışın yaşandığı Ekim'de cirolar; iç satışlar ve ihracattaki artışlara bağlı olarak önemli bir sıçrama gösterdi. Yurtdışı ihracat fiyatlarında da ciddi bir artış görüldü.

İnşaat sektöründe mevcut işlerdeki yüksek tempo inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde de çok önemli bir ivme yarattı. Alıcıların koronavirüs salgınının ikinci dalgası endişesi ile hızlandırdığı ihracat siparişleri de faaliyetlere katkı sağladı. Faaliyetlerdeki ivmenin Kasım ayının ortasından itibaren yavaşlaması bekleniyor.

Güven Endeksi 5 ay sonra geriledi

Güven Endeksi Ekim'de sınırlı ölçüde geriledi ve birçok alt endekste düşüşler gerçekleşti. Faaliyetlerde görülen önemli yükselişlere karşın Güven Endeksi’ndeki temkinli artış eğilimi ekim ayında gerileme şeklinde yön değiştirdi. Bu gerilemede dünya genelinde ve Türkiye’de koronavirüs salgınında yaşananlar ile sertleşen ikinci dalga endişeleri etkili oldu. Ekim'de bir önceki aya göre 0,60 puan gerileyen Güven Endeksi 5 ay sonra yeniden düşüş gösterdi. Güven Endeksi’nin kırılgan kalmaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde sınırlı bir düşüş görüldü. İnşaat sektöründe güven de geriledi. İnşaat malzemeleri sanayisine güven de sınırlı ölçülerde düştü. Yurtiçi pazarlarda güven Ekim'de hemen hemen aynı kaldı. İhracat pazarlarına olan güven artışı da Ekim'de yavaşladı.

Beklenti Endeksi yeni siparişlerdeki zayıflama ile geriledi

Beklenti Endeksi’nde 5 aydır yaşanan artış Ekim'de gerilemeye döndü. Faaliyetlerdeki önemli artışa rağmen beklentilerde sınırlı da olsa bozulma görüldü. Beklenti Endeksi bir önceki aya göre 1 puan düştü ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde de sınırlı bir düşüş yaşandı. Önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri 5 aydan sonra ilk kez düşüş gösterdi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan ihracat siparişleri Ekim'de arttı. Fakat artış hızı önceki aylara göre önemli ölçüde yavaşladı. Önümüzdeki 3 ayın üretim beklentisi Ekim'de geriledi. Alınan siparişlerdeki düşüşe bağlı şekilde üretim beklentileri de zayıfladı. Beklentilerde de temel belirleyici etken koronavirüs salgınındaki gelişmeler oldu. Aynı anda mevsimsellik ile faaliyetlerin yavaşlayacağı bir döneme giriliyor. Koronavirüs salgınının ikinci dalgası sebebiyle önümüzdeki 4-5 ayın zorlu geçeceği öngörülüyor. Türkiye’nin finansal kırılganlıkları ile jeopolitik gerginlikler de beklentileri sınırlamayı sürdürüyor.

 

İnşaat malzemeleri ihracatı 2020'yi 20 milyar doların üzerinde kapatacak!


Geri Dön