26 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 47,3 arttı!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 47,3 arttı!

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. açıklanan rakamlara göre; inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 47,3 artış kaydetti.



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Temmuz 2021 Sektör Raporu yayınlandı.Söz konusu raporda şu bilgiler yer aldı:

İnşaat malzemeleri sanayi Mayıs mayıs ayında geçen yılın Mayıs ayına oranla yüzde 47,3 yükseldi. Geçen senenin Mayıs ayında salgının sert etkileri ortaya çıkmış ve tam kapatma önlemleri ile sanayi üretimi neredeyse tamamen durma noktasına gelmişti. 2021 yılı Mayıs'ında da kısmen kapatmalar olmasına rağmen sanayi üretimi devam etti. Tüm bu şartlar içinde inşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyük artış yaşandı.

 İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 47,3 arttı!

2021 senesinin ilk 5 ayında, geçen senenin aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 33,2 olarak yaşandı. İç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep yükselişinin etkili olmaya devam ettiği gözlemlendi. 2021 senesinin ilk 5 ayında 22 alt sektörün tümünde üretim, 2020 yılı Ocak-Mayıs dönemine oranda yükseldi. 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde yine tüm alt sektörlerin üretimi aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlar ile arttı.

En yüksek üretim artışı yüzde 68,6 ile tuğla ve kiremit sektöründe yaşandı. Seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 62,5, kilit ve donanım eşyası üretimi yüzde 61,5, demir çelik radyatör üretimi yüzde 54,5, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 51 yükseldi. Isıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 45,1, çimento ve betondan eşyalar üretimi yüzde 42,4, plastik inşaat malzemeleri üretimi ise yüzde 41,9 büyüdü. 2021'nim ilk 5 ayında diğer alt sektörlere oranla daha yavaş üretim artışı gösteren ürünler metalden kapı ve pencereler, çimento ile metal yapı ve yapı parçaları oldu.    

Mevcut inşaat işleri Temmuz'da 8,2 puan arttı

İnşaat sektöründe mevcut işler seviyesi temmuz ayında bir önceki aya oranla 8,2 puan birden arttı. Temmuz ayı başından itibaren tam açılmayla beraber inşaat sektöründeki işlerde de yükselme meydana geldi. Ek olarak Temmuz ayı, inşaat sektöründe mevsimsellik ile mevcut işler seviyesinin önemli ölçüde yükseldiği bir ay oldu. Böylece mevcut işler seviyesinde uzun süredir meydana gelen durağanlaşma da şimdilik ortadan kalktı. Fakat inşaat maliyetlerindeki artışlar, talep tarafında yaşanan durgunluk ve salgında olası dördüncü dalga sebebiyle yle yeni işlerdeki canlanmanın ne kadar sürebileceğinin belli olmadığı görüldü.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 47,3 arttı!

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi 2,5 puan yükseldi

Alınan yeni iş siparişleri Temmuz ayında bir önceki aya göre 2,5 puan yükseldi. Mevsimsellik ile yeni iş siparişlerinde geleneksel olarak yükselen yaşanan bir döneme girildi ve Temmuz ayı başından itibaren tam açılmayla  beraber yeni başlangıçlar da yaşandı. Normalleşme yeni iş siparişleri etkiledi.

İnşaat sektörünün yurt içi kredi kullanımı yavaşladı

2020 senesinde sektörlere verilen destek kredilerinden inşaat sektörü de önemli ölçüde faydalanmıştı. İnşaat sektörünün yurt içi kredileri 2020 senesinde yüzde 39,6 artarak 321 milyar TL büyüklüğüne geldi. 2021 yılında ise kredi kullanımının giderek azaldığı gözlemlendi. 2021 senesinin ilk 5 ayında inşaat sektörünün yurt içinden kullandığı krediler sadece yüzde 6,2 yükselerek 340,6 milyar TL oldu. Yüksek kredi faizleri yeni kredi kullanımına engel oluyor. İnşaat sektörünün yurt dışından kullandığı kredilerde ise 2021 yılının ilk 5 ayında yüzde 21,1 artış oldu ve kredi tutarı 23,93 milyar dolara çıktı.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 47,3 arttı!

Kiracıların oranı yükseliyor

Türkiye'nin demografisi konut ve konut dışı yapı ihtiyacında en önemli eken olmaya devam ediyor. Genç nüfus ağırlıklı yapı, kentleşme, iç ve dış göç hareketleri, her sene yüksek konut ihtiyacına neden oluyor. Konut ihtiyacı ve konut talebi de inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisi için önem arz ediyor. Bu nedenle ev sahipliği göstergesi de konut ihtiyacı için temel bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Türkiye genelinde ikamet edilen konutlarda mülkiyet durumu istatistikleri kirada oturanların payında yükseldiğini ortaya koyuyor. 2012 senesinde yüzde 20,9’a inen bu oranın 2020 yılında yüzde 26,2’ye yükselmesi yüksek konut ihtiyacının devam ettiğini gösteriyor.

2020'de inşaat sektörü cirosu 627 milyar TL!


Geri Dön