26 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 7 ayda yüzde 27,5 arttı!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 7 ayda yüzde 27,5 arttı!

Merakla beklenen ‘Türkiye İMSAD Eylül 2021 Sektör Raporu’na göre İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2021'in 7 ayında yüzde 27,5 artış gösterdi...



Merakla beklenen ‘Türkiye İMSAD Eylül 2021 Sektör Raporu’na göre İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2021'in 7 ayında yüzde 27,5 arttı. İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşları arasında yer alan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı Eylül 2021 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı:

Açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi, uzun resmi tatiller sebebiyle çalışma günü sayısının önemli ölçüde azalmış olduğu Temmuz 2021'de geçen sene Temmuz'a göre yüzde 0,4 oranında gerileme gösterdi. Üretimde 2021 yılının ilk aylık üretim gerilemesi Temmuz ayında gerçekleşti. Bununla beraber inşaat malzemelerine yönelik iç ve dış talepler Temmuz 2021'de de sürdü. Talep tarafında herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmadı. 2021'in ilk 7 ayında, geçen senenin aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 27,5 şeklinde oldu. Açıklanan resmi rakamlara göre, iç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep artışı, üretimde etkili olmayı sürdürdü.

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, 2021 yılının ilk 7 ayında 22 alt sektörün tamamında üretim, 2020'nin aynı dönemine göre artış gösterdi. 2021 yılının ilk 7 ayında yine tüm alt sektörlerin üretimi aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlarda oldu. Açıklanan rakamlara göre, en yüksek üretim artışı yüzde 59,6 ile seramik sağlık gereçlerinde yaşandı. Yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 43,5, kilit ve donanım eşyası üretimi yüzde 46,Tuğla ve kiremit üretimi yüzde 51,3, demir çelik radyatör üretimi yüzde 43,7, artış gösterdi. Açıklanan rakamlara göre, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 37,8, çimento ve betondan eşyalar üretimi yüzde 36,1 ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 38,3, büyüdü. Açıklanan rakamlara göre, 2021'in 7 ayında diğer alt sektörlere göre daha yavaş üretim artan sektörler de metalden kapı ve pencereler, çimento ile metal yapı ve yapı parçaları şeklinde oldu.      

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 7 ayda yüzde 27,5 arttı!

İnşaat sektöründe talep kısıtları geriliyor mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası süreçteki koşullar tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektörünü de derinden etkiledi ve yeniden şekillendirdi. Açıklanan verilere göre, inşaat sektörü tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası verilen uygun koşullu kredi destekleri ile 2020'nin 2. yarısında mali açıdan rahatlama göstermişti. 2021'de de tam açılma ile işlere geri dönüş inşaat sektöründeki faaliyetlerin büyümesine destek verdi.

Resmi olarak açıklanan TÜİK inşaat güven endeksi anketi verilerine göre kısıtlayan faktörler Eylül'de gerilemeyi sürdürdü. Kısıtlayan faktörler 2019 başından itibaren en düşük seviyeye indi. Özellikle normalleşme ile işlere geri dönüş talep tarafında iyileşme görüldü. Finansman konusunda da göreceli rahatlık sürüyor. Açıklanan rakamlara göre, finansman sorunları üçüncü çeyreğin son ayında düştü. İnşaat sektöründe 20212in genelinde talep ve finansman alanında tüm dünyayı derinden etkileyen pandeminin yol açtığı sıkıntıların büyük ölçüde geride bırakıldığı belirtiliyor.

İnşaat sektörü istihdamı ne kadar oldu?

İnşaat sektörü istihdam seviyesi sektördeki iş faaliyetleri için önemli bir gösterge olmayı sürdürüyor. Açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat sektöründe istihdam seviyesi büyüme senelerinde 2 milyonun üzerinde gerçekleşiyor. Yine açıklanan verilere göre, 2017 Temmuz'da  2,4 milyon ile istihdamda en yüksek seviyeye ulaşıldı. 2020'de tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle sektörde istihdam Nisan'da 1,12 milyon ile en düşük seviyelere inmiş ve daha sonra da artmıştı. Yeni senede ise Mayıs'ta istihdam 1,85 milyon üzerine çıkmış ve sektördeki toparlanmaya işaret etmişti. Açıklanan verilere göre, Haziran'da istihdam 1,84 milyon ile büyük ölçüde korunmuş oldu. Temmuz'da ise 1,72 milyon kişiye indi.         

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 7 ayda yüzde 27,5 arttı!

Mevcut inşaat işleri seviyesi Eylül'de ne kadar yükseldi?

Açıklanan rakamlara göre, İnşaat sektöründe mevcut işler seviyesi Eylül'de bir önceki aya göre 4,5 puan daha arttı. Temmuz 2021 başından itibaren tam açılmaya geçilmesiyle beraberinşaat sektöründeki işlerde sıçrama görüldü. Ağustos ve Eylül 2021'de de mevcut işler seviyesi artışını sürdürdü. Eylül 2021'in inşaat sektöründe mevsimsellik ile mevcut işler seviyesinin yüksek olduğu aylar arasında yer alması da katkısıylamevcut işler seviyesinde uzun süredir yaşanan durağanlaşma geride kaldı. Fakat mevcut işlerde yaşanan artış büyük ölçüde süren işlerin tamamlanmasına yönelik faaliyetler tarafından da destekleniyor.       

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi ne kadar arttı?

Alınan yeni iş siparişleri Eylül 2021'de bir önceki aya göre 0,1 puan arttı. Mevsimsellik ile yeni iş siparişlerinde geleneksel şekilde artış yaşanan bir dönem görüldü ve bunun etkisi Eylül'deki yavaşlamayla beraber sürdü. Yaşanan normalleşme, yeni alınan iş siparişleri üzerinde olumlu etkisini ortaya çıkardı.

Sanayi ve lojistik binaları için alınan yapı ruhsatları arttı mı?

2020 itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi konut dışı binaların bulunduğu sektörleri de olumsuz şekilde etkiledi. Uzaktan çalışma, ofis sektöründe daralmalara neden oldu. Oteller, turizm faaliyetlerinin kesintiye uğraması ile çok uzun zaman kapandı. AVM'ler de benzer biçimde kapatma kararları ve yoğun kısıtlamalarla karşılaşmış oldu. Açıklanan resmi rakamlara göre, 2021'in ilk yarısında alınan yapı ruhsatları bu binaların inşaat iştahının halen düşük olduğunu ortaya çıkarıyor. Fakat sanayi ve lojistik binaları ihtiyacı da hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Yine açıklanan resmi rakamlara göre, üretimdeki yeni kapasite ihtiyaçları, lojistikte ihracat ve elektronik ticaretin genişlemesinin etkileriyle sanayi ve lojistik alanlar için alınan yapı ruhsatlarında 2021'in lk yarısında önemli artış görüldü.

 

İnşaat malzemelerinde artış şampiyonları!


Geri Dön