25 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sektörü dış pazarda gerileme yaşadı!

İnşaat malzemeleri sektörü dış pazarda gerileme yaşadı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin, inşaat malzemeleri sektörünün dış pazarda gerileme yaşadığını ifade etti.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin, geçen yılın ilk üç ayında yurtdışından toplam 2,78 milyar dolarlık iş alan müteahhitlerin bu yılın aynı döneminde 1 milyar dolar tutarında proje alabildiğini belirtti. 

Türkiye İMSAD açıklamasında Alptekin, inşaat malzemeleri sektörünün 2016 yılına umutla başladığını, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdüğünü anımsatarak, iç pazara dair rakamların umut verici olduğunu kaydetti. 

İç pazardaki olumlu gelişmelerin ihracat pazarına yansımadığını ifade eden Alptekin, sektör ihracatının ilk çeyrekte yüzde 15,6'lık kayıpla 3,76 milyar dolara gerilediğini, ihracattaki gerilemeye ek olarak sektör ithalatında da yüzde 10'a yaklaşan artış yaşandığını vurguladı. 

Alptekin, şunları kaydetti: "İhracatla ithalat arasındaki çıtanın daralması sadece sektörümüz adına değil, ülkemiz için de dikkatle değerlendirilmesi gereken bir gelişme. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde müteahhitlerimiz yurtdışında toplam 2,78 milyar dolar değerinde 28 proje almış iken, bu yılın aynı döneminde 1 milyar dolar tutarında sadece 8 proje alabildi. İhracat verilerini de hatırlarsak sektörün dış pazar verileri endişe verici. Bu konularda ivedilikle önlem alınması ve topyekün bir eylem planı geliştirilmesi gerekli." Büyüme dengesiz ve sağlam temellerden yoksun Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü ve Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel de 2016 yılı ilk çeyrek büyüme oranının iyimser göründüğünü ancak abartıların da olabileceğine değinerek, "Mal ve hizmet İhracat artışı sınırlı kalırken ithalat artışı yüksek. 


Büyüme dengesiz ve sağlam temellerden yoksun

Bu koşullarda 2016 büyüme oranının tahminler doğrultusunda yüzde 4 civarında gerçekleşmesi yüksek ihtimal." ifadelerini kullandı. 

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel ise 2016 yılı ilk çeyrek döneminde inşaat sektörünün yüzde 6,6 büyüme gösterdiğini ve böylelikle son 9 çeyrektir en büyük büyümenin yaşandığına dikkat çekerek, "Özel sektör 2015 yılında ertelediği ve ötelediği inşaat yatırımlarına 2016 başından itibaren yeniden hız vermiştir. İçeride inşaat işlerinde canlanma görülmektedir. 

Buna bağlı olarak ilk çeyrekte inşaat malzemeleri sanayi üretiminde de yüzde 7,2 artış gerçekleşmiştir." değerlendirmesini yaptı. 


"ABD seçimleri sektörü etkileyecek" 


Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de dünya ekonomisindeki beklentilere dikkati çekerek, şunları dile getirdi: "ABD Merkez Bankasının 2016 yılının ikinci yarısında bir veya iki faiz artışı gerçekleştirmesinin beklendiği, ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarının küresel siyaset üzerindeki olası sonuçlarının merak edildiği, ABD'nin yeni başkanının Ortadoğu politikaları konusundaki tercihlerinin, Suriye, Irak ve İran başlıklarında ne tür sonuçları olabileceğinin tartışıldığı, küresel büyüme ve ticaretle ilgili beklentilerin hala iyileşmediği bir konjonktür sürecindeyiz. Tüm bu durumlar dünya ekonomisinin en büyük beklentilerini oluşturuyor." 




Yeni Ekonomi


Geri Dön