26 / 04 / 2024

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

Kamunun devreye alınması için çağrı yapan müteahhitler, gelişme olmayınca Türkiye'de 15 gün işleri bırakacaklarını ve boykot yapacaklarını duyurdu. Peki inşaat sektöründe son durum ne? Ev fiyatları bu tartışmalardan nasıl etkilenecek?



Kamunun devreye alınması için çağrı yapan müteahhitler, gelişme olmayınca Türkiye'de 15 gün işleri bırakacaklarını ve boykot yapacaklarını duyurdu. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; çimentocu ile müteahhitler arasında yaşanan tartışmalar anlaşmazlıkla sonuçlandı. Daha önce çimentoculara ve kamuya 2 Eylül'e kadar zaman veren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, dün gerçekleştirdiği basın açıklaması ile 9 Eylül Perşembe gününden itibaren Türkiye'deki inşaatları durduracaklarını duyurdu. İş bırakmanın gerçekleşmesini beklemeyen çimentocular tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken 5 federasyon, 51 dernek ve 120 bin üyesi olan İMKON, 15 gün boyunca inşaatlara ara verecek.

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

ÇİMENTO FABRİKASI KURARIZ

Çimento fiyatlarında yüzde 200’e ulaşan haksız zamlar olduğuna dikkat çekerek çimentocularla masaya oturmak isteyen İMKON Başkanı Tellioğlu, masa talebine herhangi bir cevap gelmeyince grev kararı aldıklarını duyurdu. Tellioğlu, şöyle konuştu:

“Çimentocular, ‘üretim kapasitesi 115 milyon ton. 80 milyon tonluk üretim var. Bazıları yurtdışına sattığımızdan dolayı tedarik sorunu yaşıyoruz’ diye açıklama yapıyorlar. Bu, yurtdışına sattığın için tedarik sorunu değildir, bu içeride üretimi kısıtlayarak fiyatı artırma politikasıdır. Bunu doğru bulmuyoruz. Ayrıca şu anda 4-5 büyük yatırımcının ilgili bakanlıklara çimento fabrikası kurmak için müracaatı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla içeride çimento üretimini karşılamada kapasite sıkıntısı varsa bu yatırımcılara izin verilerek çimento sektörünün daha da büyütülmesine tarafız. Gerekirse de çağrımız karşılık bulmazsa biz de çimento fabrikaları kurma girişimine başlayabiliriz.”

Tellioğlu, çimento fiyatlarındaki yükselişin ev fiyatlarını da etkileyeceğine, bundan vatandaşın da zarara uğrayacağına dikkat çekti. Sözleşmeleri sebebiyle iş bitimlerine az kalmış inşaatlar hariç diğer tüm inşaatları iş bırakma çağrısında bulunan Tellioğlu, basın açıklamasına şu şekilde son verdi:

“Kararımız Anadolu’nun bize bağlı yaklaşık 40 derneğinde uygun gören meslektaşlarımızın aynı anda tek tip afiş asılması suretiyle başlayacak. Bu bir tavsiye niteliğindedir, kimse buna mecbur değildir. 15 gün süreyle bu afişler asılacaktır. İş güvenliği tehlikesi olan yerler, sözleşmeyle kısa süre içinde işini teslim etmek durumunda olan yerler gibi yerler hariç tüm özel sektörün tamamını kapsayan kesime, iş bırakma boykot çağrısı yapıyoruz.”

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

EV FİYATLARINA DA YANSIR

Çimento ve demirdeki yükselişler nedeniyle ev fiyatlarında yüzde 20-40 arasında değişen artışlar kaydedildiğine dikkat çeken Emlakçılar Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, şunları kaydetti: 

“İnşaat maliyetlerinde gerçekten büyük bir artış var. Bu 15 günlük iş durdurma eylemi ilk etapta fiyatlara yansımasa da başarılı olursa konut fiyatlarına da yansır mutlaka. Düşüş olmasa bile en azından artışın önüne geçer diye düşünüyoruz.” 

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

Bu tartışmaların içinde bulunmak istemeyen diğer meslek örgütleri ise çimento ve demirdeki yükselişlerden rahatsız olduklarına vurgu yaptı. Bu grev sayesinde kamuoyunun da durumun vahametini anlayabileceğinin altını çizen sektör temsilcileri şu anda ev satışlarının yavaşladığını ve bu durumdan kamunun da rahatsız olduğunu belirtiyor. 

Çimento fiyatlarındaki artış mücbir sebep sayılabilir mi?

Müteahhitler 9 Eylül'de inşaatları durduruyor!


Geri Dön