26 / 04 / 2024

İnşaat malzemelerindeki zam ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

İnşaat malzemelerindeki zam ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

İnşaat sektöründe fiyatlar gündemden düşmüyor. Demir fiyatlarındaki artış sektör temsilcilerini tedirgin ediyor. Temsilciler, inşası süren projeler bitirildiğinde konut fiyatlarının artacağını dile getiriyor.



Demir, inşaat sektörünün en önemli maliyet kalemlerinden biri. Şu sıralar sektörde, demirde yaşanan fiyat artışları gündemde. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; Ticaret Bakanlığı ile görüşerek çözüm arayan sektör temsilcileri henüz çözüm yolunu bulamadı. Hem dolar bazında yükselen hem de Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybıyla kur kriziyle karşı karşıya kalan demir fiyatlarındaki yükseliş tüketiciyi de etkileyecek. Müteahhitler, henüz inşası süren projeler bitirildiğinde ciddi bir fiyat artışı olacağını dile getiriyor.

İnşaat malzemelerindeki zam ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

FİYAT ARTIŞI YÜZDE 116

Sektör temsilcileri fiyat yükselişi yüzde 116’ya ulaşan demirdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yükselişteki en önemli sebebin dünya piyasalarındaki genel artış trendi olduğuna dikkat çeken Yassı Çelik İhracat Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Sergen, şunları kaydetti: 

“Demir fiyatları bütün dünyada döviz bazında artıyor, kurlar da artınca fiyatlar TL bazında çok yüksek oluyor. Türkiye’de üretilen demirin hammaddesi yüzde 85 oranında dışarıya bağlı. Ben bu fiyat artışının eylüle kadar devam edeceğini düşünüyorum.”

İnşaat malzemelerindeki zam ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de konuya ilişkin konuştu. Ticaret Bakanlığı ile demir üreticilerinin görüştüğünü belirten Eren, çözümün zor olacağına dikkat çekti. Eren, “Dolar bazında dünyadaki en ucuz demirin Türkiye’de olduğunu biliyoruz ancak dolar sürekli arttığı için TL bazında çok pahalandı. Bakanlık, üreticilerden, maliyetlerden ya da kâr marjlarından kısarak fiyatları biraz düşürmelerini talep etti ancak bu, çok mümkün görünmüyor. Dünyada hurda fiyatlarının düşmesini bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Demirde yaşanan fiyat artışının ev fiyatlarını nasıl etkileyeceğine ve tüketiciye nasıl yansıyacağına da ilişkin açıklamalar yapan Eren, şunları kaydetti:

“Şu anda devam eden inşaatlarda bütün maliyetler günden güne artıyor. Asıl etkiyi bu inşaatlar bitince göreceğiz. İnşaat firmaları hiç kâr koymasalar bile maliyetleri arttığı için fiyatları da artacak.”

İnşaat malzemelerindeki zam ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Şu anda kamuya iş yapan müteahhitlerin zor duruma düştüğünü dile getiren Eren, “Kamudaki işlerin yarım kalmaması ve arkadaşlarımızın batmamaları için sözleşmeyi tasfiye etme hakkı verilsin istiyoruz." diye konuştu.

İnşaat sektöründe zam artışları gündemde!

Türkiye konut sektöründe Avrupa'yı solladı!

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?


Geri Dön