24 / 04 / 2024

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

Konut ve ticari emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank'ın hazırladığı küresel konut fiyatları endeksi, dünya genelinde ev fiyatlarındaki en çok artışın yaşandığı yerleri gözler önüne serdi. Peki dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı? İşte ayrıntılar...



Türkiye'de ev fiyatlarında yaşanan artış trendi Türkiye'yi dünya lideri yaptı. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; konut ve ticari emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank'ın hazırladığı küresel konut fiyatları endeksine göre; dünya genelinde ev fiyatları Mart'ın sonu itibariyle 12 aylık sürede ortalama yüzde 7,3 artarak balon riskini tekrar gündeme getirdi. 

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

Dünya genelinde fiyatlarda yaşanan bu yükseliş 2006 yılının son çeyreğinden beri en yüksek seviye oldu. Bu durum 2008 küresel finans krizinin temelinde olan konut sektöründeki ısınmayı ön plana çıkardı.

Endekste ilgili süreçte ev fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülke ise Türkiye olarak kaydedildi. Bu dönemde Türkiye'de ev fiyatları yüzde 32 yükseldi. Türkiye'yi yüzde 22,1 yükselişle Yeni Zelanda, yüzde 16,6 yükselişle Lüksemburg takip etti.

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

ABD'deki ev fiyatları da ilgili dönemde yüzde 13,2 yükseldi. Bu artış 2005 yılından beri yaşanan en hızlı artış şeklinde belirtildi. 

Knight Frank endeks verileriyle ilgili açıklamasında Kovid-19 salgınına karşı verilen para bollaşması politikasının sona ermesi halinde talepte yaşanan hareketlenmenin de dengelenebileceğini vurguladı. Diğer taraftan pandemide yeni mutasyon riskinin ve aşı sürecindeki aksaklıkların da talepte etkili olabileceği vurgulandı. 

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

Türkiye'de konut fiyatlarında artış rekor düzeylerde

Ev fiyatlarında artış ivmesi Mart 2021'de de sürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre Mart 2021'de yıllık artış yüzde 31,98 olarak belirlendi. Böylelikle 2011'den beri açıklanan endekste en yüksek yıllık yükseliş yaşandı.

Ev fiyatlarında Şubat 2021'le karşılaştırıldığında ise yaşanan yükseliş yüzde 2,35 olarak belirlendi. Ev fiyat endeksi aynı dönemde reel olarak yüzde 13,6 oranında arttı.

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

Şehirler kapsamında değerlendirildiğinde senelik en yüksek artış İzmir'de yaşandı. Buna göre Mart'ta İzmir'de ev fiyatları 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 33,9 yükseldi. İzmir'i yüzde 30,3 ile Ankara, yüzde 28,9 ile İstanbul takip etti. 

Verilere göre Türkiye genelinde metrekare başına düşen ortalama fiyat 4.150,5 Türk Lirası olarak belirlendi. Bu rakam İstanbul'da 6 bin 447,2 Türk Lirası, İzmir'de 5 bin 026,2 Türk Lirası ve Ankara'da 3 bin 84,5 Türk Lirası oldu.

Dünya genelinde konut fiyatları en çok hangi kentlerde arttı?

Konut fiyatları artacak mı?


Geri Dön