25 / 04 / 2024

Konut fiyatları artacak mı?

Konut fiyatları artacak mı?

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik anlamda zorlanan inşaat sektörü emtia fiyatlarının artışı nedeniyle endişeli. Sektör bu durumun konut fiyatlarına yansıyacağını düşünüyor.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle özellikle inşaat sektörü zor bir süreçten geçti. Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Dilek Güngör'ün haberine göre; sektör emtia fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle endişeli.

Sektörde faaliyet gösteren iş insanları özellikle girdi fiyatların artışından şikayetçi. Demir bir yılda yüzde 124, hazır beton yüzde 64, gazbeton yüzde 77, çimento yüzde 42, PVC doğrama yüzde 207, saç levha yüzde 258, bakır hammadde yüzde 130 yükseldi. Geçtiğimiz yıl ton ücreti  2 bin 776 TL olan inşaat demiri bu sene 6 bin 227 TL'ye yükseldi. Çimento ise 250 TL'den 355 TL çıkarken, hazır betonun metreküpü de 201 TL'den 330 TL'ye çıktı. Kerestenin metreküp fiyatı da 500 dolardan 1.372 dolara çıktı. 

Konut fiyatları artacak mı?

Malzemelerin yurt dışından ithal edilmesi nedeniyle emtia fiyatlarındaki artış ve döviz etkisi sektörü baya bir zorluyor. İnşaatçıların hesaplama yaptığı konut inşaat maliyetleri iki katına çıkmış oluyor. Bu nedenle şu anda iki seçenek yer alıyor. Eritilen konut stokunun yerine yeni projelerin başlamaması veya maliyetin konut fiyatlarına yansıtılması.

Konut arzı kira ve satış fiyatlarını nasıl etkiledi?


Geri Dön