20 / 04 / 2024

Arsa ve arazi fiyatları en çok hangi illerde arttı?

Arsa ve arazi fiyatları en çok hangi illerde arttı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile beraber Türkiye genelinde son 1 senede konut imarlı arsa fiyatları yüzde 37, arazi fiyatları da yüzde 24 arttı. Peki arsa ve arazi fiyatları en çok hangi illerde arttı?



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile beraber tüketicilerin gayrimenkul tercihleri de değişiklik gösterdi. Ofis tarafında daha küçük metrekareye sahip az katlı ofisler ön plana çıkarken, konut yatırımlarında ise balkonlu ve müstakil evler ön plana çıkıyor. Kalabalık alanlarda konut yatırımları yerine arsa satın alarak kendisine konut inşa ettirmek isteyenlerin sayısının oldukça artması ile de arsa ve arazi fiyatları da arttı. Ülkemizde son 1 senede konut imarlı arsa fiyatları yüzde 37, arazi fiyatları ise yüzde 24 oranında arttı; ortalama arsa metrekare fiyatı da  701 TL, arazi metrekare fiyatı 51 TL oldu. 3 büyük şehir içinde arsada lider Ankara, arazide ise lider  İzmir  oldu.

Arsa ve arazi fiyatları en çok hangi illerde arttı?

Değer değişiminde arsada lider Ankara, arazide ise İzmir oldu

Ön plana çıkan 3 büyük kentteki arsa ve arazi fiyatlarındaki değer değişiminde arsada lider Ankara, arazide ise lider İzmir oldu. Başkent Ankara’da yıllık değer değişimi arsada yüzde 35, arazide yüzde 11; ortalama metrekare fiyatı arsalar için 414 TL, araziler için 42 TL. İzmir’de senelik değer değişimi arsada yüzde 29, arazide yüzde 24; ortalama metrekare fiyatı arsalar için 1.053 TL, araziler için 82 TL şeklinde belirlendi. Mega kent İstanbul’da ise yıllık değer değişimi arsada yüzde 19 arazide yüzde 2; ortalama metrekare fiyatı arsalar için 1.572 TL, araziler için 150 TL şeklinde belirlendi.

Arsa ve arazi fiyatları en çok hangi illerde arttı?

Yazlık bölgelerde en fazla artış Antalya’da


Diğer bir taraftan pandemi ile beraber uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile yazlık bölgelerde daha fazla vakit geçiriliyor. Endeksa tarafından yapılan analize göre yazlık bölgelerdeki arsa ve arazilerde görülen değer artışı Türkiye ortalamasını da katladı. En fazla artış tatilcilerin gözdesi Antalya’da yaşanırken, Antalya’da arsa fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 59, arazi fiyatlarında yüzde 35 seviyesinde; arsaların ortalama metrekare fiyatı 796 TL, arazilerin metrekare fiyatı 65 TL oldu.

 

Muğla’da son 1 senede arsa fiyatları yüzde 53, arazi fiyatları yüzde 29 arttı

Tatilcilerin gözdesi Antalya’dan sonra en fazla artış da Muğla’da yaşanırken,  Muğla’da son 1 senede arsa fiyatları yüzde 53, arazi fiyatları yüzde 29 arttı.  Muğla’da arsaların ortalama metrekare satış fiyatı 886 TL, arazilerin ortalama metrekare satış fiyatı 67 TL şeklinde belirlendi.

Koronavirüs ile beraber en çok talep gören illerden biri de Aydın oldu. Endeksa’nın verilerine göre, Aydın ilinde son 1 senede arsa fiyatları yüzde 49, arazi fiyatları yüzde 29 arttı.. Aydın’da arsaların ortalama metrekare satış fiyatı 757 TL, arazilerin ortalama metrekare satış fiyatı 45 TL şeklinde belirlendi.

Arsa ve arazi fiyatları en çok hangi illerde arttı?

 

Bill Gates Trakya'dan arazi almış. Biz de alalım mı?


Geri Dön