28 / 03 / 2024

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Koronavirüs salgını emlak sektörünü de oldukça etkiliyor. Vatandaşlar tarafından salgın sonrasında konut fiyatlarının artıp artmayacağı merak ediliyor. Peki koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte koronavirüsün konut fiyatlarına etkisine ilişkin detaylar...



Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, Türkiye'de emlak sektörünü de etkiliyor. Koronavirüs sonrası konut ve emlak sektörünün nasıl etkileneceği merak ediliyor. Peki koronavirüs sonrasında konut fiyatları artacak mı? 

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020'de koronavirüs salgınını Küresel Pandemi olarak ilan etmesiyle birlikte dünya küresel finans piyasalarının da ciddi bir şekilde etkilendiği görüldü. Bu sebeple birçok sektörde ekonomik faaliyetler durduruldu. 

Koronavirüs salgını sürecinde ve öncesinde de bankaların konut kredisi faizlerinde çeşitli fırsatlar sunması ve konut kredisi peşinat oranının yüzde 10'a düşürülmesiyle birlikte konut taleplerinde artış yaşandı. Konut talebindeki artışın bir diğer sebebi de kredi faiz oranlarının düşürülmesi böylece konut kredisiyle ev sahibi olmayı da kolaylaştırması oldu.

Konut kredisi faizlerinin uzun bir süredir yüzde 1'in altında olması kredili konut satışlarını da artırmış oldu. 

Türkiye genelinde konut satışları 2020 Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında arttı ve 108 bin 670 olarak kaydedildi.

Uzmanların konut almak için doğru zamanlardan geçildiğini belirtmeleri de konut satışlarında artış yaşanmasını sağladı. Bankaların konut kredisi faiz oranlarını 'psikolojik eşik' olarak adlandırılan yüzde 1'in altına düşürmesiyle konut fiyatları hem sıfır konutlarda hem de ikinci ev konutlarda arttı.

Konut fiyatları arttı mı?

2020 Mart'ta yeni konut fiyatları 2019'un aynı dönemine göre yüzde 5.15 oranında artış gösterirken, 2020 Şubat ayına göre fiyat artışı yüzde 0,62 olarak kaydedildi. 

Yine Mart 2020'deki Türkiye genelinde konut satış fiyatları incelendiğinde yüzde 0,9, kiralarda ise 0,4 artış olduğu gözlendi. Yılın ilk çeyreğine bakıldığında ise konut satış fiyatları yüzde 2.8 arttı. Kiralar ise 1,3 oranında arttı. 

Mart 2020'de ikinci el konut fiyatlarında, sıfır konutlara göre daha çok artış yaşandı. 

Peki koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Konut fiyatlarında oluşan artışın koronavirüs sebebiyle azalmaya gideceği öngörülüyor. 

Fakat koronavirüs sonrası, sektörlerin ve ekonominin yaşadığı iyileşmenin devamında, konuta olan birikmiş talebin tekrar ortaya çıkması ile konut satış fiyatlarında artış yaşanması bekleniyor. 

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, "Gayrimenkul sektöründe ise bu süreçte özellikle Mart-Haziran ayları arası kısa süreli talep azalması görülebilir ancak orta ve uzun vade de gayrimenkul yatırımı değerini kaybetmeyecektir. Bu dönemde 2.el piyasalarda yer yer oluşabilecek sert düşüşler büyük fırsatlar oluşturacaktır ancak genel anlamda ortalama konut fiyatlarını düşürmeyecektir" dedi.

Keleş son zamanlarda inşaat sektöründeki maaliyetlerinde arttığına dikkat çekerek, "İnşaat maliyetlerinin artmaya devam etmesi ve stokların azalması ile birlikte önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında yükselecek" diye konuştu.

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut satışlarına ilişkin, Nisan ayında adetlerde düşüş beklediklerini ifade etti ve pek çok sektör gibi gayrimenkul sektörünün de salgından etkilendiğini fakat içinde bulunulan süreç bitince birikmiş taleplerin de ekleneceğini, dolayısıyla sektörün hızla toparlanacağını vurguladı. 

İstanbul'da konut fiyatları arttı! 63 bin 759 konut satıldı!

Ev almayı düşünenler dikkat! Fiyatlar artacak mı?

Konut fiyatları ne oldu? 10 soruda tüm detaylarıyla!

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ev fiyatlarını artırdı mı? 

Corona sonrası konut fiyatları ne olacak?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön