27 / 04 / 2024

Koronavirüs konut sektörünü nasıl etkiledi? Fiyatlar arttı mı? 

Koronavirüs konut sektörünü nasıl etkiledi? Fiyatlar arttı mı? 

Türkiye'de ilk koronavirüs vakası 11 Mart'ta görüldü. 11 Mart'tan itibaren konut tipi tercihleri ve konut arayışlarında değişiklikler yaşandı. Peki konut fiyatları ne oldu? Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkiledi? İşte koronavirüsün konut fiyatlarına etkisi...



İlk koronavirüs vakasının 11 Mart'ta görülmesiyle ülkemizde çeşitli önlemler alındı. Bu önlemler kapsamında yapılan 'Evde kal' çağrıları ise vatandaşların konut tercihlerinde değişiklikler meydana geldi. 

'Evde kal' çağrılarına uyan vatandaşlar, bahçeli müstakil evlere yönelmeye başladı. Bahçeli müstakil evlerde rahat yaşama fırsatı vatandaşların ilgisini çekiyor. 

Ekonomiden ticarete, gıdadan tekstile birçok sektörü etkileyen koronavirüs salgını, konut sektörünü de etkiliyor. Konut kredilerinin faiz oranlarında bankaların çeşitlli fırsatlar sunması ve konut kredisinde peşinat oranının yüzde 10'a kadar düşürülmesiyle birlikte konut taleplerinde artış meydana geldi. 

Koronavirüs sürecinde her sektör gibi konut sektörü de belirsizlik içerisindeydi fakat, konut kredilerindeki düşük faiz oranları ve bankaların sunduğu avantajların etkisiyle satışlar artıya geçti. Bu süreçte gayrimenkul sektörü en güvenilir yatırım aracı haline geldi. 

Konut fiyatları ne oldu? 

2020 Mart ayında Türkiye genelinde 108 bin 670 konut satıldı. Mart ayında gerçekleşen konut satışında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artış yaşandığı tespit edildi. 

Konut kredilerinde sunulan fırsatlarla artan konut talebi, konut fiyatlarının yükselmesine de sebep oldu. 2020 Mart'ta ikinci el konut fiyatlarında sıfır konut fiyatlarına göre daha fazla artış yaşandı. 

Mart ayına bakıldığında konut satış fiyatlarında yüzde 0,9 artış yaşandığı belirtiliyor. Türkiye genelinde konut kira fiyatlarında ise yüzde 0,4 artış yaşandı. 2020 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatlarının yüzde 2.8 arttığı gözlendi. 

Megakent İstanbul'da ise 2020'nin ilk çeyreğinde 63 bin 759 konut satıldı. İstanbul'da ikinci el konut satışlarında yüzde 25,5 artış yaşandı. 2020'nin ilk iki ayında konutların metrekare birim fiyatının 5 bin 97 olduğu gözlendi, fiyatlar bir önceki yıla göre artış gösterdi.

Koronavirüs konut sektörünü nasıl etkiledi? Fiyatlar arttı mı? 

Koronavirüs sürecinde ise en çok fiyat artışı bahçeli müstakil evlerde yaşandı. Sokağa çıkma yasağının ve karantinanın ülkemizde uygulanması konut tercihlerini müstakil evlere yöneltti. Artan talep sebebiyle müstakil ev fiyatlarında yüzde 25 artış meydana geldi. 

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Konut fiyatlarında meydana gelen artışın koronavirüs sebebiyle, talepte yaşanacak kısa süreli azalma ile durması bekleniyor. 

Fakat ilerleyen zamanlarda birikmiş talebin tekrar ortaya çıkışıyla beraber fiyatların daha çok artacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki artışın koronavirüs salgını sonrasında da devam edeceğini belirtiyor ve koronavirüs sonrası emlak sektörünün toparlanacağını ifade ediyor. 

Koronavirüsün emlak sektöründe sadece konut fiyatlarını değil, konut tiplerini de etkileyeceği öngörülüyor. Uzmanlar, toplu konuttansa tek konut projerine olan talebin artacağını belirtiyor. 

İkinci el konutta avantaj arttı!

Koronavirüs sonrası müstakil ev fiyatları katlandı!

Müstakil ve yazlık evlere virüs zammı!

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön