29 / 03 / 2024

İnşaat sektörü 1.8 milyon kişiye istihdam sağlıyor!

İnşaat sektörü 1.8 milyon kişiye istihdam sağlıyor!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar: "İnşaat sektörü Türkiye'nin lokomotifi. Özellikle GSYH'nin yüzde 5'inden fazlasını sağlıyor ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi.


Boğaziçi Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) iş birliğiyle düzenlenen "İnşaat Ekonomisi Zirvesi" üniversitenin Bebek'teki yerleşkesinde gerçekleştirildi.


Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'ın moderatörlüğündeki "Ekonominin Yükselen Değerleri" başlıklı panelde konuşan Hinginar, inşaat sektörünün ekonomiye katkısını değerlendirdi.


Hinginar, inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek, "İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda. Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretimde yerli malzemeler kullanıyor. İthal malzemeler kullanılmıyor" görüşünü paylaştı.


Bugün Türkiye'de üretilen inşaat malzemelerinin dünyadaki bütün ülkelerde üretilen malzemelerle yarışır durumda olduğunu kaydeden Hinginar, Türkiye'nin, çimentoda dünyanın en kaliteli üretimini yapan ilk 5 ülke arasında olduğunu vurguladı.

"Türk müteahhitler dünyada gurur duyulacak işler yapıyor"

Hinginar, konut fiyatlarının artışında inşaat malzemelerinin fiyatlarının etkisinin olmadığının altını çizerek, "Çünkü inşaat malzemelerinde ithal malzeme girişi çok az. Burada birincil öncelikte arsa önemli. Arsa fiyatlarında fazlasıyla spekülasyon var" ifadelerini kullandı.


Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında artık gurur duyulacak işler yaptığına işaret eden Hinginar, ayrıca müteahhitlik sektörünün mali yapısının da son dönemde iyiye gittiğini söyledi.


Hinginar, "İnşaat sektörü Türkiye'nin lokomotifi. Özellikle GSYH'nin yüzde 5'inden fazlasını sağlıyor ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" bilgilerini verdi.

"Türk müteahhitlerin yurt dışında yüzde 35-40 kaybı var"

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, birliğin, yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti.


Libra, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40'ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı.


Yenigün, bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çekerek, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.


Türkiye'den 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar nüfusa ulaşıldığını, ülkenin coğrafi konumunun avantaj getirdiğini vurgulayan Yenigün, "Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha güzel bir ortam elde ederiz inşallah. Aksi takdirde inşaat sektöründe sıkıntı yaşarız" dedi.

"GYO modeli daha çok büyümeli"

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, her zaman "Sadece inşaat ile kalkınma olur mu?" sorusunun sorulduğunu belirterek, inşaatın GSYH'ye katkısında oranının değişmediğini, sektörün Türkiye ile beraber büyüdüğünü söyledi.


Son yıllarda inşaat sektöründe büyük gelişmeler yaşandığını dile getiren Akgiray, "Türkiye gibi ev sahibi olmak isteyen genç nüfusun yüksek olduğu bir ülkede gayrimenkul yatırım ortaklığı modelinin (GYO) hala neden büyümediğinin cevabını anlayamıyorum. Sektörden ricamız bu konuya biraz kafa yormak lazım. Mevzuatta engel varsa algılamamızda sıkıntı varsa düzeltilmesi gerekir. Vergi muafiyeti sadece bir fırsat olarak kullanılmak isteniyorsa düzeltilmesi lazım" önerisinde de bulundu.


AA


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2015’in istihdam şampiyonu Kasım’da da değişmedi: Yapı ve İnşaat sektörü 2.809 yeni iş ilanıyla en çok istihdam fırsatı sunan sektör oldu. İnşaatı, 1.949 ile Hizmet sektörü takip etti. Gıda 1.794 iş ilanıyla istihdamda ilk üçte yer aldı. Kasım'da, üretimden 1.576, denizcilikten 1.557, tekstilden 1.415, sağlıktan 1.388, perakendeden 1.234, bilişimden 1.111 ve reklamdan 1.103 iş ilanı geldi.


Satış Müdürü Pozisyonuna Talep Artıyor

 

Kasım ayında Satış Temsilcisi, kuralı bozmayarak yine en çok ilan verilen pozisyon oldu. Kasım ayında İŞCEPTE'de 5.604 satış temsilcisi, 4.604 işçi, 2.836 muhasebe elemanı, 1.612 temizlik görevlisi, 1.604 sekreter ve 1.430 garson ilanı yayınlandı.

 

Kasım seçim sonuçlarını en iyi bilen özel sektör oldu!

 

Haziran seçimleri öncesi dip yapan iş ilan sayıları Kasımda trendini bozmadan aynen devam etti.

 

Türkiye’nin iş arama motoru İşcepte.net’in Kasım ayı iş ilanları raporu yayınlandı. İŞCEPTE raporuna göre, 2015’te her ay ortalama 87 bin yeni iş ilanı yayınlandı. Kasım'da ilan sayılarında, Eylül ayına göre 15 binlik artış yaşandı.

 

Kasım Seçimlerinin İstihdama Etkisi Olmadı

 

Haziran ayının aksine Kasım ayında seçimlerin özel sektörün personel arayışına hissedilir bir etkisi olmadı. Ekim ayındaki bu yılın ortalaması olan 87 bin bandındaki seyrine Kasım’da 2 binlik hafif bir artışla devam etti. Oysa Haziran seçimleri öncesinde %25 aşan bir azalma olmuş, Nisan’da 107 bin olan toplam yeni iş ilanı sayısı Mayıs ayında 71 bine düşmüştü. Seçim sonrası 92 bin bandına çıkarak mevsim normallerine dönmüştü.

 

Verilere göre, yeni iş ilanlarında Kasım ayının Pazar günlerine denk gelen 2-9-16. günlerinde belirgin bir düşüş yaşanırken, ay ortalaması günlük 2.977 olarak belirlendi. Kasım ayının 10. günü yeni iş ilanları zirve yaptı.


Star



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar, sektörün gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, “Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye de istihdam sağlıyor” dedi.


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise yurtdışında yıllık 25-30 milyar dolarlık iş aldıklarını, ancak Libya, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40'ının kaybedildiğini belirtti.


Bugün



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında yıllık 25-30 milyar dolarlık iş hacminin yüzde 35-40’ının, Libya, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla kaybedildiğini bildirdi.


“Ekonominin Yükselen Değerleri” başlıklı panelde konuşan Yenigün, birliğin yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti. Libya, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40’ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı. Bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çeken Yenigün, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye’deki yatırım ortamının  iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’den 4 saatlik uçuşla 1.5 milyar nüfusa ulaşıldığını, ülkenin coğrafi konumunun avantaj getirdiğini vurgulayan Yenigün, “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha güzel bir ortam elde ederiz inşallah. Aksi takdirde inşaat sektöründe sıkıntı yaşarız” dedi. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar da, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) payının yüzde 5’in üzerinde olduğuna işaret ederek, “Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor” dedi.


Vatan


Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BOĞAZİÇİ Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) iş birliğiyle düzenlenen 'İnşaat Ekonomisi Zirvesi' üniversitenin Bebek'teki yerleşkesinde gerçekleştirildi. 'Ekonominin Yükselen Değerleri' başlıklı panelde konuşan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (IMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, inşaat sektörünün ekonomiye katkısını değerlendirdi. Ekonominin lokomotiflerinden inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirten Hinginar "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi. Hinginar, inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek, "İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda" dedi. 


Yeni Yüzyıl



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekidle yer aldı...


Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" değerlendirmesini yaptı. 



Akşam




Haber Millet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi. 


CARİ AÇIĞA POZİTİF KATKI 

Hinginar, inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek, "İnşaat malzemeleri Türkiye'nin lokomotifi olan inşaat sektörü 1 milyon 800 bin kişiye kapılarını açtı ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda. Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretiminde yerli malzemeler kullanıyor. 


İSTİHDAMDA LİDER 

Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında artık gurur duyulacak işler yaptığına işaret eden Hinginar, "Müteahhitlik sektörünün mali yapısı da son dönemde iyiye gidiyor. Özellikle GSYH'nin yüzde S inden fazlasını sağlıyor ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu" dedi. 



Millet 


Haber Ortadoğu Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


TÜRKİYE inşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği (İMSAD) Yönetim Kumlu Başkanı Fethi I İinginar, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat .sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yiizde 5'in üzerinde olduğunu belirterek. "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi. 


Boğaziçi Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (G YO DER) is birliğiyle düzenlenen "İnşaat Ekonomisi Zirvesi" üniversitenin Bebek'teki yerleşkesinde gerçekleştirildi. Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Güneyi Başaranın moderatörliiğündeki "Ekonominin Yükselen Değerleri" başlıklı panelde konuşan Hinginar, inşaat sektörünün ekonomiye katkısını değerlendirdi. 


Hinginar. inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek. "İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yanşır dununda. Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretimde yerli malzemeler kullanıyor. İthal malzemeler kullanılmıyor" görüşünü paylaştı. 


Bugün Türkiye'de üretilen inşaat malzemelerinin dünyadaki bütün ülkelerde üretilen malzemelerle yarışır durumda olduğunu kaydeden Hinginar. Türkiye'nin, çimentoda dünyanın en kaliteli üretimini yapan ilk 5 ülke arasında olduğunu vurguladı. Hinginar, konut fiyatlarının artışında inşaat malzemelerinin fiyatlarının etkisinin olmadığının altını çizerek, "Çünkü inşaat malzemelerinde ithal malzeme girişi çok az. 


Burada birincil (incelikte arsa önemli. Arsa fiyatlarında fazlasıyla spekülasyon var" ifadelerini kullandı. 'Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında artık gurur duyulacak işler yaptığına işaret eden Hinginar, ayrıca müteahhitlik sektörünün mali yapısının da son dönemde iyiye gittiğini söyledi. 

"TÜRK MÜTEAHHİTLERİN YURT DIŞINDA YÜZDE 35-40 KAYBI VAR" 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, birliğin, yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti. 


Libra, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40'ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı. Yenigün, bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çekerek, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye'deki yatının ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.


Ortadoğu


Haber Yeni Mesaj Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Turizmin yanı sıra müteahhitlik sektörü de Türkiye'nin diş politikadaki uygulamalarının bedelini ağır ödüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün; Libya, Irak ve Rusya'da yaşanan sıkıntılar nedeniyle kayıplarının yüzde 35-40'a yükseldiğini açıkladı 2016 yılı sadece turizmciler açısından değil, yurtdışında iş yapan müteahhitler açısından da zor geçecek. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, birliğin yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti. 


Libya, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40'ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Boğaziçi Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) iş birliğiyle Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen 'inşaat Ekonomisi Zirvesi'nde yaptığı değerlendirmede, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı. Buna göre müteahhitlerin 2016 yılı kaybı 9-12 milyar dolar arasında değişecek. 


Türkiye'nin içi de felaket! Yenigün, bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çekerek, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'den 4 Mithat Yenig saatlik uçuşla 1.5 milyar nüfusa ulaşıldığını, ülkenin coğrafi konumunun avantaj getirdiğini vurgulayan Yenigün, "Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha güzel bir ortam elde ederiz inşallah. Aksi takdirde inşaat sektöründe sıkıntı yaşarız" dedi. 


1.8 milyon kişi ekmek yiyor Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (IMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar ise, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi. 


Hinginar, inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek, "İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda. Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretimde yerli malzemeler kullanıyor. İthal malzemeler kullanılmıyor" görüşünü paylaştı. 


Yeni Mesaj




Haber Olay Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, ülke ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1,8 milyon kişiye istihdam sağlıyor" dedi. 


Olay Bursa





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden inşaat, 1,8 milyon kişiye istihdam sağlarken, Türk müteahhitleri de yurt dışında yılda 30 milyar dolarlık iş alıyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar, sektörlerinin 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. İnşaat Ekonomisi Zirvesi'nde konuşan Hinginar, inşaatın cari açığa da % 230'luk pozitif katkı sağladığını belirtip, "Çünkü inşaat malzemeleri üretimler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de, birliğin, yurt dışında yılda 2530 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti. 


Yeni Şafak 






Haber Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında yıllık 25-30 milyar dolarlık iş hacminin yüzde 35-40'ının, Libya: Irak ve Rusya sıkıntılarıyla kaybedildiğini bildirdi. 

18 MİLYAR DOLAR 

"Ekonominin Yükselen Değerleri" başlıklı panelde konuşan Yenigün, birliğin yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti. Libya, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40'ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı. Bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çeken Yenigün, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. 


"SIKINTI YAŞARIZ" 

Türkiye'den 4 saatlik uçuşla 1.5 milyar nüfusa ulaşıldığını, ülkenin coğrafi konumunun avantaj getirdiğini vurgulayan Yenigün, "Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha güzel bir ortam elde ederiz inşallah. Aksi takdirde inşaat sektöründe sıkıntı yaşarız" dedi. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginarda, Türkiye ekonomisinin lokomotifi k. inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğuna işaret ederek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor' dedi. 


Ege Haber 


Haber Bizim Gazete'de şu şekilde yer aldı;


Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (IMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıladaki (GSYH) payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu belirterek, "Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi. Hinginar, "İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda. 
Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretimde yerli malzemeler kullanıyor. İthal malzemeler kullanılmıyor" görüşünü paylaştı. 

Bizim Gazete





Haber Ekonomi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016 yılında inşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen GSYH'da yüzde 5 büyüme öngördüklerini, sektörün istihdamdaki payının da yarım puan artışla yüzde 8'lere yükselmesini beklediklerini söyledi. Konutder'in sektör değerlendirme toplantısında konuşan Çelik, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü, imalat sanayinin ardından Türkiye'nin en büyük ikinci sektörü haline gelmiş durumda. Ekonominin lokomotifi konumunda" dedi ve ekledi: "İnşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi yurtiçi hasılada 20i6'da yüzde 5 büyüme bekliyoruz.Sektörün toplam istihdamdaki payımn da yüzde 8'e çıkacağını düşünüyoruz." Çelik, öngörülen büyümede hem kamunun altyapı projelerinin, hem de özel sektör tarafındaki projelerin etkili olacağını söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre, inşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden 2015 yılında 269 milyar liralık gelir elde ettiği; sektörün GSYH'dan aldığı payın yüzde 14.2 seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor. Sektörün lokomotifi konumundaki konut satışlarındaki ivmenin 2oı6'da sürmesini beklediklerini söyleyen Çelik, "2015 yılında 600,000 adet olan birinci el konut satışının yüzde 7 artışla 640,000'e ulaşmasını bekliyoruz... Birinci ve ikinci el toplam konut satışlarındaki artışın ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi. 


Ekonomi Gazetesi

Geri Dön