17 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2011 'de yüzde 10 büyüme hedefliyor!

İnşaat sektörü 2011 'de yüzde 10 büyüme hedefliyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren'e göre sekiz çeyrek üst üste küçülmenin ardından 2010"da büyümeye geçen inşaat sektörünün, 2011"de yüzde 10 büyüme yakalayacağı öngörülüyor



Sekiz çeyrek üst üste küçülmenin ardından 2010"da büyümeye geçen inşaat sektörünün, 2011"de yüzde 10 büyüme yakalayacağı öngörülüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yaptığı açıklamada sektörün yılın ilk 9 ayında yüzde 18"in üzerinde büyüme sağladığına işaret ederek, rakamın yüksekliğinde baz etkisinin kendini gösterdiğini, 2008 seviyel erine yeni gelindiğini söyledi.
Krizin etkileriyle yavaşlayan gayrimenkul ve inşaat sektörü nün krizin etkilerinden kurtuldu ğunu söyleyen Eren , œToparlanmaya başladı o larak algılıyoruz. Daha düzenli büyümeye geçeceğinin sinyali sayıyoruz' dedi.
Bu yıl sağlanan yüksek büyüme nedeniyle gelecek yıl oransal olarak rakamların daha düşük kalacağını dile getiren Eren, 'Ben 2011 için yüzde 10"lard a bir seviye öngörüyorum, biraz ümitle' diye konuştu.

Yurtdışı piyasaların hareketi bekleniyor
Eren, uluslararası piyasaları değerlendi rirken krizin etkisiyle birçok ülkenin yatırımlarını durdurduğunu, ancak 2011"de yurtdışı pazarlarda da açılımın başlayacağını ümit ettiğini, bunun işaretlerini gördüklerini söyledi. Yatırımları en fazla sekteye uğrayan bölgelerin başında Rusya ve Körfez ülkelerinin geldiğini kaydeden Eren, 'Rusya" da hem olimpiyatın kazanılması, hem 2012 kış ol impiyatlarının yaklaşmış olması nedeniyle biraz daha hareketlenme var. Ayrıca daha 8 yıl olmasına rağmen Körfez"de de olimpiyatın Katar"a gitmesi önemli bir etken olacak dedi.

Yurtdışında 20 milyar doların aşılması isteniyor
Eren, yurtdışı iş hacmi için 2010 öngörüsünün 20 milyar dolar civarında olduğu na anımsat arak bu yıl için rakamın krizin etkisiyle 20 milyar dola rın altında kalacağını söyledi. Eren, 'Ama ben 2011"de artık 20 milyar doların üstü, 2012"de 30 milyar dolara doğru bir gidişi yakalaması lazım meslektaşlarımızın diye düşünüyorum' dedi.

Dış siyaset önemli etken
Türkiye"nin hakim olduğu pazarların büyük ölçüde komşu ülkelerden oluştuğunu kaydede n Eren, œRusya, Azerbaycan, Gürcistan , Orta Asya ülkeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve biraz da Balkan ülkelerinden meydana gel en bir inşaat pazarımız var. Oluşturacak yeni pazarlar da yine dış siyasetteki açılıma paralel şekillenece k dedi.
 
İNTES BAşžKANI KOçOĞLU: '2011"DE BÜYÜME BEKLİYORUZ'-
İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı şžükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün kendine has yapısı nedeniyle ekonomideki büyümeleri geriden takip ettiğini, küçülmelerden ise büyük bir hızla etkilendiğini belirtti. Geçen yılki daralmanın yarattığı baz etkisinin de belirle yici olduğunu kaydeden Koçoğlu, 'Büyümede özel sektör inşaat harcamaları ağırlıklı oldu. 2010 yılında konut sektöründe yaşanan hareketlilik sektörün büyüme performansında etkili oldu. Konut stokunun azalmasıyla yeni konut yatırımlarında canlanma gözlemlendi. Nitekim, 2010 yılının 9 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatında yüzde 10 .3 artış meydana geldi. Konut kredisi kullanan kişi sayısında da artışlar gözlendi. 2009 Haziran ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 64 bin 598 kişi iken 2010 Haziran"da sayı 107 bin 957 kişiye ulaştı  dedi.

Basında yer alan diğer haberler:


İnşaat sektörü 2011'de yüzde 10 büyüme hedefledi!

Sekiz çeyrek küçülen ve 2010'da büyümeye geçen inşaat sektörünün, 2011'de de yüzde 10 büyüyeceği öngörüldü. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, sektörün yılın ilk 9 ayında yüzde 18 büyüme sağladığına işaret ederek 2008 seviyelerine yeni yeni gelindiğini söyledi. Eren, 'Ancak rakam gösteriyor ki gayrimenkul ve inşaat sektörleri, kriz etkilerinden kurtulup toparlanmaya başladı. Düzenli büyüme sinyali alıyoruz' dedi. Bu yıl sağlanan yüksek büyüme nedeniyle gelecek yıl oransal olarak rakamların daha düşük kalacağını dile getiren Eren, '2011'de yüzde 10'larda büyüme ve yurtdışında iş hacminin 20 milyar doların üzerine çıkmasmı öngörüyorum' diye konuştu.
Habertürk


Geri Dön