29 / 03 / 2024

İnşaat sektörü faiz indiriminden nasıl etkilenecek?

İnşaat sektörü faiz indiriminden nasıl etkilenecek?

Merkez Bankası faizlerde 200 baz puan indirime gitti. Peki inşaat sektörü Merkez Bankası'nın bu faiz kararından nasıl etkilenecek?



İktisatçı Prof. Dr. Oğuz Oyan, Merkez Bankası tarafından uygulanan 200 baz puan faiz indirimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; İktisatçı Prof. Dr. Oğuz Oyan, faiz indirimine ilişkin “Merkez Bankasının faizi sabit tutacağı yönünde bir izlenim vardı. Böylece spekülatif ataklara zemin hazırlanmış oldu. İçeriden birileri bilgi sızdırdı. Bunu yapanlar kimler bilmiyoruz. Ama bir operasyon yapılmış görünüyor. Bu da incelenmeli” açıklamasında bulundu. 

İnşaat sektörü faiz indiriminden nasıl etkilenecek?

İNDİRİM TEKSTİLE, İNŞAATA, YAP-İŞLET-DEVRET ŞİRKETLERİNE YARIYOR

Oyan, kendisine yöneltilen "Faiz indirimi neden yapıldı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Hazır giyimciler, özellikle ihracata çalışanlar, ‘Kur 9 liranın altında olmasın’ demişti. Ondan sonra 100 baz puan indirim geldi. İnşaatçıların talepleri var. Çünkü konut satamıyorlar. İnşaat maliyetleri yükseldi. İçeride döviz cinsinden borcu olmayanlar, TL cinsinden borcu olanlar için bu indirim iyi bir gelişme.”

İnşaat sektörü faiz indiriminden nasıl etkilenecek?

“Yüksek kur, dolarizasyon içinde olanlara yarıyor” değerlendirmesinde bulunan Oyan, “Bu kapsamda şirketler var. Bir de yap-işlet-devret ve kamu özel işbirliği ile döviz garantili olarak kazananlar da kur artışlarından faydalanıyor. Bu tür ‘yap-işlet-devret’çilerin Saray’da ortakları var mıdır? Bu da ayrı bir soru olarak duruyor. Birinci elden en çok oraya yansıyor” diye konuştu.

Merkez Bankası kararı konut kredisi faizlerini nasıl etkiledi?

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?


Geri Dön