28 / 03 / 2024

2019 inşaat sektörü için nasıl geçecek?

2019 inşaat sektörü için nasıl geçecek?

Area Danışmanlık Yöneticisi Murat Binici, 2019 yılının inşaat sektörü için nasıl geçeceğini değerlendirdi...



Türkiye’de bir dönem büyümeyi olumlu yönde etkileyen inşaat ve gayrimenkul sektörleri, şuan ciddi problemlerle karşı karşıya. İnşaat firmalarının ellerinde ciddi bir konut stoku oluşmuş durumda. Ayrıca sektörde 3,5 yıllık konut stoğunun biriktiğini de söyleyebiliriz. Konut kredisi faizlerinin yükselmesi de sektörü olumsuz etkiliyor. Döviz kurunun yükselmesi ve inşaat maliyetlerini olumsuz etkilemiş durumda.

2019’da konut fiyatlarının değeri düşecek ve toparlanması zaman alacak. Bu yılın sektörde duraklama dönemi olacağı öngörülüyor. Büyük bir ihtimalle büyük firmalar maddi problemler içerisine girebilir. Ancak Türk halkı konuta her zaman önem verdiği için gayrimenkuller bir şekilde yine de satılacak.

Yabancıların Türkiye’den aldığı konutların satışı %51 artmış durumda. Büyük firmaları ve konut satışlarını yabancılar yüksekte tutabilecek diyebiliriz. Faiz oranları arttıkça ev alacaklar konut kredisi yerine senetli satışa yöneliyor. Firmaların, konut satışlarında “senetle satış” opsiyonlarını arttırmaları gerekiyor.

Bu yıl özellikle yabancıya tanınan 1 milyon dolardan düşürülen 250 bin dolara vatandaşlık hakkı ile yabancıya satışın yılı olacak gibi görünüyor. Türk müşteri için ise faizlerin düşmesini beklemekten başka seçeneğimiz yok.

 Emlakta 2019 beklentileri!


Geri Dön