27 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2022’ye nasıl başladı?

İnşaat sektörü 2022’ye nasıl başladı?

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), tarafından hazırlanan ve merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ocak Ayı Raporu açıklandı. Peki inşaat sektörü 2022 yılına nasıl başladı? İşte merak edilen detaylar...



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay açıklanan Hazır Beton Endeksi sektörde yaşanan gelişmeleri de ortaya çıkarıyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, sektörün büyüme hızını ortaya koydu.

Sektörün nabcını tutan Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Ocak Ayı Raporu’nda yer alan detaylara göre, Aralık 2021'e kıyasla faaliyette sınırlı bir gerileme olduğu görülüyor. Açıklanan resmi verilere göre,  faaliyet son 20 ayın en düşük değerini aldı. Yine merakla beklenen verilere göre, Beklenti ve Güven Endeksi değerlerinde bir gerileme söz konusu olmadı. Açıklanan rakamlara göre, Birleşik Beton Endeksi, geçtiğimiz senenin aralık ayı ile aynı değerde kaldı.

İnşaat sektörü 2022’ye nasıl başladı?

Raporda yer alan bilgilere göre, geçen senenin aynı ayına bakıldığında da Ocak'ta bütün endekslerde ciddi bir gerileme olduğu görünüyor. Yine açıklanan resmi verilere göre, beklenti en fazla daralan endeks oldu. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, Güven Endeksi en fazla daralan ikinci endek. Raporda yer alan bilgilere göre, faaliyette sınırlı gerileme görülüyor.

İnşaat sektörü 2022’ye nasıl başladı?

Raporla ilgili bazı önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Özellikle maliyet enflasyonu ile yükselen inşaat maliyetleri yeni üretilen konut talebini ister istemez baskılamaktadır. Tarihsel veriler, tüketicilerin konut kredisi kullanmakta istekli olmadıkları dönemde ikinci el konuta ilgi gösterdiklerini göstermektedir. 2021 yılının son iki ayında banka kredisi ile alınan ikinci el konut sayısı artmasına rağmen yılın tamamında yeni konutlara talebin düşük kalmasının arkasında yatan nedenlerin başında inşaat maliyetlerindeki yükseliş gelmektedir. Aynı zamanda kamu bankaları üzerinden kullandırılan düşük faizli konut kredisi ilgi görmesine rağmen özel bankaların konut kredisinde faiz indiriminde istekli olmamaları, ekonomideki likidite sıkıntısı ve maliyet artışları, yeni yapılan konutların satışında daralma meydana getirmiştir. ” dedi.

İnşaat sektörü 2022’ye nasıl başladı?

İnşaat sektöründeki dengeli büyüme nasıl mümkün olur?

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tüketicinin konut talebi için satın alma gücünü muhafaza etmesinin, ekonomik stabilizasyonun ve öngörülebilirliğin kritik etmenler olduğuna değinen Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yalnızca kamu bankaları ile değil aynı zamanda özel bankaların da bu sürece destek vermesi sonrasında inşaat sektörü yeniden hareketlenebilecektir. İnşaat sektöründeki dengeli büyüme, öngörülebilirlik ve stabilizasyon ile mümkün olacaktır.” 

İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı yüzde 3,2 arttı!

İnşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 36 bin kişi arttı!


Geri Dön