25 / 04 / 2024

İnşaat sektörü patronları gelecek yıldan endişeli!

İnşaat sektörü patronları gelecek yıldan endişeli!

Türkiye'nin önde gelen müteahhitleri seçim ve komşu ülkelerdeki gerilim nedeniyle 2015 yılına temkinli yaklaşıyor. Fiyatların artacağını söyleyen inşaat sektörünün patronları "yatırımcılar elini çabuk tutsun" diyor.



Ekonominin lokomotifi gayrimenkul sektörü, enflasyondaki yükseliş, döviz kurundaki belirsizlik, inşaat maliyetlerindeki artış ve yeni tüketici kanunun getirdiği ek maliyetler nedeniyle zorlu bir yıl geçiriyor. 



Uzun bir süredir kârdan feragat edip fiyatları artırmayan markalı konut üreticileri gelecek yıl için zam sinyali veriyor, SÖZCÜ'ye 2014 yılını değerlendiren ve 2015 beklentilerini paylaşan gayrimenkul sektörünün önde gelen müteahhitleri konut fiyatlarının bundan soma düşüş göstermesini beklemediklerini belirterek, "Konut fiyatları zamlanacak, gücü olan şimdi ev alsın" tavsiyesinde bulundu. 



Konut fiyatları artacak gücü olan şimdi alsın 

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: 

Seçimler, ramazan ayı, bayram derken sektör 2014'ün ilk yarısında küçüldü, ikinci yarıda kayıplar telafi edildi. Bunda Mütekabiliyet Yasası'nın çok ciddi etkisi oldu. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurt dışından önemli oranda kurumsal ve bireysel talep oldu. Sektörün yılı yüzde 8 - 10 civarı bir büyüme tamamlamasını bekliyorum. 2015'in 2014'ten daha iyi bir yıl olacağını bekliyorum, maliyet artışlarını firmalar bu yıl fiyatlara yansıtmadı, önümüzdeki yıl konut fiyatları zamlı olacak. Yatırımcılar doğru lokasyonu ve doğru projeyi bulduklarına inanıyorlarsa beklemeden alıp yapsınlar. Ancak eğer bankalara borçlanacaklara ödeyebilecekleri taksitlerin altına imza atsınlar. 



Prim oranları düşüyor acemi firma zorlanıyor 

ANT Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay: Tekstil, kuyumculuk ve gıda gibi iş kollarından inşaata geçen firmalar var. Bu firmalar hatalı yatırımlarla satış sorunu yaşıyorlar. Piyasada şu anda tecrübeli firmalar iş yapıyor. Sektörde yaşanan diğer bir sorunun da arsa fiyatlarındaki artış. Bu nedenle konut fiyatları artıyor. Gayrimenkulü her dönem en doğru yatırım aracı olarak görüyoruz. Eskiden yüzde 200-300 prim yapan projeler olurdu. Artık bu kadar yüksek oranlar söz konusu değil. Doğru yatırımlar alıcısına yüzde 50'ye varan oranda kazandırıyor. 



Olumsuz atmosferden etkilenmemeliyiz 

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Bu yıl iki tane seçim yaşamamıza rağmen TÜİK verilerine göre, 1 milyon rakamının üzerinde konut satılacak gibi duruyor. Bu da talebin canlı olduğunu bize gösteriyor. Ülkemiz çevresindeki olumsuz atmosferden etkilenmeyip, uluslararası alanda rahat kalırsa, 2015'in daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum. Biz de gelecek yıllarda yapacağımız 3 milyar lira hacminde 3 bin adedin üzerinde konut ile bu pozitif bakış açısına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Konutun alıcısı her dönemde var, konut için her zaman iş var, gelecek yıl da böyle olacağına inanıyorum. 



Orta gelir düzeyi için konut üretimi artacak 

İNDER Başkanı, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkam Nazmi Durbakayım:

Yabancıların gayrimenkul edinmesinin önünü açan düzenlemenin etkilerini bu yü satışlarda görmeye başladık. Seçimler, ramazan ayı ve mevsimsel nedenlerden dolayı ilk dokuz ay durgun geçti. Ancak yılın son çeyreğinde toparlanma oldu. 2015'te de seçim var bu nedenle 2014'e benzer bir tablonun ortaya çıkmasını bekliyorum. Genel seçimlerden sonra K M satışlar artacak. gelecek yıldan itibaren orta gelir düzeyine yönelik konut projelerinin çoğaltmasını bekliyorum. Kentsel dönüşüm ile birlikte kent merkezinde gayrimenkul edinmenin kolaylaşacağı bir yıl olacak, bu dönemde konut alıcısının beklemek yerine yatırıma yönelmesini tavsiye ediyorum. 



Bıçak kemiğe dayandı acil önlemler istiyoruz 

DEMİR İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: İnşaat malzemeleri fiyatları son bir yılda yüzde 40'lara varan oranda arttı. Merkezi lokasyondaki arsa fiyatlarının da yüksek oluşu ülkemizde erişilebilir konut üretimini gittikçe zorlaştırıyor. Maliyetlerin fiyatlara yansıtılmaması nedeni ile kârlılık çok düştü. Markalı konut üreticilerinin bu yükü kaldıracak gücü kalmadı. Önümüzdeki dönemde, iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bu gidişi kaldıramaz. Bu karamsar tablonun 2015'te de devam etmemesi için tüm sektör temsilcilerinin ortak bir noktada buluşarak,sektörü hem üretici hem tüketici açısından cazip kılacak koşul ve şartlan oluşturması gerekiyor.Aksi takdirde bıçak kemiğe dayanmış durumda. 


2015 zor bir yıl olacak

DUMANKAYA inşaat Yönetim Kurulu Başkam Uğur Dumankaya: 2015 yılında gerçekleştirilecek seçimlerin yanı sıra sınır komşularımız Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler ülke gündemini ve dolayısıyla ekonomiyi yalandan etkileyecek. Gelecek yıl piyasalar açısından bu yıla göre daha zor bir yıl olacak, seçim soması süreçte piyasalar toparlanacak. 



Coşku ve heyecan yok 

KONUTDER Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkam Ömer Faruk Çelik: Yeni konutlarda KDV'yi yüzde 18'e çıkartan düzenleme nedeniyle satışların bu yıl yüzde 15-20 oranında düşmesini bekliyorduk. Kurban Bayramı'na kadar da bu küçülme yaşandı. Ancak sonrasında piyasasının canlanmasıyla beklediğimiz kötümser tablo oluşmadı. Şu an için 2014 yılını bir önceki yıla göre yüzde 3-4 ekside kapatacağız gibi görünüyor. Sektörde satışlar coşkulu ve heyecanlı gitmiyor. Orta ve üst gelir grubunda üretilen projelerde bir tıkanma söz konusu. 

yılım bu yıldan farklı görmüyorum. 



Erken davranan kazanır

İNANLAR İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: Piyasada 17 Aralık soması oluşan sıkıntılı havanın dağılmaya başladığım görüyoruz. 2015'te seçim nedeniyle ekonomide yavaşlama olabilir ama geçici olacak. İstanbul'daki konut fiyatlarının yabancıların talebinin de etkisiyle artmaya devam edecek. Bu süreçte erken davrananın daha kazançlı çıkacak. 



Radikal kararlar alınmalı 

AŞÇIOĞLU İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Yaşar Aşçıoğlu: 2014 yılının sektör açısından beklendiği gibi hızlı geçtiği söylenemez. Merkezi hükümetin daha radikal kararlar alarak ve daha geniş parseller yaratarak kentsel dönüşüm sürecine el atması gerekiyor. Yabancı sermayenin bu işin içine çekilmesi ve projeler üretmesinin önü açılmalı. 



Satışlar hızlanacak 

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkam Ziya Yılmaz: Yaz aylarında hem mevsimsel hem de gündemin etkisiyle bir durgunluk yaşandı ancak bekleyen talep, alım-satım cephesini hızla canlandırıyor. Sektörde alışverişin yoğun yaşanacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte, yatırımcısına her daim kazandırmış şirketler daha önemli hale gelecek.


Sözcü



Geri Dön