19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü üretimde yüzde 21,9 küçüldü!

İnşaat sektörü üretimde yüzde 21,9 küçüldü!

Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün 2009 yılı 2. döneminde istihdamda yüzde 33,7, üretimde yüzde 21,9 küçüldüğünü söyledi



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün 2009 yılı 2. döneminde istihdamda yüzde 33,7, üretimde yüzde 21,9 küçüldüğünü ifade ederek, ülke ekonomisinin böyle bir küçülmeyi kaldıramayacağını söyledi ve hükümetin sektörü canlandırmaya yönelik bir takım kolaylıklar getirmesini istedi.

Tellioğlu yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün 2004-2007 sürecinde yüzde 20'lerin üzerinde büyümeyle lokomotif rol üstlendiğini, ancak son 2 yıldır büyük bir düşüş içinde olduğunu kaydetti. Bu düşüşün önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Tellioğlu, "Aksi takdirde Türkiye ekonomisini taşıyıcısı lokomotif sektör, taşımayacak yolda bırakacaktır. Bu da telafi edilemez sosyoekonomik büyük buhranlar oluşturacaktır" dedi.

Hükümetin inşaat sektörüne yönelik, bazı sektörler için getirdiği teşvik sistemine benzer kolaylıklar sağlamasını isteyen Tellioğlu, "Ülke genelindeki yaklaşık 120 bin müteahhidin 30 bini batmış, bir o kadarı da batma eşiğindedir.

Her birinin batması da en az 5 malzeme tedarikçisinin batmasına, yüzlerce çalışanın parasının verilememesine sebep teşkil etmektedir" dedi.

TOKİ'ye sağlanan imkanları da eleştiren Tellioğlu, TOKİ'nin sektöre büyük zarar verdiğini savundu. Tellioğlu, "TOKİ'ye sağlanan avantajların onda 1'inin bize de sağlanmasını istiyoruz. TOKİ, hükümete de millete de bütçesine de siyasetine de artık gölge olmuş, zarar vermeye başlamıştır" dedi.
AA


Geri Dön