19 / 03 / 2024

İnşaat sektörü ve bankacılar ALTO'da buluştu!

İnşaat sektörü ve bankacılar ALTO'da buluştu!

İnşaat sektörü ve bankacılık sektörünü bir araya getiren Aliağa Ticaret Odası (ALTO) toplantısında inşaat sektörünün bankalar nezdinde karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.



Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından üye firmaların faaliyet gösterdikleri alanlarda sorunların çözüme kavuşturulması için gerçekleştirilen sektörel toplantılara devam ediliyor.

Aliağa Ticaret Odası inşaat sektöründe faaliyette bulunan 2. Meslek Komitesi ve İnşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren 6. Meslek Komitesi üyeleri ile Aliağa’da faaliyet gösteren kamu ve özel bankaların şube müdürleri bir araya geldi. ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk’ün başkanlık yaptığı toplantıda sektörel sorunları ve çözüm önerilerini görüşüldü.

Toplantıya Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Saka, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Hamdi Erdem ve Uğur Akyıldız, Yönetim Kurulu Üyeleri Şaban Atalan, Burak Öztabak, Meclis Üyeleri ile banka müdürleri ve çok sayıda sektör temsilcileri katılım gösterdi.

Aliağa Ticaret Odası, farklı sektörlerde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü için sektör temsilcileriyle buluşmaya devam ediyor. 

Sektörlerin güncel sorunlarının yanı sıra ekonomik konuların istişare edildiği ve farklı zamanlarda ilgili meslek gruplarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda düzenlenen inşaat sektörü ve bankacılık sektörünü buluşturan toplantıda, inşaat sektörünün bankalar nezdinde karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, inşaat sektörünün bankalar tarafından desteklenmesi, iki sektörün iş birliğinin Aliağa ekonomisine katkıları ve iki sektörün beklentileri konusunda konuşuldu.

İnşaat sektörü 250 alt sektöre katkı sağlıyor

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, inşaat sektöründe oluşan katma değer, kendisine bağlı 250 alt sektöre sağladığı katkı ve istihdam açısından Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu, 2018 yılının ortalarında başlayan süreç nedeniyle yaşanılan ekonomik daralmanın inşaat sektörüne olan etkisinin de uzun süre devam etmeyeceğini sözlerine ekledi.

İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi

İnşaat ve bankacılık sektörlerinin iş birliği yaptığı alanları geliştirmesinin iki sektöre de olumlu katkı sağlayacağını kaydeden ALTO Başkanı Ertürk, “İnşaat sektörü ülkemizin ve Aliağa ekonomisinin lokomotif sektörlerindendir. Aynı şekilde bankacılık sektörü de ülke ekonomisinin gücünü ortaya koyması açısından büyük önem teşkil etmektedir. İki sektörün birlikte hareket etmesi ve birbirine destek olması sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacaktır. İnşaat sektöründeki durgunluk veya hareketlilik diğer sektörleri de etkilemektedir. Biz bankalarımızdan inşaat sektörü başta olmak üzere özellikle ilçemizdeki inşaat sektörünün paydaşı olan diğer sektörleri de desteklemesini bekliyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. İki sektörün yapacağı güç birliğinin şehir ekonomisine fayda sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Fiyatların daha da düşeceği bir nokta yok

İnşaat sektöründe yaşanan daralmanın gerek kamunun düzenlemeleri gerekse firmaların hamleleri ile toparlanacağını sözlerine ekleyen Ertürk, “İnşaat ruhsatlarında yüzde 50’leri bulan düşüş söz konusu. Yani konut üretimi azaldı, yeni ürün eskisi gibi yoğun gelmeyecek. Maliyetlere bir yıl içerisinde yüzde 50 ila 70 oranında artış var. Firmalar bunu satış fiyatlarına yansıtmadı. Ama bu durum sürdürülebilir değil. 50’ye ürettiğini ne zamana kadar 30’a satabilir. Fiyatların daha da düşeceği bir nokta yok. Bundan sonra artık fiyatlar yukarıya doğru ivme yapacaktır. Tabi konut kredi faizi yüksek ve o konuda vatandaş haklı. Ama bugün pek çok inşaat firması bankaların verdiği oranların çok altında cazip oranlar veriyor. O nedenle ihtiyacı olan, ödeme planını yapanların beklememesinde fayda var. Ayrıca kamu bankalarının açıkladığı TÜFE’ye endeksli konut kredi oranları, önümüzdeki çeyrekte TÜFE’nin düşeceği realitesi ile cazibe oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, önemli açıklamalarda bulunan ve değerlendirilen sektör sorunları ile ilgili gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde gerekse bakanlıklar düzeyinde görüşmeler yapılacağı ve sektördeki sorunların giderilmesi noktasında gerekli tüm adımlar atılacak.


Geri Dön