19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü yüzde 90 prim kaydetti!

İnşaat sektörü yüzde 90 prim kaydetti!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan ağustos ayı inşaat sektörü raporunda, gayrimenkul yatırım ortaklıkları endeksinin, yüzde 90 prim kaydederek, İMKB'nin yüzde 70'lik yükselişini geride bıraktığı bildirildi



İMSAD'ın her ay yayımlanan raporunda, rakamların, yabancıların inşaat sektöründe "hızlı toparlanma" bekledikleri şeklinde yorumlanabileceği belirtildi. "İMKB'deki yükselişlerde dikkati çeken gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin endeksin, yaklaşık yüzde 90 prim kaydederek, İMKB'nin yüzde 70'lik yükselişini geride bıraktığı" dile getirilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Uluslararası piyasalar açısında çarpıcı bir korelasyon ise ABD'de yeni konut satışları rakamlarının ilk kez artış kaydettiği şubat ayı rakamlarının açıklandığı mart ayında, global borsalarda Dow Jones liderliğinde rallinin başlamasıdır. Bilindiği üzere mart ayında başlayan ralli ile gelişmekte olan endeksler ortalama yüzde 70'ler, gelişmiş endeksler ise ortalama yüzde 20'ler civarında artış kaydetmiştir.

Hükümetin, ekonomi yönetiminin KDV ve ÖTV oranlarını indirmesiyle birlikte, özellikle nisan-haziran döneminde gözlenen iç talepteki kıpırdanma, 16 Haziran'dan itibaren söz konusu vergi avantajlarının kademeli olarak azaltılması kararı sonrasında, yeniden yavaşlama sürecine girdi. Bu nedenle, ekonomi yönetiminin son kararını yeniden gözden geçirmesi yararlı olacaktır. Nitekim, inşaat sektörü olarak, hükümeti, maliye bürokrasisini, hem inşaat malzemelerinde uygulanan KDV'nin yüksek olduğuna ikna etme çalışmaları sürüyor hem de konuta uygulanan KDV oranlarına kademeli bir yeni düzenleme talebi yineleniyor."
AA


Geri Dön