19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe istihdam 14 bin kişi geriledi!

İnşaat sektöründe istihdam 14 bin kişi geriledi!

Faik Öztrak, reel sektörden gelen feryat ve sinyallerin de iç açıcı olmadığını, mevsim etkilerinden arınmış verilere göre, haziranda sanayi istihdamının 24 bin, inşaat sektörü istihdamının ise 14 bin gerilediğini ileri sürdü.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Özellikle genç işsizliği ciddi boyutlardadır. Gençler arasında işsizlik oranı son 14 aydır artmaktadır. Genç işsiz ordumuz son bir yılda 74 bin artış ile 913 bine çıkmıştır" görüşünü savundu. 


Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, haziran ayı işgücü ve istihdam verilerine göre, işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre, 0.5 puan artarak yüzde 9.6'ya çıktığını hatırlattı. 


Mevsim etkilerinden arınmış işsizlik rakamının ise bir önceki aya göre 0.2 puan artarak, yüzde 10.4'e çıktığını ifade eden Öztrak, verilerin, işsizliğin artış eğiliminde olduğunu gösterdiğini savundu. 


Son bir yılda, işsiz sayısının 226 bin artarak 2.9 milyona, mevsim etkilerinden arınmış işsiz sayının ise 3.1 milyona ulaştığını belirten Öztrak, şöyle devam etti: 


"Özellikle genç işsizliği ciddi boyutlardadır. Gençler arasında işsizlik oranı son 14 aydır artmaktadır. Haziranda gençler arasında işsizlik ham verilerle yüzde 17.7, mevsim etkilerinden arınmış verilerle yüzde 19.2'dir. Neredeyse her beş gencimizden birisi, iş ve istihdamdan mahrumdur. Genç işsiz ordumuz son bir yılda 74 bin artış ile 913 bine çıkmıştır." 


Öztrak, reel sektörden gelen feryat ve sinyallerin de iç açıcı olmadığını, mevsim etkilerinden arınmış verilere göre, haziranda sanayi istihdamının 24 bin, inşaat sektörü istihdamının ise 14 bin gerilediğini ileri sürdü. 


Piyasalarda, nakit akışında sıkıntıların da ağırlaştığını öne süren Öztrak, 2015'in ilk 8 ayında karşılıksız çek tutarı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 49 arttığını belirtti. 


"Millet, sandıkta faturayı kesecek" 


Seçimlerin ardından, milletin ortaya koyduğu iradeye saygı gösterilip hızla hükümet kurulması, ekonomide kaybolan güvenin büyük bir koalisyonla tesis edilmesi gerekirken, bunun "belli makamlar" tarafından heba edildiğini iddia eden Öztrak, "Birilerinin şahsi çıkar ve beklentileri için ülke siyasi belirsizliğe itilmiş, ekonomik sorunlar ağırlaşmıştır" ifadesini kullandı. 


Koalisyon görüşmelerinin sonlandığı 13 Ağustos'tan 14 Eylül'e kadar geçen 1 aylık sürede Türk lirasının, dolar karşısında yüzde 10 değer kaybettiğini belirten Öztrak, son bir ayda reel sektör şirketlerinin kur farkı zararının 48.8 milyar liraya çıktığını bildirdi. 


Faik Öztrak, CHP'nin, "Önce Türkiye", "Önce Millet" diyerek, ciddiyet ve samimiyetle, büyük bir koalisyon kurulması için çaba sarf ettiğini savunarak, şunları kaydetti: 


"Ancak muhataplar bunun önemini anlayamamış, milletin iradesini ikmale bırakabileceklerini düşünmüştür. Milletimiz kendisine fatura çıkarmak isteyenlere sandıkta asıl faturayı kesecektir. 1 Kasım'da millet kendi geleceğine el koyacak, cebine ve geleceğine musallat olanlara hak ettiği yanıtı verecektir." 


Dünya


Geri Dön