16 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 7,6 azaldı!

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 7,6 azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı 4'üncü çeyrek (Ekim-Aralık) işgücü girdi endeksleri açıklandı. İstihdam endeksi inşaatta yüzde 7,6 azaldı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),2018 yılı 4'üncü çeyrek (Ekim-Aralık) işgücü girdi endekslerini açıkladı. Verilere göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi yüzde 5,6 geriledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 2018'in 4'üncü çeyreğinde sanayide yüzde 1,2, inşaatta yüzde 7,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0,3 azaldı. 

Çalışan saat endeksi

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi dördüncü çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8,4 azalış kaydetti. Alt sektörler değerlendirildiğinde ise endeks, inşaat sektöründe yüzde 22,1 geriledi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi sanayi sektöründe yüzde 2, inşaat sektöründe yüzde 8,5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0,1 geriledi. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 artış kaydetti. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 2 artış oldu, inşaat sektöründe yüzde 5,1 düştü.

Saatlik iş gücü maliyeti endeksi, aynı dönemde  yıllık bazda yüzde 23 artarken sanayi sektöründeki artış yüzde 24,8, inşaat sektöründe yüzde 29 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 19,2 oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik iş gücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 artış gösterdi. Endeks, inşaat sektöründe yüzde 4,5 arttı.

Saatlik kazanç endeksi yüzde 22,3 arttı

Saatlik kazanç endeksi geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,3 artış kaydetti. Endeks, inşaat sektöründe yüzde 27 oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi ise geçen yıl ekim-aralık döneminde önceki çeyreğe göre yüzde 6 artarken, sanayi sektöründe yüzde 7, inşaat sektöründe yüzde 8 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 4,5 arttı.


Geri Dön