24 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe toparlanma başladı!

İnşaat sektöründe toparlanma başladı!

BTSO Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş’ı ağırladı. Sektör temsilcilerinin sorularını yanıtlandıran Demirtaş, Türk yatırımcıların yurt dışında daha fazla inşaat ve müşavirlik hizmeti üstlenebilmesi için Bakanlık olarak çalışmaları hızlandırdıklarını kaydetti.



BursaTicaret ve Sanayi Odası (BTSO) inşaat sektör temsilcilerini Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş ile buluştu. CNN Türk'te yer alan habere göre; inşaat sektöründe yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda, İnşaat Konseyi üyeleri sorunlarını direkt olarak sordu. BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda düzenlenen toplantıda Bursa iş dünyası, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasını, iş deneyim belgesi, kentsel dönüşüm uygulamaları, iş güvenliğine kadar gündemlerindeki öne çıkan konularla ilgili soru ve istekleri Bakan Yardımcısı Demirtaş’a gönderildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE UR-GE VE HİSER DESTEĞİ

Toplantının açılışında açıklamalarda bulunan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, İnşaat Konseyi’nin ikinci toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş’ı ağırladığını söyledi. BTSO’nun inşaat sektöründeki çalışmalar hakkında açıklamalarfa bulunan Şenocak, sektörde toparlanmaya katkı sunmak UR-GE ve HİSER projelerine başladıklarını söyledi. Bursalı firmaların yurt dışındaki iş fırsatlarını değerlendireceklerini söyleyen Şenocak, “Türkiye, Çin’den sonra dünyada en çok iş alan müteahhitlere sahip ikinci ülke. Ancak Bursa’da yurt dışında iş yapan firmamız yok. Sektördeki sıkıntıların birçoğu da bundan kaynaklı. İnşaat ve Yapı Malzemeleri sektöründeki UR-GE’miz Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı. 21 firmanın yer aldığı projenin katılımcı sayısının artmasını bekliyoruz. Müşavirlik, Müteahhitlik ve Plan Proje sektörü için de HİSER projemize başlayacağız. Firmalarımızın yurt dışında iş yapmalarını kolaylaştırmak istiyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

BAKANLIK YURT DIŞINDA ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI

Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yurt dışında özellikle Türkiye’nin gönül coğrafyası olarak adlandırılan bölgelerde etkin şekilde çalışmalar düzenlediklerini kaydetti. Bu doğrultuda çok sayıda protokol ve anlaşmayı imzaladıklarını söyleyen Demirtaş, “Bu ülkelerde inşaat sektöründe yapılacak yatırımların Türk yatırımcılar eliyle yapılmasının çalışmalarını yürütüyoruz. Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle ilişkileri takip edecek bir birim oluşturduk. Bu kapsamda ilk görüşmemizi Özbekistan’da yaptık. Buradaki işleri Türkiye’ye taşımak üzere gayret gösteriyoruz. İnşaat ve yapı malzemelerinin ihracatı için öncelikle müşavirlik hizmetlerinin üstlenilmesi lazım. Yurt dışında işler daha farklı. Büyük firmalar var. Bakanlık olarak firmalarımıza öncülük ederek, sektördeki ihracatı artırmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu. BTSO İnşaat Konseyi’nin İstişare Toplantısı’na katıldıklarını söyleyen Bakan Yardımcısı Demirtaş, “Sektörü doğrudan dinleyerek sahadan çözüm önerilerini de alıp Ankara’ya döneceğiz. Konseyin bundan sonraki toplantılarına da Bakanlık bürokratlarından katılım sağlanması için çalışacağız” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TOPARLANMA BAŞLADI

İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, inşaat sektöründe geçtiğimiz yılınson çeyreğinden beri sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyledi. 2019 yılı sonu itibariyle sektörde yeniden dengelenme ve toparlanma dönemine başladığını söyleyen Tuğcu, “Yaşanan gelişmeler, inşaat sektörünün istikrarlı gidişatının ekonomi açısından ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Şu anda sektörde yeni bir yapılanma söz konusu. Bakanlığımız yeni yönetmelik ve uygulamalarla bu süreci destekliyor. Odamız da sektörün yurt dışına açılması için girişimlerde bulunuyor. Konsey olarak istişare toplantılarımızla üyelerimiz ile Bakanlık ve yerel yönetimler arasında köprü görevi üstleniyoruz. Sayın Bakan Yardımcımız Mücahit Demirtaş, Bursa’yı yakından tanıyan bir isim. Bugüne dek hep bizlerin yanında oldu ve destekledi. Sektörümüz adına kendisine şükranlarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu.


Geri Dön