25 / 04 / 2024

İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi başladı!

İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi başladı!

İnşaat sektöründeki verimsizliğe çözüm için yola çıkan IPYD üyeleri; Y. Mimar Demet Demirer’in liderliğinde “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi”ni geliştirdiler.



Verimlilik oranı diğer sektörlere göre yüzde 25 -30 düşen inşaat sektöründeki verimsizliğe çözüm İstanbul Proje Yönetim Derneği’nden (İPYD) geldi. 

 
İPYD üyesi deneyimli inşaat projesi yöneticileri, “Çevik Yaklaşım”la çözen AgileTurkey iş birliği ile “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi” başlattı.


Y. Mimar Alev Akın, İnşaat Y. Mühendisi İlke Bozkurt ve AgileTurkey Kurucu Üyesi Mehmet Yitmen’den oluşan proje ekibi, 3 pilot uygulamada çevik dönüşümün öncüsü oldular.

Projeler sektörün 3 farklı faaliyet alanı mimari tasarım, ana yüklenici ve alt yüklenici firmalardan seçildi. MUUM Mimarlık, Yapı Merkezi ve Metal Yapı Cephe’nin yeni başlayan üç işi için proje takımları oluşturuldu. 

 

Çevik dönüşüm lansmanı zirveyle yapılacak 

Türkiye inşaat sektöründe ilk kez uygulanan ve İPYD gözetiminde 3 ay devam edecek olan “çevik proje yönetimi” deneyimleri ise 14 Nisan 2018 tarihinde Kozyatağı Hilton’da düzenlenecek olan Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi’nde açıklanacak. İnşaat sektöründe verimliliğin artırması ve böylece inşaat maliyetlerinin önemli ölçüde indirilmesini sağlayacak projenin lansmanı da Zirve’de gerçekleştirilecek. 

 

Sektör kurumları değişime ayak uyduramıyor 


Proje lideri Y. Mimar Demet Demirer, “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi, bu ihtiyaçtan doğdu. İPYD üyesi deneyimli inşaat projesi yöneticileri ile yola çıktık.  Benzer problemleri yazılım sektöründe “çevik yaklaşım”la çözen AgileTurkey ile iş birliği yaptık. Yaygın çevik yönetim yaklaşımı olan SCRUM pratiklerininin inşaat sektörü süreçlerine adapte edilmesini sağlıyoruz.Çevik yaklaşım temel olarak şu kurumlardan oluşuyor; müşteri odaklılık, kaizen kültürü, şeffaflık, değişime liderlik, güven ve yalınlık… Bu gibi değerleri merkeze aldık. Dikey hiyerarşi yerine otonom takımları ve güçlü iletişimi ön planda tutuluyor. İş paylaşımına dayalı güçlü takımlar kuruluyor. Yatay organizasyonlara dönüşmeye ve uzun vadeli planlar yerine çevresel koşullara duyarlı kısa vadeli paketlerle öğrenip gelişerek ilerlemeye yönlendiriyoruz'' dedi. 


Geri Dön