24 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe vergi indirimi!

İnşaat sektöründe vergi indirimi!

Büyük Torbalı Gazetesi köşe yazarı olan Adem Örengül, bugünkü yazısında inşaat sektöründe vergi indirimini anlattı. İşte bilinmeyenleri anlatan Örengül'ün o yazısı...



Bazı inşaatlarda bakanlar kuru kararıyla. Damga Vergisi, Tapu Harcı ve KKDF Oranlarında indirime gidildi. 2017/51 numaralı sirküler, 15 Mart 2017 tarihli ve 30008 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


Buna göre; Damga Vergisi. Tapu Harcı ve KKDF Oranlarında Değişiklik Yapan BKK Yayımlandı. 

15 Mart 2017 tarihli ve 30008 sayılı Resmi Gazete de: inşaat sektörüne ilişkin farklı sözleşme türlerinde uygulanan damga vergisi oranlarında, bazı tapu işlemlerinde uygulanan tapu harcı oranında ve yurt dışından sağlanan TL kredilerde uygulanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonıı kesintisi oranında değişiklik yapan 2017/9973 Sayılı Karar yayımlandı. 


1)İnşaat sektörüne ilişkin farklı sözleşme türlerinde damga vergi oranları sıfırlanmıştır. Hatırlanacağı üzere 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6824 sayılı Kanun'un 5 inci maddesi ile Damga Vergisi Kanununa ekli bönlerde belirlenmişti.. 


Bu defa, 2017/9973 Sayılı Karar ile bu bentlerde yer alan kâğıtlar iyin damga vergisi oranı "0" (sıfır) olarak belirlenmiştir. 


- Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri: eskiden vergi oran (Binde 9.48) iken Yeni Oran sıfır olmuştur. 


- Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri; eskiden oran (Binde 9,48), iken Yeni Oran sıfır olmuştur. 


- Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri: de eski oran iken (Binde 9.48) iken yeni oran sıfır. 

- Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri: Eski den Oran (Binde 9.48). iken Yeni Oran sıfır olmuştur. 


2)Bazı gayrimenkullerirı tapuda satış yoluyla devri işlemine ilişkin tapu harcı oranı indirilmiştir. 

İnşaat sektörüne ilişkin sözleşme türlerinde damga vergi oranları Yurt Dışı TL kredilerde KKDF Oranı 2017 51 Sirkülere göre düşürülmüştür. Hatırlanacağı üzere. 6824 sayılı Kanun'un 6 ncı maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin "1-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendinde düzenlenen gayri menkullerin tapuda satış yoluyla devri işlemine i lişkin tapu harcı oranını; gayrimenkulierin türleri. sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla veya gayrimenkulierin asli edim kapsamında gayrimenkul sertifikası karşılığı edinilip edinilmediğine göre farklılaştırmaya yönelik Bakanlar Kuruluna yetki verilıniştir.2017/9973 Sayılı Karar ile bu yetki kullanılarak. 492 sayılı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri" başlıklı bölümünün 20/a fıkrasında sayılan tapu işlemleri üzerinden "hinde 20" nispetinde alınan tapu harcı, konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) "binde 15" olarak yeniden belirlenmiştir. Bu düzenleme, 30 Eylül 2017 tarihi ne kadar geçerli olacaktır. İlgili fıkra: 20 a) Gayrimenkulierin iv az karşılığında veya öliin-ceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (cebrî icra ve şüyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı, 


3) Yurt dışından sağlanan Türk Lirası kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı düşürülmüştür. Bilindiği üzere, bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk Lirası kredilerde (fıduciary işlemler hariç) KKDI kesinli oranı, vadesine bakılmaksızın tahakkuk ettirilen faiz tutarı üzerinden yüzde 3 olarak uygulanmaklaydı. 2017/9973 Sayılı Karar ile bankalar ve finansman şirketleri dışında, Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk Lirası kredilerde (fıduciary işlemler hariç) KKDF kesintisi oranı; Ortalama vadesi 1 yıla kadar olanlarda %1 (yüzde bir). 1 yıl ve üzeri olanlarda %0 (yüzde sıfır) olarak uygulanacaktır. Bu karar 15, 03 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Söz konusu karar aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz. 2017/9973 sayılı 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranları ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifede Yer Alan Bazı İşlemler Lzerinden Alınan Harçlar ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Hakkında Kararlara ( Dokumanlar12017-9974-DVKKDF) bölümünden ulaşabilirsiniz.



Adem ÖRENGÜL/Büyük Torbalı Gazetesi


Geri Dön