25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe zam tartışması!

İnşaat sektöründe zam tartışması!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un, inşaat sektörünün ana girdisi olan demir ve çimentoya son aylarda yapılan zamları eleştirmesi, çimento ve demir-çelik sektörü ile inşaat sektörü arasında zam tartışmasna neden oldu. 



Son iki ayda yapılan zamlarla demirde ton fiyatı yüzde 40 arttı ve 4 bin 250 TL oldu, çimentoda ise fiyatlar yüzde 15 arttı ve 380 TL'lere yükseldi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut'un, inşaat sektörünün ana girdisi olan demir ve çimentoya son aylarda yapılan zamları eleştirmesinin ardından, çimento ve demir-çelik sektörü ile inşaat sektörü arasında zam tartışması başladı. Dünya'dan Leyla İhan2ın haberine göre; zam oranlarını yüksek bulan müteahhitler, sektörün yaz döneminde yapılan kampanyalarla yeniden nefes almaya başlamışken, bu zam oranlarının sektörü zorladığını belirtti. İnşaat firmaları artan maliyetlerin konut fiyatına yansımaması için zam oranlarının düşürülmesini ve ikiye bölünerek ilerleyen aylarda uygulanmasını isterken, çimento sektörü ise artan enerji ve işçilik maliyetleri sebebiyle kârlılıklarinin yüzde 70 oranında düştüğünü belirtti. 

"Çimentocu ihracatı kârlı buldu" 

İnşaat sektöründeki firmalara göre çimentocular artan döviz kuru sebebiyle özellikle ihracata ağırlık verdiği ileri sürüldü. Çimentoda ihracat fiyatının 45 dolar yani 350 TL olmasının ihracatı daha cazip hale getirdiğini iddia eden sektör firmalari, bu sebeple beton için çimento kullanan bazı firmaların da istenilen miktarlarda çimentoyu hemen bulmakta zorluk çektiği belirtildi. 

İnşaat sektöründe zam tartışması!

“Zam oranları yüksek" 

Hammaddeleri olan demir ve çimentoya bir anda yüksek oranda zam yapıldığına vurgu yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Haziran ve temmuz aylarındaki düşük faiz kampanyasıyla 'nihayet nefes alabildik' demeye hazırlanırken bu zamlar çok manidar oldu. Daha da ötesi sektör olarak devlet büyüklerimizden sektördeki çarklarin daha iyi dönmesi için teşvik talep ederken bu zam haberi bizi ters köşeye yatırdı” diye konuştu. Durbakayım, “Kaynak sıkıntısı çekerken bir de artan maliyetleri karşılayabileceğini sanmiyorum. Artan maliyetler, direkt konut fiyatlarına yansıyacak" diye konuştu.

İnşaat sektöründe zam tartışması!

"Zamlar daha az miktarlarda olmalıydı" 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da, hem ülke olarak hem de özellikle de iş dünyası olarak zor bir süreçten geçtikleri bu dönemde ana malzemeleri olan demir ve çimentoya yapılan zamların sektöre ağır geldiğine dikkat çekti. Bu dönemde biraz daha dişlerini sıkmalarını ve yapılacak artışları daha küçük miktarlarda yapmalarını beklediklerini dile getiren Tellioğlu, "Bir miktar şimdi bir miktarda birkaç ay sonra yapılabilirdi” dedi. Birçok sektörde KDV oranlarının düşürüldüğüne vurgu yapan Tellioğlu, hükümetten çimento ve demirde KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 8 düşürmesi beklediklerini belirtti. 

İnşaat sektöründe zam tartışması!

"Demirdeki artış dövizdeki artıştan daha yüksek" 

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ise, demirde son 2 ayda yaşanan artışın altını çizdi. Sadece iki ayda demirdeki artışın yüzde 40'lara ulaştığını belirten Akbalık, “İki ay önce demirin tonunu 3 bin TL'ye alırken, şimdi 4 bin 250 TL'lere çıktı. Sonuçta bu iki ayda döviz kurunda bu kadar artış olmadı” açıklamasında bulundu.

İnşaat sektöründen KDV indirimi talebi!


Geri Dön