24 / 04 / 2024

İnşaat sektörünü 2021'in 2'nci yarısında neler bekliyor?

İnşaat sektörünü 2021'in 2'nci yarısında neler bekliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan istatistiklere göre; 2019'da hazır beton sektöründe ciddi bir düşüş kaydedildi. Peki inşaat sektörünü 2021'in 2'nci yarısında neler bekliyor? THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, sektörü ve verileri değerlendirdi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan istatistiklere göre; 2019'da hazır beton sektöründe ciddi bir düşüş kaydedildi. Capital Dergisi'nden Nil Dumansızoğlu'nun haberine göre; üretim miktarının gerilemesi ve maliyet yükselişlerinin etkisiyle sektör hem gelir hem de kar çerçevesinde oldukça sıkıntılı bir süreç yaşadı. 

2019'da ciroda yüzde 24, üretim değerinde yüzde 26'lık gerileme kaydedildi. Rakamlar kesinleşmese de 2020 yılında sektörün yüzde 17-22 arasında bir büyüme gerçekleştirmiş olabileceği belirtiliyor. 

İnşaat sektörünü 2021 in 2 nci yarısında neler bekliyor?

2021'de ise sektörün kötümser senaryo açısından 2020 yılı ile aynı olacağı belirtilirken, iyimser senaryoda ise yüzde 9 kadar büyüyebileceği öngörülüyor. 

İnşaat sektörünü 2021 in 2 nci yarısında neler bekliyor?

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, bu iki farklı senaryo ortak bir unsurda bir araya geldiğinde, 2021 için sektörel büyüme beklentisinin yüzde 5 seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor.

Hazır Beton Endeksi Temmuz 2021 Raporu'nu referans alarak açıklamalarda bulunan Yavuz Işık, Haziran'da kaydedilen yükselmenin Temmuz'da da süreceğini vurguluyor. "Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında faaliyetlerimizde negatif yönde büyük bir fark var ancak sektöre olan güven geçen yıla göre fazla değişmedi. Aşılama ve normalleşme adımlarına rağmen güven ve beklenti endekslerinin düşük seyretmesinin üzerinde düşünmek gerek" diye konuştu.

İnşaat sektörü Kovid-19 salgınından nasıl etkilendi?


Geri Dön