20 / 04 / 2024

İnşaat sektörünü yabancı yatırımcı şahlandırdı!

İnşaat sektörünü yabancı yatırımcı şahlandırdı!

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden inşaatı, bu yıl yabancılar şahlandırdı. Satışlarının yüzde 30'unu yabancılara yaptıklarını belirten Dumankaya, ihracatçı gibi çalıştıklarını söyledi..



Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden inşaatı, bu yıl yabancılar şahlandırdı. Satışlarının yüzde 30'unu yabancılara yaptıklarını belirten Dumankaya, ihracatçı gibi çalıştıklarını söyledi. İnşaat sektöründe 50 yılı geride bırakan Dumankaya'nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, MÎLLET'e özel açıklamalarda bulundu. Dumankaya, en çok katma değer vergisi (KDV) adaletsizliğinden yakındı. 


"Devletten almayı beklediğimiz 100 milyon liralık KDV stoğumuz var" diyen Dumankaya, yabancılara konut satan inşaatçıların da ihracatçı olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Dumankaya, "İhracatçı 1 ay içinde KDV iadesini alıyor. Biz de artık ihracatçıyız. Tüm inşaatçıların almayı beklediği milyarlarca lira KDV Maliye'nin kasasında bekliyor" şeklinde konuşuyor. 


KDV DÖRT YILDA ALINIYOR

İnşaat sektöründe proje başladıktan teslime kadar yaklaşık 36 ay geçtiğini belirten Dumankaya, başvuru yaptıktan sonra da 1 yıla yakın inceleme süresi olduğunu anlattı. Bu sürecin ardından KDV iadelerini alabildiklerini aktaran Dumankaya, "4 yıl önce ne yıl sonra da paramı aynı şekilde alıyorum" dedi. 


EVLER YABANCIYA GİTTİ

Bu yıl Dumankaya Mozaik ve Hi-Fit olmak üzere iki projeyi satışa çıkardıklarını belirten Barış Dumankaya, yılı 450 milyon lira ciroyla kapatmayı planladıklarını belirtti. Dumankaya, "İlk 8 ayda yerli yatırımcının piyasadan çekilmesini yabancı yatırımcıyla telafi ettik. Tüm satışlar içinde yabancıların payı 2013'te yüzde 17 iken, bu oran 2014'te yüzde 30'a yükseldi" diyor. Dumankaya, 2015 yılında ise Mart- Nisan gibi iki yeni projeyi görücüye çıkaracaklarını ifade ediyor. Dumankaya'nın bu projelerden ciro beklentisi ise 2.5 milyar lira. 


Bin kişi cayarsa inşaatçılar zorlanır 

YENİ Tüketici Kanununun ev alan tüketicilere 14 gün içinde nedensiz cayma hakkı verdiğini vurgulayan Barış Dumankaya, kriz zamanlarında bu hakkın inşaatçıları sıkıntıya sokacağını söylüyor. Dumankaya, "50 ya da 100 vatandaşın parasını iade etmekte sorun olmaz. Ama söz konusu 1.000 kişi olursa zorlanırız" diyor. 


YENİ yılda satışa çıkaracakları ilk projeyi izmit Çayırova'da hayata geçireceklerini söyleyen Dumankaya, şöyle konuşuyor: "Konut, mağaza ve ofislerden oluşan karma bir proje olacak. 

4 bin 500 konutun yer alacağı projede, B segmentinin aldığı hizmeti, C ve C -'ye de sunacağız. Ciro hedefimiz ise 1 milyar lira." Dumankaya, ikinci projelerini ise kentsel dönüşümde pilot bölge seçilen Fikirtepe'de hayata geçireceklerini belirtiyor. 


Dumankaya, "Burada üç etaptan oluşan, yaklaşık 1.700 konutluk lüks bir proje yapacağız. Stüdyo dairelerden 4+1'e kadar farklı seçenekler sunacağız. Mağazalar ve ofisler de inşa edeceğiz" diyor. 

Herkes kendi ışını yapsın BARIŞ Dumankaya, inşaatı kârlı bir sektör olarak görüp yatırım yapan sanayicilere "Herkes bildiği işi yapsın" diyor. Dumankaya, "inşaat sanayicinin gördüğü kadar basit ve kârlı bir iş değil, işi sanayiyse ve inşaata giriyorsa büyük bir risk alıyor. Sanayi de zor bir iş, 7/24 başında olman gereken bir sektör" diye konuşuyor. 


Elif Akın-Millet


Geri Dön