26 / 04 / 2024

İnşaat sektörünün 4 CEO'su nasıl karar alıyor?

İnşaat sektörünün 4 CEO'su nasıl karar alıyor?

Artan kurlarla birlikte CEO'lar, şirket genelinde karar alma süreçlerini hızlandırmaya çalışıyor. Bekleme süresini kısaltmak için kimi CEO 24 saatte karara bağlama kimi de yetkilendirme gibi farklı yöntemleri benimsiyor...



İş hayatında çok iyi satış, pazar payı ve kârlılık rakamlarına sahip olmak tek başına yeterli değil. Zamanı iyi kullanmanız, risk alıp herkesten hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Döviz kurlarındı, siyasi ve ekonomik konjonktürün hızla değiştiği bu ortamda, CEO’lara göre hayatta kalmanın kuralı piyasa hızını yakalamaktan geçiyor. Bunun yolu, tıpkı “start up - tipi şirketlerde” olduğu gibi hızdan geçiyor. Bekleyerek zaman ve rekabette güç kaybetmek istemeyen liderler, hızlı kararı seçiyor.

Bugünkü ekonomik konjonktürde CEO ve iş insanları hızlı hareket etmenin, çalışanların işlerini masada bekletmesini önlemenin önüne geçecek tedbirler almanın önemini tecrübe etmiş durumda. Bu nedenle işlerin ve kararların masada bekleme süresini azaltmak üzere çeşitli yöntem ve tedbirler uyguluyorlar.

Dünyadaki P&G ofisleri arasında en hızlısı seçilen P&G Türkiye ve. Kafkasya’nın yönetim kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, “Masada bekleyen işlere 48 saat içinde cevap verilmesi kuralım” getirerek bu konuya çözüm bulmuş. Turnaoğlu, “Bu yolla karar alma hızını 16 puan artırmayı başardık” diyerek sonuca dikkat çekiyor.

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane de yeni uygulamalar hayata geçirerek şirketin karar alma hızını yarıya yakın artırdıklarını paylaşıyor.

Capital, son bir yılda, CEO ve iş insanlarının işlerin, kararların, projelerin masada bekleme süresini hızlandırmak için neler yaptıklarını araştırdı.

ZAMANI ETKİN KULLANMAK

CEO’lara göre işlerin masada bekleme süresini azaltmak için zamanı etkin kullanmak, planlı ve programlı hareket etmek gerekiyor. Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya, işlerin yönetim ekibi tarafından hızlanmasını sağlamak için vaktin önemine dikkat ediyor ve 24 saat kuralını uyguladığını söylüyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünün dinamik ve çok hızlı değişen bir sektör olduğunu belirten Şankaya, “Hiçbir iş beklemeye gelmiyor. Bunun için ulaşılabilir olmanız ve aynı gün içinde yani 24 saatte geri dönüş yapmanız gerekiyor” diyor.

Ekibinden müşterilerden gelen konulara aynı gün içinde dönmelerini istediğini belirten Şankaya, bu sayede hızlı karar alıp masada iş bekletmemeyi başardıklarını söylüyor. Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, kurum içi iş süreçlerini hızlandırmak için zamanı etkin kullanmanın önemine değiniyor. “İşlerin masada bekleme süresini azaltmak için sizinle birlikte çalışan insanların da zamanını etkin kullanacağı ortamı sağlamak gerekiyor” diyen Yavrucu, liderliğin sırrının da buradan geçtiğini belirtiyor.

Karar süreçlerini hızlandırmak için vaktinin büyük bölümünü planlamaya ayırdığını söyleyen Yavrucu, “Ekip olarak çok iyi planlama yaptığımıza inanıyorum” diyor.

İnşaat sektörünün 4 CEO su nasıl karar alıyor?

-    Turizm, perakende ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren Artaş Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Süleyman Çetinsaya, zamanı maksimum şekilde kullanarak hızı artırmaya özen gösterdiklerini belirtiyor.

“İstanbul Ataköy’deki yeni şirket merkezimizin düzenini şirket içi hızı artıracak şekilde oluşturduk” diyen Çetinsaya, farklı sektörlerde faaliyet gösteren grup şirketlerinin tepe yönetimini ortak bir çatı altında birleştirmenin karar alma hızım artırdığını söylüyor.

DAHA FAZLA YETKİ

Günümüzün çevik girişimleri olan start up’lar “Büyük şirketler yavaş biz hızlıyız” iddiasıyla hareket ediyor. Küçük şirketlerin kendilerinden daha hızlı hareket ettiğini gören büyükler de karar alma hızını piyasa standartlarına çekecek tedbirleri hayata geçiriyor.

Bunların başında masada bekleyen işleri mümkün olan en kısa sürede bitirme prensibi bulunuyor. Şirket içi veriyi demokratize edip çalışanlarla paylaşmak, kurum içi iletişimi artırmak ve yetki vermek hızı artırıcı uygulamalar arasında yer alıyor.

İnşaat sektörünün 4 CEO su nasıl karar alıyor?

-    Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, karar süreçlerini hızlandırmak için alt kademeyi yetkilendirmenin önemine inanıyor. Çelik, şöyle diyor: “Hızı artırmak için alttaki yönetici ve satış kadrosuna tam yetki veriyoruz. Müşterilerimizin hiçbir özel talebi şirketin yönetim kademesine taşınmaz. Çalışanlarımızın tam yetkisi vardır ve bunu sonuna dek kullanırlar.”

İnşaat sektörünün 4 CEO su nasıl karar alıyor?


E-POSTA YÖNETİMİ

E-postalar hem çalışanlar hem CEO’ların en önemli iş yükleri arasında yer alıyor. Bunların hızlı okunup yanıtlanması işlerin masada bekleme süresini kısaltıyor. Gelen e-postaları 24 saat içinde okuyup olumlu veya olumsuz yanıtlayan CEO’lar, benzer çalışma prensibini ekip arkadaşlarının da uygulamasını istiyor.

-    Esas Gayrimenkul CEO’su Kazım Köseoğlu’nun bu konudaki yaklaşımı ise 24 saat içinde e-postalara yanıt vermek üzerine kurulu. Köseoğlu, 24 saat içinde e-postaya yanıt vermiyorsa, kendisine bir e-posta daha atılmasını istiyor ve bu şekilde hızlı karar alıp masada bekleyen işleri azalttığını söylüyor. Yönetim ekibinden ve tüm çalışanlardan en geç 48 saat içinde e-postalarına geri dönüş yapmalarını istiyor. Şirkette işlerin masada bekleme süresini hızlandırmak için yaptıklarını ise Köseoğlu, şöyle anlatıyor: “Şirketin kurulduğu ilk günden itibaren karar verme süreçlerini olabilecek en hızlı şekilde yürütüyoruz. Yöneticilerimizle projelerin veya alınabilecek yeni kararların avantajlarını ve dezavantajlarını hızlıca değerlendiriyoruz. Böylece süreci en kısa zamanda tamamlıyoruz. Burada en önemli konu iletişim. 48 saatte e-postalara cevap veriyoruz ve kapımız her zaman açık oluyor. Hiçbir konunun ortada kalmasına izin vermiyoruz. Bizim için en kötü karar kararsızlıktan iyidir.”

İnşaat sektörünün 4 CEO su nasıl karar alıyor?

HIZLANDIRAN KOMİTELER

-    Masada bekleyen işleri çözmek, hızla kararları almak için hemen toplantı ve komiteler düzenlemek de yöntemler arasında yer alıyor. Nef Başkan Yardımcısı Selçuk Çelik, her zamankinden daha hızlı karar almanın gerektiği ekonomik kriz durumlarında komitelerle ilerlediklerini belirtiyor. Çelik, “Eskiye göre daha hızlı hareket etmek için imardan satışa kadar gündemimizdeki konu başlıklarına göre komisyonlar kuruyoruz. Her departmandan iki kişi bu komisyonlara atanıyor ve komisyonun bir sekreteri oluyor. Sekreter hızlıca ilgili icra kurulu üyesine bilgi veriyor” diyor.

Esas Gayrimenkul CEO’su Kazım Köseoğlu, işlerin masada bekleme süresini azaltmak için komisyonlardan yararlandıklarını belirtiyor. Köseoğlu, “İş bazında komiteler belirledik, bu komitelerin işleyişi hususunda tam yetkiler verdik. Bu da kararların daha hızlı aksiyona dönüşmesine imkan sağladı” diyor.


NEF Başkan Yardımcısı Selçuk Çelik: “HIZ İNANILMAZ ARTTI”

Organizasyonun karar alma hızı son bir yılda inanılmaz arttı. Eskiden aylık karar alıyorduk şimdi günlük karar alıyoruz. Özellikle kredi faizleri, indirim oranları, farklı ödeme planlarını eskiden satış pazarlama yöneticileri aylık olarak değerlendirirken şimdi bunlar günlük olarak tartışılıp karara bağlanıyor.

“ANLIK KARAR GEREKİYOR”

Rekabet çok arttı ve bu yüzden karar alma süreci çok hızlandı. Finansal koşullar sürekli değişiyor ve bu duruma sürekli adapte olmak gerekiyor, İndirim oranları ve ödeme koşulları konusunda artık anlık karar vermek gerekiyor.
 


Geri Dön