25 / 04 / 2024

İnşaata rant vergisi!

İnşaata rant vergisi!

Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında, inşaat sektörü ruhsat aşamasından itibaren takibe alınarak imar değişikliği ile değeri artan gayrimenkullerin envanteri çıkarılıyor...



Kentsel rantları yakın takibe alan Maliye Bakanlığı, inşaat sektörüne yönelik yeni bir uygulama başlattı. Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında, inşaat sektörü ruhsat aşamasından itibaren takibe alınarak imar değişikliği ile değeri artan gayrimenkullerin envanteri çıkarılıyor. Denetmen ekibi belediyeden alınan ruhsatları tek tek inceliyor. Değeri artan arsa, araziler için değer artış kazancı vergisi talep edilecek. Gayrimenkul değerinin artması durumunda artışa konu değerin yüzde 45'i kamuya ödenecek. Kentsel rant olarak hesaplanacak tutarın yüzde 30'u Çevre Bakanlığı'na, yüzde 70'i plan değişikliği yapan idareye aktarılacak. 


İMARLA DEĞERİ ARTTIYSA 


Maliye, imar geçtikten sonra 20 bin liraya alınan bir gayrimenkulün ortalama ne kadar değer kazanacağını hesaplıyor. 3 yıl sonra 30 bin lira olması gerekiyor, ama imar geçtiği için 150 bin liraya satılmış. Burada 150 bin liradan 30 bin lira çıkarılarak istisna da belirlenerek elde edilen gelirin vergisi istenecek. Bu durumda, 3 yıl sonra 30 bin liraya satılması gerekirken 150 bin liraya satılan bina için arada kalan 120 bin lira için istisna tutarı düşülecek. Gayrimenkulü alan hangi gelir vergisi diliminde yer alıyorsa, buna göre vergisini yatıracak.


Takvim 


Geri Dön