20 / 04 / 2024

İnternet vergi dairesi nedir?

İnternet vergi dairesi nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı olarak; İnternet üzerinden yapılan hizmetler; Şifreli hizmetler ve şifresiz hizmetler olmak üzere iki ana başlık altında toplanıyor. Peki, internet vergi dairesi nedir? Nasıl çalışır?



İnternet vergi dairesi nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı olarak; İnternet üzerinden yapılan hizmetler iki ana başlık altında toplanıyor: Şifreli hizmetler ve şifresiz hizmetler.


1. Şifreli Hizmetler;

Vergi Dairesine yazılı müracaat ederek şifre almanız koşuluyla VUK 340 nolu tebliğ kapsamında olan mükelleflerimiz e- beyanname gönderebilirler. 


İnternet vergi dairesinden vergi dairesine gitmeden yasalarımızın el verdiği koşullarda almanız gereken belgeleri alabilirsiniz veya bilgilerinizi gönderebilirsiniz.


2. Şifresiz Hizmetler;

Mükellefiyetiniz olmasa bile eğer kira geliriniz varsa İnternet üzerinden kira beyannamenizi gönderebilirsiniz. Gayrimenkullerin satılması durumunda ne yapacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz (Kira Butonu) Vergi Kimlik numarası sorgulama, Yabancılar için vergi kimlik numarası sorgulama, Resen Terk Eden Mükelleflerimizin Kimler olduğunu görmek, E-Vergi Levhası Sorgulama, Verilen Levhanın Doğru olup olmadığı hakkında bilgi almak, Borcu yoktur yazısı için vermiş olduğunuz dilekçenizin ne aşamada olduğunu takip edebilirsiniz , ÖTV2A Ödeme belgenizin doğru olup olmadığını görme (SORGULAMALAR BUTONU)


Adınıza olan borcun öğrenmek için (Borç Sorgulama Butonu) Nasıl ödeneceği hakkında (Nakit veya Hangi Bankalara , Kredi Kartı ile Ödeme mümkün mü) bilgi almak için (Borç Ödeme Butonu) Sizden istenen Gecikme zammının doğru olup olmadığını tespit etmek (Sık sorulan Sorular) gibi konularda siz sayın vatandaşlarımıza internet ortamında hizmet vermekteyiz.


İnternet vergi dairesi sıkça sorulan sorular

1. Internet Vergi Dairesi İşlemleri Uygulamasında hangi bilgiler sorgulanabilir?

Internet Vergi Dairesinde, Otomasyona Geçen Vergi Dairelerine kayıtlı tüzel ve gerçek kişiler aşağıdaki bilgileri sorgulayabilirler:

Vergi Dairesinde mevcut mükellef kimlik bilgilerini,

2000 yılında ve sonrasında yapılan işlemlerle ilgili tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgilerini,

Bu dönemlerle ilgili olarak verilen ek beyanlar ve vergi inceleme sonuçlarına göre ikmalen ve re'sen tarh edilen vergilerle ilgili tahakkuk, tahsilat , vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgilerini,

Son 1 ay içerisindeki tahakkuk, tahsilat ve düzeltme işlemlerini,

Yurt Dışı Çıkış Yasağı ile ilgili detay bilgilerini,

Gümrük Çıkış Beyannameleri tescil numarası, Gümrük İdaresi, kapanma tarihi bilgilerini,

İşlenemeyen Ödemelerini; vergi ödemelerinde bilgi eksikliği yanlışlıklar ya da fazla ödeme olması gibi nedenlerle hesaplara işlenemeyen kayıtlarını,


2. Internet Vergi Dairesi İşlemleri Uygulamasından yararlanmak için nasıl başvurulur?

Bu hizmetten yararlanmak isteyen TÜZEL kişilerin;

Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Tüzel Kişiler)'nu doldurması,

Internet Hizmetleri Başvuru Formu'nun alt kısmında yer alan Beyan Metnini imzalaması,

Kurum yetkilisi ya da kurum yetkilisinin Zarf Teslim Yazısı ile yetkilendirdiği bir kişinin bu belgelerle birlikte mükellefin bağlı olduğu Vergi Dairesine gelerek başvuruyu fiilen yapması gerekmektedir.


Bu hizmetten yararlanmak isteyen GERÇEK kişilerin;

Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)'nu doldurması,

Internet Hizmetleri Başvuru Formu'nun alt kısmında yer alan Beyan Metnini imzalayıp bağlı olduğu Vergi Dairesi'ne gelerek başvuruyu fiilen veya noterden tasdikli yetki belgesi ile vekil tayin edilen kişinin yapması gerekmektedir.


Vergi Dairesi;

Internet Hizmetleri Başvuru Formu üzerindeki mükellef bilgilerin doğruluğunu kontrol eder.

Başvuruyu yapan kişiye Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi bilgilerini kapalı şifre zarfı içerisinde teslim eder.

Kullanıcı hesabı bu işlemi takiben internette aktif hale getirilir.


3. Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu nasıl temin edilir?

TÜZEL kişiler Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Tüzel Kişiler)'nu, 


GERÇEK kişiler Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)'nu 


Internet Vergi Dairesinden ya da bağlı olduğu vergi dairesinden alabilirler.


4. Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu kimler imzalayabilir?

Başvuru formunu GERÇEK kişiler için kişinin kendisi, TÜZEL kişiler için ise tüzel kişiliği temsile yetkili kişiler imzalayabilir.


5. TÜZEL kişiler için Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu imzalamak yetkisinde ve zorunda olanlar Vergi Dairesine bizzat gelmek zorunda mı?

Hayır. Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu'nun doldurularak imzalanması yeterlidir. Ancak Zarf Teslim Yazısı doldurularak vergi dairesinde Internet hizmetlerine ilişkin işlemleri yapmak üzere bir kişi yetkilendirilmelidir.


B) Siteye Giriş İle İlgili Sorular

1. Sitenin güvenliği nasıl sağlanıyor?

Vergi ile ilgili bilgiler, Vergi Usul Kanununun 5. maddesine göre mahremiyet taşıdığı için Internet üzerinden yapılacak borç sorgulamalarında yetkisi olmayan şahısların vergi bilgilerine erişimi engellenmiştir. 


Kimlik doğrulama için Kullanıcı Kodu, Kullanıcı Şifresi ve Kişisel Şifre bilgileri kullanılmaktadır. 5 dakika süreyle sorgulama yapılmaması durumunda Kullanıcı Kodu, Kullanıcı Şifresi ve Kişisel Şifrenin tekrar girilmesi istenecektir. Şifrenin arka arkaya 5 defa hatalı girilmesi durumunda kullanıcı hesabı 12 saat için erişilemez hale gelecektir. 


Bilginin bütünlüğü ve gizliliği kriptolu iletişim (128-bit SSL) ile sağlanmaktadır. SSL teknolojisi ağ sunucusu ve ağ tarayıcısı arasındaki tüm bilgi akışını koruyan bir güvenlik protokolüdür.


2. Kullanıcı Kodu nedir?

Vergi dairesi tarafından kapalı zarf içerisinde Internet Vergi Dairesi uygulamasından yararlanabilmeniz için size özel verilen, 8 karakterden oluşan kullanıcı kodudur. Her mükellefe yalnız bir kullanıcı kodu verilmektedir.


3. Kullanıcı Şifresi nedir?

Kullanıcı şifresi ilk giriş için vergi dairesi tarafından kapalı zarf içerisinde verilen, 6 karakter uzunluğundaki şifredir. Güvenliğiniz için Kullanıcı Şifrenizi değiştiriniz. Seçeceğiniz şifre 6 karakter uzunluğunda olmalıdır. Şifrenizin kolay tahmin edilebilir olmamasına özen gösteriniz. Şifrenizi kimseye söylemeyiniz. Kullanıcı Şifrenizi ayda bir değiştiriniz.


4. Kişisel Şifre nedir?

İlk girişte Kişisel Şifre olarak 'maliye' kullanılmaktadır. Güvenliğiniz için Kişisel Şifrenizi ilk girişte değiştiriniz. Seçeceğiniz şifre 6 karakter uzunluğunda olmalıdır. Şifrenizin kolay tahmin edilebilir olmamasına özen gösteriniz. Şifrenizi kimseye söylemeyiniz. Kişisel Şifrenizi ayda bir değiştiriniz.


5. Kullanıcı Şifremi/Kişisel Şifremi unuttum, ne yapmalıyım?

Bu durumda bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuruda bulunmanız ve yeniden şifre almanız gerekmektedir. Alacağınız kapalı zarfta, kullanıcı kodunuz aynı kalmak üzere, yeni bir kullanıcı şifresi olacaktır. Kişisel şifreniz ilk giriş için yine 'maliye' olacaktır.


Temmuz 2014 vergi takvimi!


Geri Dön