24 / 04 / 2024

İntifa hakkı cebri icra!

İntifa hakkı cebri icra!

Başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı intifa hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı cebri icra ile sona erer mi? İşte intifa hakkı ve cebri icra..



İntifa hakkı cebri icra!

Başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı intifa hakkı oluyor. Bu hakkın süresi tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre değişebiliyor.


İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul ediliyor.


İntifa hakkı, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Medeni Kanun gereğince taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor.


Peki, intifa hakkı cebri icra ile sona erer mi?


Kanunen intifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.


Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi veriyor.


İntifa hakkı ayni hak olduğundan taşınmazın her malikine karşı ileri sürülebiliyor. 


Ancak kanunda taşınmazın satılması (icra veya başka şekilde) hakkı sona erdireceği hükmü yer almıyor. Buna göre intifa hakkı taşınmaz cebri icra ile satılsa dahi devam ediyor.



Tapuda ölene kadar oturma şerhi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön