26 / 04 / 2024

İpotek fekki ücretli mi?

İpotek fekki ücretli mi?

İpotek fekki, bankadan kullanılan konut kredisinin tamamının ödenmesi halinde ipoteği kaldırma işlemi olarak biliniyor. Peki, ipotek fekki ücretli mi?



İpotek fekki ücretli mi?

Bankadan kullanılan konut kredisinin tamamının ödenmesi halinde ipoteği kaldırma işlemine ipotek fekki deniyor.  İpotek fekki işlemleri tapu müdürlüklerinde gerçekleştiriliyor. 


İpotek fekki işlemini tapu müdürlüklerinde gerçekleştirmek içinse bankadan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. Bu yazı ile tapu müdürlüklerine yapacağınız başvuru sonrasında konut üzerindeki banka ipoteği kaldırılıyor. Peki, ipotek fekki ücretli mi?


İpotek fekki için ücret alınmalı mı yoksa alınmamalı sorusu ipotek fek işlemlerinde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. 


Kanunlara göre bankaların ipotek fek ücreti alma hakkı bulunmuyor. Ancak yapılan araştırmalara göre bazı bankalar bu ücreti talep ediyor. Aksi halde ipotek fek yazısı vermeyeceklerini belirtiyorlar.


Bu ücreti ödememe hakkınız bulunuyor. Bu konuda banka ile yapılan sözleşmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bankalar sözleşmeye, ipotek fekki ücretinin ödeneceğine dair bir madde ekleyebiliyor. 


Sözleşmede böyle bir ibare var ise ve sözleşme imzalandıysa, bankanın talep ettiği ücreti ödemeniz gerekiyor. Sözleşmenizde böyle bir madde yoksa ipotek fekki ödemesi yapmanız gerekmiyor. 


İpotek fek yazısı teslimi bankadan bankaya değişebiliyor, kimi bankalar elden teslim edebilirken, kimileri ise tapu sicil müdürlüğüne direkt gönderebiliyorlar. 


Konut kredisi ipotek fekki nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön