26 / 04 / 2024

Irak, Türkiye ile elektrik santralı inşa etmek istiyor!

Irak, Türkiye ile elektrik santralı inşa etmek istiyor!

Irak, Türkiye ile sınır bölgesinde 15 bin megavat kurulu güçte, fueil oil ve dizel yakıta termik santral kurmak için kolları sıvadı



Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Irak'ın Türkiye sınırında 15 bin megavat kurulu güçte elektrik santralı kurmak istediğini açıkladı. Debbağ, 'Biz Siemens ve GE'den gerekli bütün ekipmanları temin ettik. Türkiye oluşturacağı konsorsiyum ile terminali kuracak ve işletecek' diye konuştu

Irak, Türkiye ile sınır bölgesinde 15 bin megavat kurulu güçte, fueil oil ve dizel yakıta termik santral kurmak için kolları sıvadı. Söz konusu santralla Irak'ın 20 bin megavatlık elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünün bu santraldan karşılanmış olacak. Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Türkiye ile Irak sınırında inşa edilecek olan elektrik üretim santralına ilişkin ipuçlarını ve Irak'ın Türkiye'den diplomatik beklentilerini Radikal'e anlattı.
Şu anda Türkiye ile Irak arasında KARTET firması tarafından yürütülen bir elektrik iletim hattı olduğunu anımsatan Debbağ, 500 megavat gibi daha küçük elektrik üretim santralları için Çalık Holding gibi şirketlerin talip olduğunu belirtti.

Siemens ve GE tamam
Irak'ta Türklerin yatırım yapmasını istediklerini belirten Debbağ, “Biz Siemens ve General Electric'ten gerekli bütün ekipmanları temin ettik. Türkiye oluşturacağı konsorsiyum ile terminali kuracak ve işletecek. Bizim o bölgede öyle santral kuracak bir donanıma sahip gücümüz yok. Bu santralın kurulması durumunda, Irak'ın şu an 20 bin megavat talebini karşılamış olacak. Yani Irak'ın kuzeyinden güneyine her bölgesinde elektrik nakil edilmiş olacak” dedi.

200 milyar dolara davet
Debbağ, Irak'ın yeniden yapılandırılması için Türk müteahhitleri davet ederken, güvenlik konusunda hiçbir kaygılarının olmamasını Irak hükümeti olarak bütün güvenliği sağlamak konusunda söz verdi. Ayrıca Debbağ, “Irak'ın tekrar inşa edilmesi gerekiyor. Bunun için de yaklaşık 200 milyar dolarlık bir bütçe gerekiyor. Bu yatırım tutarı sadece insanlar normal bir yaşam seviyesine ulaşması için gerekli. Yani lüks yatırımlar olsa bu rakam daha fazla artar. Biz Iraklılar olarak bunu yapabilecek kapasitede değiliz” dedi.

Batı Akkas, Doğu Mansouriya ve Güney Siba'da doğalgaz çıkarılmasına ilişkin ihaleye değinen Debbağ, Irak'ta üç sahada bulunan doğalgazın çıkarılması ve işletilmesi konusunda ihale açtıklarını, ancak Türkiye'den her hangi bir şirketin teklifte bulunmadığını söyledi. Debbağ, Türkiye'den de bu ihaleye katılım beklediklerini dile getirdi. Bu arada Türkiye ile Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın tekrar devreye girmesine ilişkin ise Debbağ, Biz Türkiye ile enerji alanında anlaşma imzaladık. Kerkük Yumurtalık Boru Hattı tekrar devreye girmeye başladı. Bu hattan günlük 200 bin varil petrol iletimi gerçekleştiriliyor.

Ancak biz bu miktarı önümüzdeki beş yıl içinde 700 bin varile çıkarmayı planlıyoruz. Türkiye'yi Irak'ta yatırım yapmak için teşvik ediyoruz. Bütün sektörlerde endüstri, yol yapımı, inşaat alanında çok ileri noktada. Türkiye gelişmiş bir ülke. Biz Irak olarak önceliği Türkiye'ye veriyoruz. Türkiye çok iyi bir pozisyonda. Basra, Nejet gibi bölgelerde yatırım yapmaya davet ediyoruz.

Güvenlik sözü
Ayrıca Debbağ, Türk yatırımcıların Irak'ta güvenlik zafiyeti nedeniyle yatırım yapmaktan çekindiklerini dile getirmemiz üzerine, “Güvenlik konusunda hiçbir kaygıları olmasın. Irak bundan önce güvenlik sorunu vardı. Ancak şu anda çok az problem var. Sonuçta her şirketin riski var. Şirketler risk, kar ve fırsatı dengede sağlamaları gerekir. Bütün ülkelerde risk var. Risksiz yatırım ararsanız olmaz. Fakat Irak hükümeti olarak biz sizi daha fazla görmek istiyoruz. Bütün Irak olarak yardımcı olmaya hazırız” mesajını verdi. Türkiye'deki özellikle müteahhitlik sektörünün alacaklarına ilişkin bir gelişme olup olmadığına dair sorumuza ise Debbağ, büyük bir bölümünün çözüldüğünü ancak bazı yatırımcıların sahte belge ile alacak talebinde bulunduklarını söyledi. Debbağ, “Bu son döneme ilişkin belgelerde değil. Ama 2003-2004'e ilişkin mühür bulunmayan belgelerle alacak talebinde bulunan şirketler oluyor. O dönemde çok büyük tahribatlar vardı. Ancak büyük bir kısmını biz Kürşad Tüzmen döneminde çözdük” dedi.

‘Türkiye golf turizminin kapısıyız'
Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Türkiye'nin Irak için önemini şöyle anlattı:
“Türkiye bizim için Avrupa'ya açılmak için koridor. Ama Türkiye için de biz golf sporu turizmi için bir kapı niteliğindeyiz. Biz de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile aynı fikirdeyiz. Türkiye ile kurulacak bağ diğer sınır komşularımızla ilişkilerimizi de etkileyecek. Bütün tarihi problemleri çözeceğiz. Irak ile İran ve Kuveyt ile arasında sorunların ancak ekonomik olarak birliktelikle çözülebileceğine inanıyoruz.”

Türkiye nötr olmalı
Türkiye'nin tarafsız olması gerektiğinin altını çizen Debbağ, “Türkiye tarafsız olmazsa kendisi kaybeder. Erdoğan çok iyi bir politika izliyor. Biz ona destek veriyoruz” dedi.
Radikal/Songül Selvi


Geri Dön