29 / 03 / 2024

İran MAPIC'te Uluslararası yatırımcılarla buluşacak!

İran MAPIC'te Uluslararası yatırımcılarla buluşacak!

Bu yıl 18-20 Kasım tarihlerinde dünyanın en önemli perakendecileri ve AVM yatırımcılarını 21. defa bir araya getirmeye hazırlanan MAPIC 2015’te İran sürprizi.



Bu yıl 18-20 Kasım tarihlerinde dünyanın en önemli perakendecileri ve AVM yatırımcılarını 21. defa bir araya getirmeye hazırlanan MAPIC 2015’te İran sürprizi. MAPIC 2015’te İran Mall aracılığıyla temsil edilecek İran, sadece Türk yatırımcıların değil, uluslararası yatırımcıların da ticari girişimlerini giderek artırdığı bir pazar. MAPIC’te, uluslararası ilginin, İran’a yönelik olması bekleniyor.  Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük uluslararası perakende ve gayrimenkul fuarı MAPIC, 18-20 Kasım tarihlerinde Fransa Cannes’da 21. defa düzenlenecek.  74 ülkeden 2.400 perakendeci, 8.400 katılımcı, 2.300 geliştirici, 340 yatırım firması, 1.500 marka ve 520 yeni perakende markasının bir araya geleceği MAPIC 2015’in Türkiye’den katılımcılar ile İran arasında yeni bir ticari köprü kurması güçlü beklentiler arasında yer alıyor.  Türk yatırımcıların İran’ı Türk markalar için hedef pazarlardan biri olarak belirlemesinde özellikle, 1 Ocak 2015’te imzalanan tercihli ticaret anlaşması en önemli etkenlerden biri olmuştu. Tercihli ticaret anlaşması ile sadece gümrük vergilerinde indirim yapılmamış, iki ülke arasında lojistik alanında yaşanan sorunlar da çözüm yoluna girmişti. Türkiye’den 140, İran’dan 125 olmak üzere toplam 265 üründe gümrük vergilerinin düşürülmesi gündeme alınırken, rakamın yıl sonunda 300’e çıkması beklentiler arasında girmişti.  Yılbaşında yürürlüğe giren tercihli ticaret anlaşmasından sonra İran’a satışlar yüzde 35 oranında artarken, Koton, Collection, Penti, LC Waikiki, Derimod ve Aydınlı Grup’tan Pierre Cardin, Cacharel, U.S Polo ASSN olmak üzere 8 Türk markası daha İran pazarına giriş yapmıştı. Açılan mağazalar İran’da büyük bir ilgi görürken, Türkiye’nin diğer önemli markaları da arka arkaya İran pazarına ilgisini açıklamışlardı. 


İRAN MALL CEO’SUNDAN AÇIK DAVET

Türk perakendecilerini hareketlendiren en önemli açıklamalardan biri de MAPIC 2015’te İran’ı temsil edecek İran Mall’un CEO’su Reza Samizadeh’ten gelmişti. Yurtdışına yatırım planlayan Türk markalarını, İran’da daha etkin olmaya davet eden Samizadeh, “Türk markalarını 30 milyar dolarlık ticaret hedefinden yararlanmaya davet ediyoruz. İran’da çok sayıda AVM yatırımımız var. Dünya markalarının yanında Türk markalarını da mutlaka görmek istiyoruz” demişti.  Diğer yandan MAPIC 2015’te perakendedeki en önemli mesleki toplum örgütlerinden biri olarak Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanan dernekler arasında yer alan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, İran’ın, İran Mall aracılığıyla katılımının taşıdığı önemin altını çizerek şöyle konuştu: 


MAPIC’E KATILIM, ULUSLARARASI MARKALARIN İRAN’A AÇILMASI İÇİN ÖNEMLİ

“Bugüne kadar İran’ı hep zor bir pazar olarak gördük. Yüksek vergi oranları, perakende sektörünün yeterince olgunlaşmaması markalarımız açısından dezavantajdı. Ancak diğer ülkelerle ilişkilerin yumuşaması, nükleer silahsızlanma anlaşması ve sıkıntıların azalması, İran’ın ekonomisine büyük zenginlik katacak.  Ayrıca, imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması ile bugünlerde 16 milyar dolarlarda olan ticaret hacminin en azından iki katına çıkmasını bekliyoruz. Yurtdışına yatırım planlayan Türk markaları İran’da daha etkin olabilirler.  Bu noktada, İran’ın MAPIC’te yer alması, perakende sisteminin gelişmesi açısından değerli. Böylece, pazarın uluslararası markalara açılmasında önemli bir adım atılacak. Türk markaları da, geçtiğimiz aylarda Tahran’ın en büyük AVM projesi için BMD aracılığıyla İstanbul’da İranlı yatırımcıyla başlattıkları temaslarını ilerletme imkânı bulacaklar. Türk markaları olarak İran pazarına ne kadar erken girersek rekabette de o kadar ileride olabiliriz.  Diğer yandan, İran’ın fuarlar vasıtasıyla uluslararası ticaretle ve perakendeyle yakınlaşması, fikri mülkiyet haklarında da ilerleme sağlayacak. Gerek uluslararası markaların gerekse de Türk markalarının önemli önceliklerinden olan fikri mülkiyet haklarını, yabancı markaların İran’a girişinde önemli bir etmen olarak görüyoruz.”


ULUSLARARASI YATIRIMCIYLA 520’DEN FAZLA BİREBİR RANDEVU

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ise, Türkiye markalarının yurtdışı açılım sürecinde MAPIC’in en önemli platformlardan biri olduğuna dikkat çekti. Aközer, MAPIC 2014’te Turkish Brands standında yer alan markaların 520’den fazla birebir randevuyla uluslararası yatırımcı ve masterfranchisee’ler ile buluşmasını, bu tespitin en önemli kanıtlarından biri olarak değerlendirdi. Geçen yıl MAPIC 2014’te ilk defa kurulan Turkish Brands standına bu yıl 20 civarında markanın katılımını beklediklerini açıklayan Aközer,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük bir ilgi gören Turkish Brands standına geçen yıl 8 Türk markası katılmıştı. 2015’te  geçen yılki güçlü temsil ve gerçekleştirilen 520’den fazla birebir randevunun da etkisiyle çok daha yüksek sayıda katılım bekliyoruz.  Chakra, Kiğılı, Faik Sönmez, Penti , Mavi ,  So-Chic gibi markalarımız yerini şimdiden aldılar. Türkiye perakende sektörü, artık gözünü tam anlamıyla yurtdışı pazarlara çevirdi. Biz de Türkiye markalarının bu fuara katılarak yurtdışı adımlarını hızlandıran bir platform yaratmaya çalışıyoruz.”


Geri Dön