16 / 04 / 2024

İrfan Varol'dan yapı denetim açıklaması!

İrfan Varol'dan yapı denetim açıklaması!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Şube Başkanı; uyardı. "Belediyemizin yapı denetimi" denilerek bazı firmaların "belediyelerin kanun gücü kullanılarak" öne çıkarıldığı, diğer firmaların iş almasının engellendiğini öne sürdü



Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Şube Başkanı İrfan Varol, basın açıklamasında "(CHP'li Ümit Uysal yönetimindeki) Antalya Muratpaşa Belediyesi'nden son bir yıl içinde hangi yapı denetim şirketlerinin iş aldığı kamuoyuna açıklansın. Buradan belediyelerin nasıl tekelleşme içinde olduğu görülecektir" dedi. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Antalya Şubesi Başkanı İrfan Varol ve birlik yöneticisi bazı isimler, Antalya Gazeteciler Cemiyetinde 15 Eylül 2015 günü bir basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda, Antalya'daki bazı belediyelerin bölgede yapılacak olan inşaatlar için yapı denetim firması işaret ettiğini iddia ederek birilerince haksız kazanç sağlandığını ve bu rakamın 20 milyon lira civarında olduğunu dile getirdi. 

mimar, yapı sahiplerinin, yapı denetim kuruluşlarına ve mimarlara bildirimleri neticesinde, belediyelerin özellikle büyük işlerde nasıl baskıcı, yönlendirici bir tutum içinde olduğu görülmektedir. Belediyelerin bu konuda açıklama yapmaması halinde; yapı denetim kuruluşları ve üyeleri olarak, bu iş dökümlerini açıklayacağız ve bu durumu belge ve bilgilerimiz ile dosya halinde ilgili kurum ve kuruluşlara ileteceğiz" diye sürdürdü. 

Haksız rekabet İrfan Varol, "Belediyeler inşaat yapacak firmalara kendi çalıştıkları yapı denetim kuruluşu olduğunu belirterek yönlendirme yapıyor. Biz de soruyoruz sizler belediye olarak ne çıkarınız var da yönlendirme yapıyorsunuz" diye konuştu. Varol konuşmasında "Antalyamızdaki tüm ilçe belediyeleri ve 'öncelikle Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Serik Belediyesi, Aksu ve Döşemealtı belediyelerinin kanun gücünü kullanarak' kendilerine yakın buldukları yapı denetim firmalarını 'belediyemizin yapı denetimi' diyerek öne çıkarılmaktadır ve diğer yapı denetim firmalarının yeni iş alması engellenmektedir" dedi.

Öncelikle Muratpaşa Varol sözlerini "Buradan öncelikle Muratpaşa Belediyesi'nden son bir yıl; Kepez, Serik, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu belediyelerinden ise son beş yıllık süre içinde hangi yapı denetim şirketlerinin iş aldığı kamuoyuna açıklansın. Buradan, belediyelerin nasıl tekelleşme içinde olduğu görülecektir. Kanunun ilgili taraflarıyla müteahhit, 15 gün verdi İlgili belediyelere 15 gün süre veren İrfan Varol, bu süre zarfında belediyelerin çıkıp hangi firmaya ne kadar iş verilmesinde etkili olduklarını ve hangi firmanın nereden ne aldığının açıklanmaması durumunda kendilerinin bu bilgileri isim isim açıklayacaklannı vurguladı. 

Başkan Varol bahsi geçen rantın 20 milyon lira civarında olduğunu söylerken "Belediyeler kendi işine baksın. 

Bu tür işlere karışmasınlar. Buradan rant elde etmeye çalışmasınlar" dedi. Antalya'daki 19 ilçe belediyesinde yapılan inşaatlarla ilgili, yapı denetim firmalarına yönelik olarak bir çalışma yaptıklarını ancak daha çok Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı, Serik ve Aksu gibi ilçelerde yönlendirmelerin daha fazla olduğunu dile getirdi. 

Yönlendirme iddiası Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan İrfan Varol, belediyelerin kamu gücünü kullanarak kendilerine yakın yapı denetim firmalarını belediyenin çalıştığı firmalar olarak göstermek sureti ile yönlendirme yaptığını ileri sürdü. Başkan Varol, "5 bin metrekare ve üzeri inşaatların yapı denetim işleri söz konusu belediyeler tarafından 'Bizim çalıştığımız firmalar bunlar' diyerek yönlendirilmekte ve dolayısı ile haksız kazanç elde edilmektedir. Diğer firmaların bu ilçelerimizden iş almaları engellenmektedir" dedi. Antalya'da 84 yapı denetim firması bulunduğunu ve belediyelerin bunlardan sadece birkaç tanesine yönlendirme yaptığını anlatan Varol, belediyelerin bu yönlendirmeler sonucunda ne gibi bir çıkar ilişkisi olduğunu sordu. 

Kamuoyuna açıklansın İrfan Varol, son 5 yıl içerisinde ilgili ilçe belediyelerinin hangi yapı denetim şirketlerinin kaç metrekare iş aldığını kamuoyuna açıklaması gerektiğini vurgularken "Buradan belediyelerin nasıl tekelleşme ve yönlendirme içerisinde olduğunu hep birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu. 

Hangi belediyenin hangi yapı denetim firmasına ne kadarlık iş verdiği ile ilgili bilgi ve belgelerin de kendilerinde olduğunu söyleyen Başkan İrfan Varol, "Belediyelerin kendi güçlerini kullanarak işi belirli firmalara yönlendirmesinden dolayı rahatsızız. Şayet 15 gün içerisinde çıkıp açıklamazlar ise Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak bizler bunları kamuoyuna deklare edeceğiz. Bizler tüm belediyeleri yansız, tarafsız ve eşit mesafede olmaya davet ediyoruz. Bahsi geçen konu ortalama 17 milyon metrekare civarındadır ve 20 milyon lira civarında bir rant söz konusudur" ifadelerini kullandı. 

Bu haberde unutulmadı Varol'un açıklamasında belediyeleri uyarırken özellikle ve "öncelikle" Muratpaşa Belediyesini son bir yılda hangi firmalardan iş aldığını açıklamaya davet etmesi; Antalya Muratpaşa Belediyesi hentbol spor kulübü başkanı olan yapı denetim firması sahibi, aynı belediyenin imar komisyonu başkanı olan meclis üyesi ve başkanın imar danışmanı denilen 3 ismin Ekim 2014'te beraber gittiği İtalya tatili haberini akıllara getirdi. Muratpaşa'da ismi geçen 3 isim; CHP Antalya eski Yönetim Kumlu Üyesi, Antalya Muratpaşa Belediyesi Spor Hentbol Şube başkan eski yardımcısı, şu anda ise Muratpaşa Belediyespor Kulübü Başkanı olan Sahil Yapı Denetim firmasının sahibi CHP'li Özgür Karagöz, CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi ve Belediye İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk ve Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Avukat Ümit Uysal'ın İmar Danışmanı olduğu öne sürülen Mimar Ömer Dinç'ti. 



Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön