25 / 04 / 2024

İş güvenliği şirketi nasıl seçilir?

İş güvenliği şirketi nasıl seçilir?

2014 yılı sonunda yapılan resmi açıklamaya göre ülkemizde 680 bin işyerinin iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu bulunuyor. Bu şirketlerin 205 bini şu anda hizmet alırken geriye kalan 475 bin işyeri henüz bir çalışma yapmadı.



2014 yılı sonunda yapılan resmi açıklamaya göre ülkemizde 680 bin işyerinin iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu bulunuyor. Bu şirketlerin 205 bini şu anda hizmet alırken geriye kalan 475 bin işyeri henüz bir çalışma yapmadı. Şirketlere verilen 6 aylık zaman ilerlerken sürenin dolması ile birlikte cezai yaptırım da söz konusu olacak.

 

Dünya OSGB AŞ'den Projeler Koordinatörü Çağrı Külbağ, iş güvenliği şirketi ve uzmanı seçerken hangi kriterlere bakılması gerektiğini anlattı. İşte Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) seçerken bakılması gereken 7 kriter: 


Mevzuatı bilmeli: Çalışacağınız uzman ya da şirket, her şeyden önce mevzuatı iyi bilmeli. Yasal sorumluluklarınızın, taşıdığınız risklerin farkında olmalı ve şirketinizi doğru yönlendirmeli. 


Yaptığınız İşi bilmeli ve yeterli deneyime sahip olmalı: iş güvenliği uzmanı, hangi alanda çalışacaksa o alanda işin teknik detaylarına hakim olmalı. Diyelim ki inşaat konusunda görev alacak bir iş güvenliği uzmanı, elektrik, yüksekte çalışma, havadaki hareketli yükler gibi konulan bilmeli. 


Teknolojiye hâkimiyet ve yeniliklerin takibi: İş güvenliğini teslim edeceğiniz şirket, geniş bir ekiple yenilikleri ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmeli. Faydalı ve gerekli olması halinde yönetimi bu yeniliklerden haberdar ederek, şirketin iş güvenliği konusunda son teknolojiye adaptasyonunda gprev alabilmeli. 


İnsan psikolojisi tanımak, takım oyunu, İkna ve yönetim becerisi: İnsan ilişkileri, her işin altın anahtan. Iş güvenliği konusunda çalışan OSGBler farklı mesleki gruplardan kişilerin eğitiminde, davranış değişikliklerinde önemli rol oynuyor. Bunu başarabilmek için ikna kabiliyeti, insan ilişkileri, takım oyunu, yönetim becerisi gibi liderlik özelliklerine ihtiyaç var. 


Sektörel açıdan zengin bir portföy: OSGB olarak çalışacağınız şirketin, sizden önce aynı sektörden farklı şirketlerde çalışmış olması, sizin açınızdan avantaj olacaktır. Böylece iş güvenliğini teslim edeceğiniz şirketin, sektörünüzde yeterli deneyimi ve uzmanlığı olduğu konusunda güven duyabilirsiniz. 


GÖZ, sezgi ve refleks: Bazı işler sadece bilgi ve deneyimle yapılabilir. İş güvenliği uzmanlığı gibi bazı mesleklerde ise kriz yönetimi becerilerine daha sık ihtiyaç duyulur. İş güvenliği uzmanlığının farklı yapısı gereği, kişi henüz bir kaza ortaya çıkmadan onu görebilecek bakış açısına sahip olmalıdır. Bu da hem ayrıntıları hem de bütünü aynı anda görebilmeyi gerektirir. Bir olay henüz olmadan onu hissedebilmek ya da kriz aranda yolu bulabilmek anlamında sezgi gücü, iş güvenliği uzmanları için çok önemli bir yardımadır. 


İnsan ve doğa sevgisi: Kulağa fazla romantik gelse de iş güvenliği temelde insanlann yaşamı, sağlığı ve mutluluğu ile ilgili bir konu olduğundan etrafındaki her canlının sağlığını, güvenliğini düşünmeyen, bu konuda kaygılanmayan birinin başanlı bir iş güvenliği uzmanı olmasını beklememek gerekir. 


Şubat ayının aranan elemanı hasta bakıcı Mavi yakalı çalışanlar ile kurumlan bir araya getiren Yenibireleman.com, şubat ayına ait verilerini açıkladı. Buna göre yılın ikinci ayında firmalar en çok hasta bakıcısı ve muhasebeci aradı. En fazla ihtiyaç duyulan ilk 10 eleman şöyle: 

1- Hasta bakım personeli 

2- Muhasebeci 

3- Garson 

4- Sekreter 

5- Pazarlama satış elemanı 

6- Kuaför 

7- Şoför 

8- Temizlik elemanı 

9- Teknisyen 

10-Tornacı/Kaynakçı 


Yenibireleman.com'da geçtiğimiz aylardaki eleman ihtiyacı şubat ayında da fazla bir değişiklik göstermedi. Şubatta sektör olarak sağlık, ocak ayma göre hareketliliğini daha da artırdı. Sağlık kuruluşlarında tıbbi kadrodan sonra en çok hasta bakım personeli arandı. Bütün sektörler genelinde ise önmuhasebe ve muhasebe elemanları, firmaların en fazla ihtiyaç duyduğu personelin başında geliyor. Yenibireleman.com'da şubat ayında, en çok mavi yakalı eleman arayan iller yine  Ankara  ve ardından İstanbul oldu. 

Eleman ilanlarının yüzde 42'si Ankara'daki işler için verildi. 

Antalya'daki eleman ilanları yüzde 2 oranında arttı. 

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Ûzörnek konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Büyümeye devam eden Yenibireleman.com'da yazın turizm ve yemek sektöründeki eleman ihtiyacı öne çıkarken yılın diğer dönemlerinde muhasebe elemanlarına ihtiyaç ağır basıyor. Bu dönemde hizmet sektöründeki harekedilik devam ederken deneyimli usta, teknisyen, tornacı, kaynakçı oto tamircisi arayışı da sürüyor." 


Geri Dön